1. Home
  2. Prezentacije
  3. Blago restilizovan BMW Z4
Blago restilizovan BMW Z4
1

Blago restilizovan BMW Z4

119
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je četiri godine od debitantskog pojavljivanja u javnosti roudstera BMW Z4 iz naraštaja G29. Od tada je prodat u tiražu od 55 hiljada primeraka, uz važnu opasku da je skoro polovina prodajnog postignuća vezana za tražnju na matičnom, nemačkom tržištu (26%), a onda i američkom (17%). Nije ništa začuđujuće to što je planirana restilizacija roudstera u stvari, veoma skromna po obimu, ali je zato, paradoksalno, donela revidiranu, bogatiju listu opreme atraktivnog vozila.

Glavna stvar se tiče stare palete dostupnih motora. Uvodni BMW Z4 sDrive20i se kreće zahvaljujući dvolitarskom turbobenzinskom četvorocilindrašu koji razvija 197 konjskih snaga i 320 Nm najvišeg obrtnog momenta, i dostupan je sa šestostepenim ručnim menjače (lansiran 2019. godine) i osmostepenim automatikom iz ZF-a.

Moćnije varijante nema s manuelnom transmisijom. Pričamo o modifikaciji BMW sDrive30i, sa istim dvolitarskim motorom, ali i uvećanom dozom snage (258 ks i 400 Nm) kao i o modelu BMW M40i s rednim šestakom koji uz pomoć jedne turbine dobacuje do potentnih 340 „konjića“ i 500 Nm najvišeg obrtnog momenta. Dodatno, za američko tržište je snaga ovog bloka uvećana do 387 „grla“.

Levo bejaše – desno postaše

Vizuelnih izmena je kako rekosmo malo. Nova je maska hladnjaka sa saćem uvećanih gabarita, koja su pride tako stilizovana i u odbojniku u skroz niskoj sekciji branika. U isto vreme, standardno je postalo perje koje je ranije bilo dostupno kao deo paketa M Sport, dok su linije opreme i stila nazvane Advantage i Sport Line, sada isparile iz proizvodnog programa.

Usput da kažemo da serijska oprema sada više ne uključuje naplatke prečnika 17 inča, već su one sada za broj veće. Takođe je osvežena i paleta dostupnih farbi za karoseriju.

Enterijer nije menjan. U središnjoj verziji, onoj s indeksom sDrive30i sada dolaze i sedišta iz paketa M, baš kao i obruč upravljača, papučice (kočnice i gasa), ali to je već i bio slučaj na nekim tržištima i ranije. Takođe je implementirano i sportsko vešanje (M ogibljenje) kao i osnažene kočnice.

Stoga, jedini vizuelni i osobeni znaci top verzije BMW Z4 M40i jesu siva kućišta retrovizora i trapezoidni završeci izduvnih cevi. Ovakvi rousteri, uostalom kao i pre, nude prilagodljivo oslanjanje i elektronski zaključavan diferencijal.

Osveženi BMW Z4 će se naći na evropskom tržištu počev od novembra, uz napomenu da cene u Nemačkoj kreću od 48,5 hiljada evra.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn – dosadan, osnovna forma je iz profila sasvim ravna, tipa „sapun“. Ovu monotoniju pokusavaju da razbiju gomilom detalja. Nije ni cudo sto se rodsteri sve losije prodaju! S druge strane okeana, Korveta je vec odavno rasprodala ceo kontigent za ovu i veci deo naredne godine. Nije tesko pogoditi zasto!