1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Najbrži BMW dizel ikada je iz Rumunije i brži je od Hellcata i Tesle S Plaid
Najbrži BMW dizel ikada je iz Rumunije i brži je od Hellcata i Tesle S Plaid
5

Najbrži BMW dizel ikada je iz Rumunije i brži je od Hellcata i Tesle S Plaid

4.28K
5
Podelite sa prijateljima:

Najbrži BMW ikada sa dizel motorom dolazi iz Rumunije i apsolutni je rekorder. Postignuće zabeleženo tokom Nacionalnog šampionata Drag Racing u Aradu je priznao i sam BMW, koji je objavio saopštenje za javnost.

Počevši kao BMW serije 1 generacije E81, u konfiguraciji 118d, dotični automobil je odavno odbacio svoj originalni motor, u korist šestocilindričnog dizela preuzetog iz E90 335d. Osmostepeni automatski menjač došao je iz F16 X6, a sistem pogona na sva četiri točka je uzet sa E90 330d xDrive.

Pored ovih delova, stara Bembara se može pohvaliti povećanom strukturnom krutošću i ima mnogo više snage od standardnog. Prema BMW-u, ima ne manje od 1.020 konjskih snaga i isporučuje 1.650 Nm obrtnog momenta. U prevodu, to je petostruko povećanje snage i četvorstruko povećanje potisne sile u poređenju sa originalnim karakteristikama motora.

Navodi se da je ovoj „jedinici“ potrebno 8,31 sekund za četvrt milje (400 m), sa izlaznom brzinom od 270 km/h. To je brže od Rimca Nevere, koji je zvanični rekorder među serijskim automobilima, sa 8,58 sekundi.

Štaviše, može da ponizi Teslu Model S Plaid do 100 km/h, jer mu je bilo potrebno samo 1,87 sekundi da stigne. Do dvesta mu treba još 2,84 sekunde, a nakon još 2,44 sekunde, dostigao je brzinu od 250 km/h.

„Opterećenje sa kojim su se suočile komponente serije je neverovatno. Klanjam se inženjerima BMW-a“, rekao je vlasnik automobila Dragoš Stačesku.

„Dragoš je ostvario izuzetan nastup koji će ostati u istoriji. Ponosni smo što je projekat jednog Rumuna postavio apsolutni rekord za BMW. Takvi trenuci su veoma retki i odaju nam čast“, ​​dodao je lokalni menadžer za korporativne komunikacije BMW-a Aleks Seremet.

AutoRepublika

(4281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Mene zanima koliko ispušta CO2 po km? 😀

moron

I mene interesuje funkcionalnost njegovog DPF-a i SCR-a …

TheStig

DPF bi se začepio od jednog run-a na 400 m 😀

moron

Onda mu mapa ne prolazi WLTP proceduru u realnim uslovima 😊

Iznogud Časni

Neki dan u alfinom servisu nabasam na Rumunja u Djuliji rumunjskih registracija, koji je došao da se nešto raspita, a onda kroz priču, ima navodno Grand J. Jeep kojem nešto hoće da digne snagu da napravi makinu za drag racing. Zaboravio sam brojke snage i nm. Lik ima možda 30 tak godina, navodno radi nešto sa cestama.