1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada je Mitsubishi Lancer Evolution osvojio svetska tržišta
AR pijaca klasika: Kada je Mitsubishi Lancer Evolution osvojio svetska tržišta

AR pijaca klasika: Kada je Mitsubishi Lancer Evolution osvojio svetska tržišta

353
4
Podelite sa prijateljima:

Za jedan automobil koji je sinonim za Svetski reli šampionat (WRC), zanimljiv je podatak da je model Mitsubishi Lancer Evolution samo jednom osvojio titulu za najboljeg konstruktora. To se desilo 1998. godine. Nije preterano uspešan ni kao individualni model, pošto je tek na devetom mestu sa pobedama na 26 relija – isto kao Citroen DS3 i Toyota Yaris.

Ali je postojao jedan period kada je Mitsubishi ipak bio na krovu sveta. Čuveni finski vozač Tomi Makinen je osvojio četiri uzastopne titule (1996, 1997, 1998. i 1999. godine) i zabeležio pobede na 22 relija za volanom Lancera, što je konačno nateralo japanskog proizvođača vozila da ponudi Evolution u celom svetu.


Prvi Evolution je debitovao 1992. godine tako što su inženjeri ugradili turbobenzinac i pogon na sva četiri točka iz modela Galant VR-4 u maleni Lancer. Pokazao se relativnim uspehom, ali se nije nudio izvan Japana sve do četiri godine kasnije kada je debitovao Evolution IV.

Ovo je takođe bio period kada je spomenuti Makinen osvojio prvu titulu u WRC-u za brend pa je svako znao šta je Evolution. Pokretao ga je 2,0-litarski turbobenzinac sa 276 „konja“ i maksimalnih 330 Nm obrtnog momenta dok je menjač bio petostepeni manuelni.

Ovo je takođe prva generacija Evolutiona sa takozvanim „Active Yaw Control“ za bolji raspored snage i Mitsubishi nije imao problema da rasproda limitiranu ponudu od deset hiljada primeraka. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo nešto više od pet sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 243 km/h.

Nisu svi bili oduševljeni stilom, kao ni masom koja je na bogato opremljenoj konfiguraciji GSR iznosila relativno velikih 1.370 kilograma, ali na kraju dana, Evolution definitivno nije imao mnogo konkurencije.

Primerak iz današnje priče je iz 1996. godine i trenutno se nalazi u gradu Denver unutar američke savezne države Kolorado. Kao što smo spomenuli, Evolution IV je bio globalni model, ali se zapravo nije prodavao u Sjedinjenim Američkim Državama (Jenkiji će morati da čekaju na Evolution V). Ali je danas stariji od 25 godina, vodi se kao klasik i samim tim je legalan za uličnu upotrebu.

Do sada je prešao 154.400 kilometara i originalno je prodat u Japanu. Odlikuje ga veliki broj modifikacija, kao što su 17-inčne felne, hauba napravljena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, veće kočnice marke Brembo i noviji turbo punjač. Šanse su velike da razvija daleko više od reklamiranih 276 „konja“, ali prodavac nije ponudio takvu informaciju. Napominje se da vozilo nije baš u najboljem stanju pošto nije „mažen i pažen“.


Desetodnevna aukcija je donela deset ponuda, a najviša je iznosila dvadeset hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mada je to verovatno nepravedno prema onim akoji su statistički bili uspešniji na WRC-u, za mene su Lancer Evolution, Subaru Impreza i Delta Integrale, ikone WRC-a kojima ravna nema …

s mile

Nije nepravedno, jedno je borba u „stara“ vremena, sa dušom, a drugo kada korporativni ciljevi budu samo za rad reklame.

Micubiši na Dakaru, to ne može niko da pobedi. Gledam kako Peugeot ili skorije Audi, maksimalno se fokusira na npr Dakar,ima najbolje inženjere, preuzme naj iskusnije WRC vozače…. ali … ni to ne dovede do pobede..

A pogledajte Micubiši, i njihove pobede na Dakaru

Impreca na WRCu… jedinstveno

uslovi u kojima su tadašnji tehničari radili, vozači vozili… danas su sve pekmeze…za njih

Matija

Ovo su pravi sportski automobili kod kojih su performanse u prvom planu a luksuza – nema! Interesantno je konstatovati ko vozi automobile ove sorte – mladi ljudi, cesto ispod 30 godina! Imao sam nekoliko mladih kolega koji su poslednju paru davali za ovakav auto. Oni skromnijih mogucnosti za neki polovan a drugi, iza kojih stoje tata i mama, za nov. Licno nisam ni pomisljao na ovakav auto. U Nemacku sam dosao sa 40 godina, porodica i ekzistencija imali su absolutno prvenstvo. Snovi o brzom automobilu ostali su negde u 20-tim godinama.

Renault Terminator

Odlična mašina.