1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Chrysler PT Cruiser je imao brata blizanca
AR pijaca klasika: Chrysler PT Cruiser je imao brata blizanca

AR pijaca klasika: Chrysler PT Cruiser je imao brata blizanca

323
0
Podelite sa prijateljima:

Sećate li se one invazije automobila sa retro stilom iz kasnih devedesetih godina prošlog veka? Nikada nisam krio da mi je model Chrysler PT Cruiser izuzetno sviđao, iako je generalno na lošem glasu. Šta-više, ne baš tako davno sam pisao o njegovom usponu i padu, a tu priču možete da pročitate ovde.

PT Cruiser se prodavao širom sveta i zabeležio je relativno veliki komercijalni uspeh kada znamo da je isporučeno 1,35 miliona jedinica tokom devetogodišnje karijere. Za današnju pijacu smo izabrali njegovog „brata blizanca“ pod imenom Chevrolet HHR.

Pomalo čudna tvrdnja, zar ne, posebno zato što Chrysler i Chevrolet nisu deo iste korporacije, ali su imali jednu zajedničku komponentu. Reč je o dizajneru po imenu Brajan Nezbit, koji je originalno razvio model PT Cruiser, a onda prešao u General Motors, nedugo nakon što je serijska proizvodnja startovala.

Nezbit je u početku bio zadužen za evropske divizije američke korporacije (Opel, Saab i Vauxhall) da bi vremenom napredovao do glavnog stiliste General Motorsa za američko tržište. A tamo mu je prvi zadatak bio da „prepiše“ uspeh PT Cruisera i na novi Chevroletov model.

Nezbit će kasnije reći da je koristio čuveni Chevrolet Suburban, koji se proizvodio od 1947. do 1953. godine kao inspiraciju, mada je sličnost među njima mala. Ona jedina povezanost je bila data kroz visok krov, karavanski stil i sličnu masku hladnjaka.

HHR je inače bila skraćenica za „Heritage High Roof“, gde su ove druge dve reči oslovljavale baš visoki krov. Proizvodiće se od 2006. do 2011. godine i definitivno će zakazati ako se da u poređenje s PT Cruiserom. Naime, isporučeno je tek 526.813 primeraka u Sjedinjenim Američkim Državama i još 9.579 jedinica u Meksiku, a HHR nikada neće postati globalni model u onoj meri koju je Chevrolet očekivao.

Da bi se uštedelo na troškovima, ovaj model će deliti platformu Delta, zajedno sa modelima Chevrolet Cobalt, Saturn Ion i Pontiac G5 (kasnije i Opel Astra J).

Većinu modela na ulicama su pokretali atmosferski benzinci radne zapremine 2,2 i 2,4 litre, ali je kupac mogao da dobije i 2,0-litarski turbobenzinac u periodu od 2008. do 2010. godine. Razvijao je 260 konjskih snaga i maksimalnih 353 Nm obrtnog momenta u izdanju nazvanom SS (Super Sport).

Mogao je da se naruči sa izborom petostepenog manuelnog i četvorostepenog automatskog menjača. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo šest sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 232 km/h. HHR SS je zapravo bio veoma sposoban hot heč, posebno zato što je koštao tek 22.995 američkih dolara (oko 32.237 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnje pijace je HHR SS iz 2009. godine i do sada je prešao tek 14.400 kilometara. Nalazi se u gradu Balston Spa unutar američke savezne države Njujork, a poseduje sve one poželjne detalje, kao što su 2,0-litarski turbobenzinac i manuelni menjač. Paket SS je dodavao još mnogo toga osim moćnijeg motora, kao što su 18-inčne felne, prednje kočnice Brembo, agresivnije branike, kožom prekrivenu kontrolnu tablu, šiber i još mnogo toga. Još uvek nije preterano zanimljiv kolekcionarima, ali kako vreme prolazi tako postaje sve poželjniji.


Ova aukcija je donela 34 ponude, od čega je najviša iznosila 26 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments