1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Fiat 500C Ollearo je „Fića“ za kog sigurno nikada niste čuli
Fiat 500C Ollearo je „Fića“ za kog sigurno nikada niste čuli

Fiat 500C Ollearo je „Fića“ za kog sigurno nikada niste čuli

6.91K
4
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da je „Fića“ zapravo bio Fiat 600, a ne njegov manji rođak sa značkom „500“, ali je svaki italijanski mališan odavno „prekršten“ po čuvenom nadimku Zastavinog modela. Znamo i da smo ovu priču mogli da ispričamo kroz Zanimljivost dana, ali nema veze…

Ispred nas je sada primerak koji se zove Fiat 500, iako u stvari nimalo na liči na model koji svi poznajemo i volimo, a jedan s(p)retković će uskoro dobiti priliku da ga kupi.

Ovde je potrebno spomenuti da je zasnovan ne na „našem Fići“ već na prvoj generaciji modela 500 Topolino koji se proizvodio od 1936. do 1955. godine. Model 500C je bio nešto veći od standardnog Topolina, a mogao se naručiti i kao pikap kamionet.


Istorija ovog posebnog modela vuče poreklo iz 1950. godine kada je kompanija Ollearo iz Torina dobila zadatak da od malog i gradskog modela 500C napravi poseban komercijalni pikap kamionet sa šest točkova. Ova firma je imala dugogodišnje iskustvo sa takvim vozilima, i njena dela su se mogla pronaći širom Italije u posleratnom periodu.

Nasuprot verovanju, Ollearo je posedovao „blagoslov“ Fiata i čak dobio i tehničke podatke koji bi mu pomogli tokom rada. Nepoznato nam je koliko jedinica je napustilo fabriko, ali nema sumnje da je ovaj sa priloženih fotografija jedini preživeli.

Tokom svoje istorije je promenio nekoliko vlasnika, a detaljno je restauriran u originalno stanje 1990. godine, i od tada se nalazi u privatnom muzeju. U zvaničnom oglasu se spominje da je tokom ranih godina prevozio vino između Italije i Francuske.

U tipičnom prelepom italijanskom stilu, nije bilo dovoljno biti samo praktičan, pa je prikolica obložena prelepim i kvalitetnim drvetom koje nas podseća na vremena kada su čak i jeftini automobili bili sa stilom.


Ollearo je ojačao većinu mehanike i dizajnerskih linija, ali se ispod haube ponovo našao benzinac zapremine 569 kubika sa 16 „konja“. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača.

U standardnog izdanju, 500C je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od svega 85 km/h uz kombinovanu potrošnju od šest litara na pređenih 100 kilometara, ali ovaj put, kamionet protiv sebe ima i dodatnu masu pa nema sumnje da je još sporiji.


Pošto je prethodnih 30 godina proveo u muzeju i tokom navedenog perioda samo nekoliko puta bio upaljenog motora, aukcijska kuća napominje da je potrebna detaljna mehanička restauracija pre nego što ovaj retki Fiat ponovo bude sposoban za vožnju.

Za ovakvo zadovoljstvo novi vlasnik će morati da izdvoji 35 hiljada evra.

AutoRepublika

(6914)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ao, kako su lijepo posložene ove demižane i botilje.

BB

Stvarno prelijep…

BB

Fića troosovinac 😀

Matija

Topolino je bio jako dobar auto! Kazu da ga je konstruisao jedan inzinjer specijalista za avione. Njegov koncept, motor napred pogon nazad, bio je za FIAT suvise skup. Tako je nastao model 500 sa motorcicem pozadi.