1. Home
  2. Sport
  3. Volkswagenov Scout stiže na staze
Volkswagenov Scout stiže na staze
2

Volkswagenov Scout stiže na staze

240
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je protekle godine objavio jednu vest koja je poprilično iznenadila automobilsku javnost. Najavljeno je da će proizvoditi model International Scout koji smo poslednji put videli u serijskoj proizvodnji još 1980. godine. Iako ova firma više ne proizvodi drumska vozila, i dalje je aktivna u razvoju velikih kamiona.

Nemci su nedavno postali vlasnici kompanije Navistar u čijem se vlasništvu između ostalog nalazi i International, pa je tako Volkswagen odjednom stekao pravo na svaki model ove firme u istoriji. Među njih spada i spomenuti Scout i naprasno proizilazi da ćemo ga videti u serijskoj proizvodnji posle više od četiri decenije.

Koncept električnog pikapa i terenca bi trebao da debituje naredne godine, a u izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga videti 2026. godine. Volkswagen je obećao da će Scout biti zasebna divizija i da se neće mešati američkim inženjerima i dizajnerima u posao.

Nemci svakako žele da održe medijsku pažnju na viskom nivou do tada, pa će pružati fabričku podršku na ovogodišnjoj trci Baja 1000. Reč je o jednoj od najzahtevnijih terenskih trka na svetu i vozi se u istoimenoj meksičkoj provinciji svake godine.

Tim Anything Scout Vintage Racing će biti taj kojem će Volkswagen da pruži fabričku podršku, a takmičiće se sa modelom International Scout Terra iz 1976. godine. Nemački gigant bi da na taj način da pokaže kako ne ignoriše istoriju ovog modela i da će ona igrati veliku ulogu u razvoju naslednika.

Ovo je inače detalj koga se američka javnost najviše „plašila“, a to je da bi Scout mogao da bude previše „evropski“ umesto moderne konfiguracije modela koji je nekada bio u kategoriji sa Jeepom CJ i Fordom Broncoom.

Firma Anything Scout Vintage Racing ima sedište u gradu Ejms unutar američke savezne države Ajove i detaljo je restaurirala mehaniku za ovaj podvig. Školjka je uglavnom originalna, što možemo da vidimo i po tragovima korozije, a najveća pažnja je posvećena na temu sistema ogibljenja, sve u želji da se dobije viši klirens.

Terru inače pokreće benzinac sa četiri cilindra radne zapremine 195 kubnih inča (3,2 litre) dok je menjač četvorostepeni manuelni. Dok su mnogi svakako očekivali neki glomazni V8 ispod haube, iz firme kažu da je ovaj benzinski agregat izuzetno robustan i pouzdan na duže relacije.

A ako se Baja 1000 vozi puno dana, i pri distanci od hiljadu milja (oko 1,6 hiljada kilometara), brzina toliko i ne dolazi do izražaja koliko je bitna pouzdanost. Ona stara izreka ipak kaže, „ne možes da u nadmetanju pobediš ako ga ne završiš“. Sumnjamo da neko očekuje pobedu, ali je svakako zanimljiv pokušaj da se zadrži medijska pažnja jer su svi automobilski mediji preneli ovu vest.


Biće zanimljiva trka svakako, pošto su svoje učešće u takozvanoj klasi „Legends Era 4×4“ prijavili i fabrički timovi Forda i Chevroleta. Ford će da koristi Bronco iz 1972. godine, a Chevrolet tri godine stariji K5 Blazer.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Skaut je prava, robustna, jednostavna klasika, vozilo koje je napravljeno da funkcionise u divljini! Posto je vec 30 godina u „zamrzivacu“, VW ima sva opravdanja da njegovu evoluciju nastavi tamo gde je pre 30 godina zaustavljena – da ponovo napravi auto za divljinu a ne za grad. Na zalost, ovo je diskutabilna hipoteza jer realnost ide u drugom pravcu: Defender je postao svileni premium a Grenadier, koji je trebalo da preuzme tradiciju prvobitnog Defendera, naglo je promenio smer i opremio se osetljivom hightech technikom, kozom i luksuzom razne vrste! Za sada niko ne zna sta su VW menadzeri sanjali.

s mile

sve je to druže moj posvilenelo…i na žalost sve ide u tom smeru

ovakve „klotare“ koje su proste, nezahtevne… nema toga više

sve ide na hi tec tehnologiju, komfor, automatiku,programe za izbor terena… sve za one bez iskustva..a koji žele da dožive avanturu offroad

voleo bih da pogledam neki uporedni test, neke prastare Toyote i nekog savremenog „terenca“ u istim uslovima

šta radi prosta mehanika i iskusan vozač, a šta Hi Tec senzori i programi