1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik Audija A8 stiže sledeće godine kao najmoćniji model brenda u istoriji
Naslednik Audija A8 stiže sledeće godine kao najmoćniji model brenda u istoriji
5

Naslednik Audija A8 stiže sledeće godine kao najmoćniji model brenda u istoriji

7.11K
5
Podelite sa prijateljima:

Očekivani naslednik perjanice marke s četiri prstena, limuzine po imenu Audi A8, po snazi će nadmašiti veoma snažne modele RS6 Performance i RS E-Tron GT. Na tržištu ga očekujemo krajem 2024. godine, ako je za verovati poslovično dobro obaveštenom Autocaru, odnosno nekih sedam godina nakon što smo svedočili premijeri aktuelne generacije poslovnog sedana iz Ingolštata.

Shodno tome koliko dugo je u ponudi, A8 počinje da pokazuje bore i to je prirodno, uprkos restlizaciji koja je promovisana u jesen 2021. godine. Na istom mestu smo pročitali da će taj automobil biti najpotentniji ikada sklopljeni model Audija, što je titula koju trenutno nosi  RS E-Tron GT s konjicom koja broji 637 „grla“, zahvaljujući duetu električnih motora. S druge strane, na onoj strani „brda“ na kojoj su smešteni SUS modeli bavarske marke, kolo vodi biturbo V8 motor ugrađen u model RS6 Competition, zahvaljujući tome što razvija 621 konjsku snagu. Zanimljivo je da je obrtni moment veći kod konvencionalnog (850 njutn metara) nego kod električnog Audija.

Britanci ipak izražavaju sumnju da će serijska verzija novajlije nadmašiti 711 konjskih snaga koliko krasi Grandsphere (uz 960 Nm), ali bi ona lagano trebalo da nadmaši ono što nude RS E-Tron GT i RS6 Competition. Promocijom te verzije bi se i Audi uključio u trku s modelima koje nudi konkurencija, a to su Mercedes-AMG EQS 53 i pre par dana lansirani BMW i7 M70. Koncept obavlja sprint od 0 do 100 km/h za malo više od četiri sekunde uz ograničenu najvišu brzinu kako bi se očuvala autonomija.

Novajlija će imati čast da bude lansiran u godini kada A8 slavi trideseti rođendan i počivaće na dolazećoj arhitekturi Premium Platform Electric. Nju su osmislili Audi i Porsche, a PPE će prvo biti korišćena kod nekoliko krosovera, najpre kod modela Q6 E-Tron i Macan. Sedan A6 E-Tron je takođe u razvoju, i biće pozicioniran ispod velikog električnog sedana.

Audi Grandsphere iz 2021. je posedovao veliko pakovanje baterija od 120 kWh pa se veruje da će isto biti upotrebljeno i kod masovno proizvedenog automobila. Koncept je zahvaljujući tim ćelijama dobacivao do 750 kilometara bez dopune, dok je ona omogućena tempom od 270 kW. To znači da se u najboljem slučaju, baterija dovodila iz stanja napunjenosti od 5 do 80 procenata za manje od 25 minuta. Audi je naveo da deset minuta na punjaču (naravno, onom monstruoznom) donosi domet od novih 300 kilometara.

Šef dizajna marke s četiri prstena, Mark Lihte je već obećao da serijski model neće puno odstupiti od koncepta po imenu Grandsphere. Istina, neće biti identičan, ali svakako da je koncept veoma blizak uvid u izgled naslednika A8-ice. Očekuje se da novajlija ne bude klasičan trozapreminski četvorotočkaš, već da će dobiti moderniji izgled, i da će pre biti liftbek.

AutoRepublika

(7111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajnstudija Grandsphere izgleda fenomenalno! E-pogon i zahtev za vrhunskom aerodinamikom oslobodili su dizajnere svih mogucih okova tradicije! Audijevi dizajneri iskoristili su ovu mogucnost do maksimuma, dok Mercedesovi i dalje zasnivaju svoj dizajn na konvencionalnim formama a BMWovi izgledaju zbunjeno i haoticno.

Tradicija

Izgleda da u Audiju razmišljaju i o političarima došlo vreme da i oni pređu na struju samo me zanima kako će oni čekati po punionicama da se automobil dopuni,a da oni ipak vole svoje V8 benzince i ekologiju i neće se voziti na struju.

Matija

Tacno je – najveci deo nemackih politicara vozi se u gorivnim automobilima. Razlog nije romantika vec stednja drzavnih para – velike oklopljene limuzine tesko se prodaju, jer ko ima para kupuje sebi novu!

BB

A zašto bi čekoa da se dopuni? Leti avionom do aerodroma i od njeg do destinacije, plus švrćkanje do „sječenja trake“ i nazad pređe cca 150 km…

moron

Opet strujaš ? Ubiće nas tolika struja. 😊 Opasno je to 😊