1. Home
  2. Industrija
  3. Fiat upozorava na moguću krizu u snabdevanju pneumaticima
Fiat upozorava na moguću krizu u snabdevanju pneumaticima
7

Fiat upozorava na moguću krizu u snabdevanju pneumaticima

568
7
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih godina automobilska industrija je morala da se nosi (i još uvek to čini) sa brojnim izazovima, koji su okrenuli tržište naglavačke. Nedostatak mikročipova jedan je od problema koji su poslednjih godina uticali na komercijalnu aktivnost, a takođe je rezultirao smanjenjem zaliha u salonima. Ali, sve ovo nije sprečilo proizvođače da imaju enormno veće profitne stope, stoga možemo postaviti pitanje da li ovo treba nazivati krizom.

Veliki proizvođači predviđaju da će se nestašica mikročipova završiti ove ili najkasnije sledeće godine. Postoji bojazan da sledeća kriza koja će pogoditi automobilsku industriju već vreba. Fiat je zbog nedostatka malih guma prilagodio pakete opreme svojih modela nastaloj situaciji što je dovelo sektor u stanje pripravnosti. Nakon nedostatka mikročipova, da li će nedostatak guma biti nova kriza?

Francuski specijalizovani medij L’argus ponavlja važnu promenu koja je napravljena u asortimanu Fiatovih urbanih automobila. U nedostatku guma od 14 inča i 16 inča, Fiat je bio primoran da pribegne gumama prečnika 15 inča za Fiat 500 Hybrid i Pandu Hybrid.

Uvodne verzije modela 500 i Panda serijski stižu sa 14-inčnim felnama i gumama dimenzija 175/65 R14. Pored toga, određeni završni nivoi su imali 16-inčne aluminijumske felne. Od sada će ove konfiguracije biti opremljene alu felnama od 15 inča sa gumama 185/55 R15.

Ova promena koju je italijanski proizvođač bio primoran da izvrši ima direktan efekat u vidu povećanja cene. Uvodni modeli poskupeće u proseku 200 evra. S druge strane, i logično, verzije sa felnama od 16 inča koje će zameniti one od 15 inča biće nešto pristupačnije. Cilj je prosečno smanjenje cene od 200 „evropljana“. Što se tiče asortimana Pande, ne očekuju se promene u prodajnim cenama.

Fiat ćuti o poreklu ove nestašice malih guma. Nije isključeno da ima više pogođenih automobila. Aktuelne informacije koje stižu iz Francuske ukazuju da su sankcije koje je Evropska Unija uvela Rusiji jedan od glavnih uzroka nedostatka guma. EU je 25. februara pristala da smanji uvoz ruskog sintetičkog kaučuka. Rusija je veliki izvoznik ovog materijala, koji se koristi za izradu automobilskih guma i snabdeva velike evropske proizvodne centre.

AutoRepublika

(568)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ima sirovina za gume od 15″, a nema za one od 14″ i 16″ ?
😊

Dragan

Treba „ubosti“ i pravu širinu i profil. 😊

Matija

Ista filozofija kao kod automobila: veci auto veci profit – veca guma veci profit!

Tikola Nesla

A vidi Čombeta što se zanima za Fiata! 🇮🇹😜

moron

Još uvek je to brend koji je u dosadašnjem delu moje (kratke?) vozačke karijere ostavio najbolje utiske 😊
Ali je istina i da ih nisam mnogo promenio.

Bungi

U prevodu, prodaćemo ti auto a za gume se sam snađi.Pošteno, nema šta.Slična situacija je bila nekada davno kad su se ovim prostorima vozile Zastave 750 a ja uživao u gledanju „Tom and Jerry“ crtića.Kupi čovjek novog fiću, ode na benzinsku da natoči i gle čuda, auto neće da upali posle sipanja.???Uz pomoć gurke, fićo upali i tako „Jovo nanovo“.Odveze lik fiću kod automehaničara, kad tamo „majčin sine“, fali alnaser!Čovjek sa vrati u zastavin ovlašteni prodajni servis „Poljoremont“ koji mu je prodao auto a oni, ni da čuju?!Kupi on siromah novi alnaser i stavi na novog fiću iako ga je… Pročitaj više »

Tikola Nesla

E moj fijate, znamo mi kako je kad pucaju gumice.