1. Home
  2. Prezentacije
  3. Maserati Grecale Folgore pridodat paleti italijanskog seksi krosovera
Maserati Grecale Folgore pridodat paleti italijanskog seksi krosovera

Maserati Grecale Folgore pridodat paleti italijanskog seksi krosovera

233
7
Podelite sa prijateljima:

Benzinske verzije modela po imenu Maserati Grecale su „puštene u promet“ prošle godine, a mi smo nedavno imali prilike i da testiramo verziju s dvolitarskim tristakonjašem. Najblaže rečeno, oduševili smo se, možete i da vidite u rubrici Testovi. Međutim, u isto vreme kada je pričana priča o ugljenovodoničnim verzijama Grecalea, najavljena je i modifikacija na struju, i ona je dobila indeks Folgore. 

Evo, sada je vidimo u stanju koje otkriva da je ovako koncipiran Grecale spreman za proizvodnju, a gde drugo nego na Salonu automobila u Šangaju.

Maseratijev prvi masovno proizvedeni električni automobil je predstavljen ne tako davno, a u pitanju je kupe GranTurismo Folgore sa tri trakciona motora i električnim sistemom od 800 volti. Ali, krosover poseduje potpuno drugačiju električnu arhitekturu.

Radni napon električnog sistema je na 400 volti, a poseduje „samo“ dva motora, po jedan na svakoj od osovina. Isti su agregati i u zbiru daju 557 konjskih snaga uz obrtni moment od 820 Nm. Poređenja radi da podsetimo da biturbo verzija motora Nettuno, koji dolazi u varijanti Trofeo, i to u rasporedu V6 proizvodi 530 konjskig snaga i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Kapacitet trakcione baterije locirane ispod poda iznosi 105 kWh (spram 92,5 kWh koliko „mere“ ćelije baterije verzije kupe), dok je procenjena autonomija na nivou od oko 500 km. Moguća je dopuna na sporim, AC punjačima snage 22 kW, dok je kod tipa DC punjenje na 150 kW.

Ipak, loša strana cele priče je ta što dodatna težina nosi i dodatnu potrošnju goriva, pa tako električni Grecale meri 2.480 kilograma, skoro 45o kg više nego benzinska alternativa.

Zato i nije iznenađenje što je Folgore, uprkos većoj sirovoj snazi pogonskog sklopa u odnosu na Trofeo, lošijih dinamičkih parametara. Tako ubrzanje moćnog benzinca od „ništa do stotke“ traje 3,8 sekundi, odnosno za tri desetinke manje nego kod baterijskog brata, dok električna verzija dohvati 200 km/h za 16,1 sekundu, dok benzinska to isto obavi za 14,2 sekunde.

Najviša brzina kretanja je ograničena na samo 220 km/h i nije ni blizu benzinskih 285 km/h. Dostupni su sledeći režimi vožnje: Max Range (neće brže od 130 km/h), GT, Sport i Offroad. Sistem vazdušnog oslanjanja je sveprisutan, pa je deo postavke i baterijske varijante.

Folgore se od izdanja Trofeo, gledano od spolja, razlikuje samo po drugačijoj rešetki hlandjaka napred i utičnicama na odbojniku, umesto usisnika vazduha i završetaka izduvnih cevi. Stil točkova je takođe izmenjen, pa postoje opcije s prečnikom felne od 19 do 21 inča. U kabini se razlike svode na drugačiji dekor i grafiku virtuelne instrumetacije.

Zato je zapremina prtljažnika identična kod oba izvođenja, pa iznosi 535 litara, baš kao i kod prizemnijih lakih hibrida.

Maserati Grecale Folgore kreće u prodajnu misiju krajem godine, pa shodno tome još uvek nemamo cenu. Ali, kompanija zato ima najavu o tome kako će lansirati sledeći elektromobil. On će poneti ime Maserati MC20 Folgore, pa je jasno da se radi o baterijskom varijetetu superautomobil s centralno postavljenim benzincem. Naravno, reč je o modelu MC20.

Italijani su na manifestaciji u Šangaju izložili platformu budućeg automobila. Konceptualno posmatrano, u pitanju je karoserija tipa monokok s podokvirom i instaliranim električnim komponentama. Ovaj električni automobil poseduje sistem koji radi na naponu od 800 volti i integriše tri agregata. Debitovaće kasnije.

Za kraj još da podsetimo da Maserati namerava da u potpunosti pređe na električni pogono do 2030. godine. U zdravlje!

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, 2,9T ipak šije ovog baterijaša samo tako 😊😊😊 Jes mi drago, kao da je u pitanju moj „Trofeo“ 😊

Nego, nije li ovih 400V malo „Demode“ u svetu EV-a za jedan potpuno nov tržišni model ?

s mile

Prave „strujaše“ za one koji mogu da plate, a ne za one kojima zapravo treba, strujaši bi trebali da budu za gradska vozila, ono što se pere dere non stop po gradu. Jedan SUV ovih dimenzija, je prvenstveno namenjen otvorenoj, udobnoj vožnji… za duge pruge

BB

Tako je… Razvoj ide brzo, ali u pogrešnom smjeru 😜

Tikola Nesla

Dildo? Neka, fala.

s mile

Uh, kako bi meni jedan „dildo“ dobro pao. Skoro svakodnevno prelazim po 100km, to je oko 2-3h vožnje. Ostatak vemena bi bio na punjaču. Retke su mi ture preko 300-400km, a i tada bih vozio u economy mode, da pregrmim tu vožnju.

Svakodnevno viđam tipa u Kia EV6.. izgleda da mu je mnogo loše … 😉

BB

Sve zavisi iz kog ugla gledaš… Kao iz onog vica kada baba pita đeda šta mu je bilo najljepše u životu, đed se malo zamisli, pa razvuče u osmijeh lice i veli: 3.14čka… a baba će njemu: E moj đede, nisi ti k…c prob’o… 🤣

S mile

Iz ugla. Nemam pare za njega, al kad bi mi ga neko dao. Navozao bi se 🤣