1. Home
  2. Prezentacije
  3. Viritech Apricale je 1.088 „konja“ snažni vodonični hiperautomobil
Viritech Apricale je 1.088 „konja“ snažni vodonični hiperautomobil
3

Viritech Apricale je 1.088 „konja“ snažni vodonični hiperautomobil

155
3
Podelite sa prijateljima:

Viritech, kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja je specijalizovana za vodonične pogone, predstavila je serijsku verziju svog hiperautomobila Appricale, sa pogonom koji integriše vodonične gorive ćelije (FCEV – Fuel Cell Electric Vehicle)  koji ima 1.088 „konja“, težinu manju od hiljadu kilograma i karoseriju u stilu Pininfarine. Apricale je debitovao na Festivalu brzine u Gudvudu uoči lansiranja na tržište početkom 2024. godine.

Zahvaljujući Viritechovoj tehnologiji Graph-Pro, koja koristi lake kompozitne materijale i sistem smole sa grafenom, rezervoari vodonika su strukturna komponenta samonoseće šasije od ugljeničnih vlakana, istovremeno smanjujući težinu. „Gorivne ćelije od više stotina kW“ i male „litijum-jonske baterije ultra velike snage“ od 6 kWh obezbeđuju energiju za dva elektromotora (po jedan na svakoj osovini).

Ciljani domet je 560 kilometara između dva punjenja rezervoara vodonika koji su pod pritiskom od 700 bara i mogu da uskladište 5,4 kilograma „graditelja vode“. Nekome će se učiniti da je ovo mala količina goriva, ali kada se uporede toplotne moći benzina i vodonika, to jest 40 MJ/kg prema 120 MJ/kg jasno je zašto je potrebno dosta manje goriva.

Mat Faulks, bivši inženjer F1 i suosnivač Viritecha, rekao je da je cilj bio da ostane mala težina vozila a da vožnja bude zabavna. U tom kontekstu, hiperautomobil ima prednje i zadnje vešanje sa dvostrukim poprečnim ramenima i s torzionim osovinom. Kočnice se sastoje  karbonskih (ugljeničnih, zapravo) kompozitnih diskova sa prečnikom od 390 milimetara i sa čeljustima AP Racing.

Kao što napisasmo gore u tekstu, sistem ima ukupnu snagu od 1.088 „grla“ ili 800 kW prema važećem međunarodnom sistemu jedinica (SI) dok je maksimalni obrtni moment okruglo 1.000 Nm. Prema Viritechu, novajlija će ubrzati od 0-60 m/h (0-97 km/h) za manje od 2,5 sekunde, a njegova maksimalna brzina će premašiti granicu od 200 mph (322 km/h).

Hiperautomobil na vodonik je potpuno redizajniran u poređenju sa prethodnom verzijom od prošle godine. Zadržao je vetrobransko staklo u stilu Koenigsegga, ali sada dolazi sa novim licem, parom agresivnih farova u LED tehnologiji, većim otvorima za branike i krilom u stilu bolida F1.

Pozadi, nalazimo tanka LED zadnja svetla, integrisani spojler, dvostruka peraja na krovu i saće na plavo obojenom zadnjem braniku koji izgleda kao masivni difuzor. Hiperautomobil je dugačak 4.550 milimetara, širok je 1.900 mm i visok 1.150 mm.

Viritech Apricale će se proizvoditi u ograničenom broju od 25 jedinica uz pomoć Pininfarine. Autocar izveštava da će cena modela biti nešto jača od 1,76 miliona evra pre obračuna poreza. Isporuke će početi početkom 2024. godine, nakon opsežnog testiranja i početka proizvodnje koje je zamišljeno da usledi naredne, 2023. godine.

Viritech je takođe pokazao koncept SUV-a pod nazivom Tellaro, pokazujući potencijalnu upotrebu njihove tehnologije FCEV. Viritech će snabdevati vodoničnim pogonima i druge kompanije, uključujući BAC, u „održivim transportnim aplikacijama“.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj auto je „repa bez korena“ a njegovi kreatori ocekuju da bogatasi izruce dva miliona za njega?! Ne zaboravimo, placa se original i zna se ko su oni.

Matija

Ah, da! Zaboravih moje cuveno pitanje: koliki mu je prtljaznik? Ako vec ima autonomiju od 560 km to znaci da bi mogao da posluzi za godisnji odmor? 🙂

Iznogud Časni

Jok, nego za prijevoz lubenica.