1. Home
  2. Sajmovi
  3. Predstavljena predserijska verzija modela Fisker Ocean
Predstavljena predserijska verzija modela Fisker Ocean
1

Predstavljena predserijska verzija modela Fisker Ocean

263
1
Podelite sa prijateljima:

Uprkos brojnim brodolomima, dizajner i inženjer Henrik Fisker nije odustao od ideje ostavljanja traga u automobilskoj industriji i početka masovne proizvodnje vozila koja bi nosila logotip koji se poziva na njegovo prezime. Sve svoje napore je usmerio ka realizaciji projekta razvoja krosovera Fisker Ocean koji je prvi put prikazan pre oko dve godine, s tim da se ovaj put nije ponovila poznata Fiskerova priča iz prošlosti, ona o potonuću neke ideje u zaborav.

Između ostalog, aktuelni Salon automobila u Los Anđelese nam je doneo mogućnost da vidimo i verziju SUV-a koja je spremna za početak serijske proizvodnje, uz spoznaju tehničkih specifikacija istog.

Udarna novost je ta da je Henrik Fisker doneo odluku o tome gde će se novitet proizvoditi, s obzirom na činjenicu da se izgradnja sopstvene fabrike trenutno ne planira. Elem, ugovor je poveren čuvenoj austrijskoj kompaniji Magna Steyr u čijoj fabrici će se sklapati krosover Fisker Ocean. Od ovog tipa saradnje će koristi imati obe strane jer korporacija Magna simultano industrijalizuje projekat i bavi se izborom dobavljača. Prototip vozila bi trebalo da izađu iz proizvodnje u bliskoj budućnosti, dok bi masovno montirani primerci, prema zamislima silazili s traka počev od sledećeg novembra.

Gledajući predserijski primerak Oceana od spolja, prosto je nemoguće ustanoviti eventualne razlike u odnosu na koncept koji je predstavljen pre dve gdoine. Krosover srednje veličine krasi dužina od 4.775 milimetara, što ga stavlja u isti gabaritni koš s modelima: Audi Q4 e-tron, BMW iX3 i Tesla Model Y. Širina je na nivou od 1.995 mm, a visina 1.631 mm, dok je među osovinama razmak od 2.921 mm. Ipak, ako repriza važi za glavnu reč kad poredimo eksterijer, u enterijeru je ipak došlo do ozbiljnih promena. Ono što je pak ostalo isto, to je ideja da se u uređenju kabine razvojni tim služi samo materijalima podložnim reciklaži.

Upotreba konzole s prekidačima osetljivim na dodir, nalik onima koje možemo videti u avionskoj industriji, morala je biti napuštena, ali je ostao centralni ekran dijagonale od 17,1 inča koji se može rotirati pod pravim uglom, menjajući na taj način poziciju. Drugim rečima, može biti postavljen uspravno ili položeno, odnosno u poziciji portreta ili pejzaža (landscape/portrait). Ovaj detaj se od strane kompanije promoviše kao jedinstveno rešenje koje niko drugi nema, mada kineski BYD nudi vozila sa sličnim rotirajućim ekranima već nekoliko godina unazad. Ocean se, da dodamo, može dobiti i sa ekranima koji su namenjeni putnicima u drugom redu.

Solarna baterija je integralni deo krova, a ona može obezbediti dovoljan domet na godišnjem nivou koji bi se kretao do maksimalnih 3.200 kilometara, iako je ta cifra prema matematičkim proroačunima moguća samo kada bi svaki dan bio idealan, što nije slučaj čak ni u najpodesnijim klimatskim pojasevima. Zadržan je neobičan režim vožnje California, a on podrazumeva da se jednom komandom vozača otvaraju u isto vreme sva prozorska stakla, uključujući i panoramski krovni otvor, kao i ona stakla najmanjih površina iza C stuba. Dodatno, najavaljen je i sistem nazvan Fisker Intelligent Pilot.

Jedno vreme su kolale glasine da bi serijska varijanta modela Fisker Ocean trebalo da počiva na kupljenoj Volkswagenovoj arhitekturi MEB, ali Nemci to ne potvrdiše nikada. Kompanija je kompletirala sopstvenu platformu, dok je kineski koncern CATL dobio ugovor o snabdevanju Fiskera trakcionim baterijama.

Navedeno je da će Fisker Ocean posedovati tri različite modifikacije. Bazična će se zvati Sport i nudiće prednji pogon s jednim elektromotorom i 279 konjskih snaga. Imaće ugrađenu relativno jeftinu bateriju litijum-gvožđe-fosfatnu. Navedeno je da će ubrzanje od nule do stotke trajati 6,9 sekundi uz domet s jednim punjenjem ćelija od oko 402 kilometra. Umesto uobičajen atributa Normal i Sport koji se koriste za različite režime vožnje, ovde se proizvođač opredelio za nazive Earth (Zemlja) i Fun (zabava).

Pogon na sve točkove s duetom električnih agregata će ponudite preostale dve verzije. U njima će svoje mesto naći i skuplje litijum-nikl-mangan-kobalt-oksidne baterije. Središnja varijanta Ultra raspolaže sa 547 konjskih snaga, autonomijom od 547 kilometara i ubrzanjem od nule do 100 km/h za 3,9 sekundi, dok će standardnim režimima eksploatacije biti dodata i ekstremna modifikacija Hyper.

Karakteristike vrhunske alternative s oznakom Extreme se ne razlikuju previše. Vozač će na raspolaganju imati 558 konjskih snaga, autonomija je na nivou od 563 kilometara, dok dobro poznati sprint traje 3,6 sekundi. Ono što je značajna razlika u odnosu na manje kultivisane pakete opreme jeste implementacija režima Off-Road. Kupci će u startu moći da dobiju i modifikaciju Ocean One u ograničenoj seriji od 5 hiljada primeraka, a ona će se od alternative Extreme razlikovati samo po bogatijem dekoru i listi opcionala.

Fisker će baterijske krosovere sklopljene u Austriji prodavati kako u Americi, tako i u Evropi. Cene u Americi su već poznate i ići će u rasponu od 37.500 do 69 hiljada dolara, dok je prijem narudžbina bio pokrenut još pre dve godine, za šta je bilo nužno uplatiti depozit od 250 dolara.

Fisker neće uspostavljati dobro pozanti distributivni koncept prodaje, što bi bio nastavak puta američke kompanije Tesla, već će se vozila prodavati posredstvom brendiranih butika uz opciju isporuke vozila na kućnu adresu kupca.

AutoRepublika

(263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Hrabro