1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Citroen C3 stiže 2023. godine
Novi Citroen C3 stiže 2023. godine
1

Novi Citroen C3 stiže 2023. godine

568
1
Podelite sa prijateljima:

Citroenov hečbek iz B segmenta dobiće uskoro novu iteraciju.

Uprkos pritisku godina, aktuelni C3 i dalje ima vrlo dobru prodaju, pre svega na domaćem tržištu, ali i u Evropi. U dosadašnjem delu godine u Francuskoj je isporučeno više od 29.000 jedinica, što je negde u ravni sa novom generacijom Dacije Sandero (29.144).

Dakle, ovaj maleni “ševron” i dalje ima šta da kaže. Citroen je kod nekadašnje PSA grupacije, a današnjeg Stellantisa dobio zadatak da “probije led” na tržištima u razvoju. Tako će specijalno izdanje modela C3 (koje ima forme krosovera) pokušati da pokori indijsko tržište kao i neke od zemalja iz Latinske Amerike.

Francuski automobilski novinari najavljuju da će budući C3 preći na CMP platformu, koju koriste Peugeot 208 i Opel Corsa, ali i jedan model iz iste kuće – C4. Ipak, Citroenov mališan trebalo bi da bude baziran na nešto jednostavnijoj arhitekturi od one koju upotrebljavaju prestižnija braća.

Naravno, pomenuta platforma omogućava i EV izdanje, koje će dobiti i naredni C3. Ta varijanta koristiće potpuno isti pogonski sklop kao i električni Peugeot 208, što znači jedan elektromotor snage 136 ks i bateriju od 50 kWh.

Što se tiče palete SUS motora, već sada je izvesno da Citroen neće ponuditi dizel motore kod nove iteracije subkompakta. Francuski novinari su uvereni da će se poverenje pokloniti samo jednom agregatu i to trocilindarskom 1,2 PureTech koji bi trebalo da dolazi u paru sa sistemom blagog hibrida.

Navodno će C3 imati u ponudi samo dve konfiguracije ove pogonske jedinice. Slabija, odnosno uvodna će isporučivati 80 ks, dok će snažnije izdanje nuditi 110 “grla”.

Budući model neće značajno porasti, pa se očekuje da bude istih ili sličnih gabarita kao aktuelni mališan. Stil će se ipak promeniti, i očekuje se da će nadolazeći C3 ipak imati nešto robusniji izgled, kao i da će napustiti poznate AirBumps plastične oplate na vratima.

Novi C3 trebalo bi da počne komercijalnu karijeru krajem 2023. godine, a datum premijere još uvek nije poznat. Ono što jeste poznato, to je da će Citroen C3 biti montiran u fabrici u Travni u Slovačkoj.

AutoRepublika 

(568)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Uh, biće pravi izazov promeniti/unaprediti ga s merom, ovaj sadašnji je pun pogodak u svakom smislu, ne bi valjalo da ga pokvare.