1. Home
  2. Vesti
  3. Ovaj pikap prevaljuje više od 1.600 km s jednim punjenjem rezervoara
Ovaj pikap prevaljuje više od 1.600 km s jednim punjenjem rezervoara
16

Ovaj pikap prevaljuje više od 1.600 km s jednim punjenjem rezervoara

5.07K
16
Podelite sa prijateljima:

Američki automobilski proizvodi imaju reputaciju da raspolažu ogromnom snagom i sledstveno visokom potrošnjom goriva, a ona je nastala još od samog nastanka četvorotočkaša. Razlog za tako nešto je jednostavan, pa od samog nastanka automobila „preko bare“ zapremina motora nije igrala nikakvu ulogu u troškovima registracije i osiguranja, a činilo se da postoji izvor nafte u svakom dvorištu u Teksasu. Najveći motori su napuštali fabrike Detroita tokom sedamdesetih godina prošlog veka da bi se, s aspekta zapremine, koliko-toliko stabilizovali nakon toga.

Situacija je danas relativno balansirana, pa tako Chevrolet Trailblazer nudi maleni 1,2-litarski benzinac sa tri cilindra, ali se istovremeno može naručiti i Ford SuperDuty pikap kamionet sa čak 7,3-litarskim atmosferskim benzincem.


Kada spominjemo pikape, oni nastavljaju da budu izuzetno bitan deo američke kulture i načina života. Trenutno čine oko trećinu svih novih proizvoda prodatih u Americi, a tokom poslednje decenije su učinjeni i veliki napori da se snizi potrošnja. Primera radi, najpopularniji model u gami Forda, pikap kamionet F-150 se uglavnom prodaje sa turbo V6 agregatima, umesto nekadašnjim starijim atmosferskim V8 benzincima.

Ipak, možda najdalje je otišla Fiat-Chryslerova komercijalna divizija Ram. U modelu 1500 je debitovao prvi dizel u takozvanoj „1/2 ton“ klasi, još 2014. godine, a potez su kasnije pratili i Ford, Chevrolet, GMC i Nissan. Koliko je Ram 1500 zapravo ekonomičan, najbolje je pokazao novinar Den Edmunds koji je prihvatio izazov da pređe preko 1.000 milja (oko 1.600 km) sa jednim rezervoarom goriva.


Za takvu priliku je izabrao spomenuti Ram 1500 u najskupljem paketu opreme koji proizvođač naziva Laramie, sa četvoro vrata, pogonom na sva četiri točka i gotovo punom opremom gde je težina vozila dostigla cifru od 2,7 tona. Ispod haube se krio 3,0-litarski V6 dizel motor koji razvija 260 konjskih snaga i maksimalnih 651 Nm obrtnog momenta dok je jedini menjač u izboru osmostepeni automatik. Prema fabričkim brojevima, potrošnja u gradu iznosi 11,2 litre na 100 km, odnosno tri litre manje na autoputu.

Da bi uspeo u takvom poduhvatu, Edmunds se morao odlučiti na opcioni rezervoar zapremine 33 galona (125 litara). Put ga je naveo od grada Sijetl u saveznoj državi Vašingtonu, pa sve do Diznilenda u južnom delu savezne države Kalifornije. Distanca koja reprezentuje tu deonicu iznosi 1.858 kilometara.

 

U svom izveštaju Edmunds opisuje vožnju, prvo kroz brdoviti Vašington, a zatim i kroz vetrovitu Kaliforniju. Pri tom napominje da se nije služio nikakvim trikovima da snizi potrošnju, kao što je vožnja iza kamiona ispod zakonom propisane brzine ili izbegavanje naglog ubrzanja ili kočenja.

Posebno je bio iznenađen koliko je dizel motor razvijen od strane italijanske firme VM Motori (inače u vlasništvu Fiata) zapravo tih i što pri brzini od 120 km/h obrtaji radilice jedva prelaze brojku od 1.400 rpm. Ovaj Ram je takođe u stanju da bezbedno povuče do pet tona, a iako su individualni testovi pokazali daleko veću sposobnost, Fiat-Chrysler je nikako ne preporučuje iz bezbednosnih razloga.

Na kraju, svi se sigurno pitate da li je Edmunds uspeo u svojoj nameri? Pa svakako jeste (u protivnom sigurno ne bih napisao svoju priču), a nakon 1.619 kilometara je odučio da konačno poseti benzinsku pumpu. Tu je došao do zaključka da u rezervoaru ima još 0,3 galona ili nešto više od jedne litre, pa je konačna brojka o potrošnji iznosila 7,5 litara na 100 kilometara.


I šta na kraju možemo da zaključimo? Pa to da je moguće dobiti američki proizvod, uz malu pomoć Italijana, relativno težak i bogato opremljen, sa solidnom snagom koji neće trošiti kao kamion … iako to u realnosti i jeste.

AutoRepublika

(5074)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koliko znam, dizeli firme „VM Motori“ su odavno poznati kao izuzetno dobri motori.

Dikh tu kava

Onaj 2.0 od 163 KS ako se dobro sećam u Cruze-u, kažu da je neuništiv. I verovatno jedina svetla tačka tog vozila

Joseph

Fiat radi poprilično dobre dizele samo što su vlasnici takvih automobili uglavnom nemarni. Čast izuzecima. Fiat je imao common rail dizel još 2000 godine dok ga je VW uveo tek u Golf 6…

Darko

Fiat je imao prvi common rail 1996
Alfa romeo 156 JTD

TNT

A zašto je taj domet tako spektakularan, kada pričamo o tome da je stavljen dodatni rezervoar? Vozio sam se u jednom LC sa dodatnim tankom, mislim da je naručen u Australiji i specijalno dopremljen u DE za ugradnju, koji praktično ima domet od preko 2.000 km – ukupni kapacitet od valjda 270 litara.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Yankee

Nije dodatni rezervoar vec opcioni. Ram nudi fabricke rezervoare od 27 i 33 galona. U ovom vozilu je bio opcioni od 33 galona.

TNT

I dalje mi nije jasna impresioniranost ovim dometom i značaj ove vesti, izvinjavam se zbog svog neznanja. Tojota dodatne ili zamenska tankove nudi u okviru svojih prodajnih salona, uz doplatu; LC i Hilux se mogu dobiti odmah sa tim rezervoarima (ne da se preuzme vozilo pa da se naknadno vozi na ugradnju) tako da na neki način oni jesu „fabrički”. Dometi sa njima su daleko veći i za LC i za Hiliux. Pa zašto je onda ovo značajno? Eto, dobih i minuse, ali ne i odgovor.

Yankee

To su verovatno specijalni modeli posebno modifikovani u salonima za voznje na duge ekspedicije. Dok je ovaj Ram potpuno fabricki model kojih ima kao mrava na putevima. Samo zato sto ima neko bolji (Land Cruiser) ko moze preci dodatnih 400 km (sa dodatnih 150 litara) ne znaci da ovaj Ram nije impresivan, posto je rec o vozilu relativno niske cene, bez specijalnih modifikacija, sa 280 ks, pogonom na sva 4 tocka, najvecom kabinom i gotovo svom opremom.

TNT

Nisu; kupiš običan LC i kao dodatnu opremu dokupiš dodatni ili veći rezervoar, bez bilo kakve dodatne prerade. Sad sam tražio od poznanika podatke za taj u kome sam se vozio – kaže da fabrički može da pređe čak i preko 2.500 km. Ovaj u kome sam se ja vozio konkretno je bio sedmosed, luksuzno opremljen ali bez bilo kakvih specijalnih modifikacija za bilo šta, sem tolikog rezervoara.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
TNT

I da dodam – nemam pojma šta je i ko je Ram 1500, koliko ga ima po USA ulicama i slično – ako hoćeš da kažeš da je to recimo ko Golf u Evropi (mislim na zastupljenost i cenu) pa da je zbog toga vest važna, onda sam shvatio.

Yankee

Ram Pickup je prosle godine zavrsio kao 2. najprodavaniji model u Americi, prodato ih je otprilike kao Golfova u Evropi. Mada to nije poenta vec je poenta teksta bila da americki pikap tezak 2,7 tona, sa punom opremom, najvecom kabinom, 4×4 i 280 ks moze trositi na autoputu otprilike koliko je i moj Golf 4 1,9 TDI trosio … Tako da razbija predrasude da svi americki pikapi trose kao tenk … 😉

D_C

OK, no za to mu ipak treba evropski motor 🙂 Od toga koliko je uspeo da predje sa jednim punjenjem, mozda je imrpresivniji ovaj drugi podatak, u tekstu nesto sakriven: ‘…pa je konačna brojka o potrošnji iznosila 7,5 litara na 100 kilometara.’ Za ovaj tenk od 2.7 tone, svakako vredno clanka. Inace ti TD sestaci od 3 litre su stvarno impresivni, ko god da ih pravi. Ja ga imam u A6 Avant, ali kako se radi o daleko laksem vozilu, performanse i lakoca kojom se do njih dolazi su nekim delom za ocekivanje. Medjutim, moj kolega ima Q7 sa kojim… Pročitaj više »

Hemi

Samo taj Q7 sto je ogromna Krišna za cenu vozio sam Hemi 5.7 RAM sa kojim sam bio u proseku 11,5-12l pa sam kupio Q7 zbog ponude sa 7 sedišta 3.0 tfsi koji nije bio ispod 14,5 u proseku a servis posećivao svakih 2 nedelje zaključak znaci govno od audija nikad više… a nova cena Q7 40% veća

VeSna

Ali informacija da su konji rasni je poenta koja opisuje čoveka 😀

D_C

Fiat je stvorio common rail dizel. Ta tehnologija se prvi put pojavila u Alfi 156 – sto znaci da bi trebalo da bude 1997-1998, a Bosch je brzom brzinom otkupio prava na koriscenje te tehnologije, s time sto je Fiat zaradjivao na svakom primerku koji je Bosch proizveo. Dok su drugi proizvodjaci jako brzo uvideli beneficije i prihvatili je iako znajuci da njihova konkurencija (Fiat) zaradjuje od toga, VW je kod svojih manjih motora (sa 3, 4 i 5 cilindra) krenuo nekim svojim putom koji je, kasnije se ispostavilo, bio slepa ulica. E sad, da li je VW stvarno verovao… Pročitaj više »

Mikele

VM Motori firma bez premca, Nemci tvrd e da je Mercedes (koji je dugo bio suvlasnik VM Motori) ima najbolji dizel motor na svetu OM 654 ali zaboravljaju da napomenu da on vodi poreklo od VM Motori.