1. Home
  2. Vesti
  3. Audi shvatio da centralnom kontrolnom modulu nije mesto pod stražnjicama putnika
Audi shvatio da centralnom kontrolnom modulu nije mesto pod stražnjicama putnika
2

Audi shvatio da centralnom kontrolnom modulu nije mesto pod stražnjicama putnika

2.88K
2
Podelite sa prijateljima:

Savremeni automobili su prepuni mikroprocesora i kompjuterskih jedinica raznih profila. Teško je i opredeliti im mesto u konstrukciji četvorotočkaša, pa tako inženjeri moraju da vode računa o brojnim aspektima koje odluka tog tipa donosi. Evo jednog bizarnog primera iz Audija.

Profesionalci četiri prstena su, verovatno u potrazi optimalnim iskorišćenjem prostara i za dostizanjem idealnog, to jest ravnomernog opterećenja obe osovine vozila, smestili centralnu kompjutersku jedinicu tačno ispod središnjeg dela sedalne sekcije zadnje klupe. Ispostavilo se da to nije idealno mesto, izgledno ni kod jednog automobila, pa ni kod Audija s oznakama A6 i A7.

Kao što znamo, elektronske komponente, a među njima i centralni kompjuterski modul koji je zadužen za razmenu informacija i protok podataka između različitih čipova koje poseduje savremeni automobil, su osetljive na prodor vlage unutar kućišta. Na nesreću, upravo zona u kojoj je pomenuti modul pričvršćen, izložena je uplivu vlage, pa stoga izabrano mesto nije dobro u konkretnom slučaju.

Kako su nadležni u bavarskom brendu shvatili da prosuta tečnost na zadnjoj klupi može da dopre do tako važnog komada elektronike, nije nam jasno, mada možemo da naslutimo. Ako se tako nešto dogodi, veoma je verovatno da će računarske sekvence vozila aktivirati takozvani „bezbedni režim vožnje“, a koji je poznat po tome što kompjuteri onemogućavaju pun razvoj snage motora i limitiraju karakteristie automobila kako ne bi došlo do oštećenja.

Ipak, nadležni u Audiju tvrde da ni u jednom eventualnom i ludom spletu okolnosti, ograničenja ne bi uticala na mogućnost vozača da upravlja automobilom. Kočni sistem, kao i upravljački, ni na koji način ne bi bili tangirani, ako bi došlo do zlosrećnog razvoja događaja iz serijala po ovom osnovu mogućih.

Kako i s osnovom pretpostavljate, Audi je pokrenuo akciju tokom koje će vlasnici unesrećenih vozila biti pozvani da posete servisne centra. Tamo će na modelima, proizvedenim između 2020. i 2022. godine, a koji nose oznake A6, S6, RS 6 Avant, A6 Allroad , A7 Sportback, S7 Sportback i RS 7 Sportback biti ugrađeno kućište, ploča. Taj dodatni komad će igrati funkciju zaštite kompjuterske jedinice od vlage.

Problemom je pogođeno malo više od 50 hiljada primeraka Audija na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

AutoRepublika

(2879)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma neobicna i za mene interesantna prica! Razlog je da sam se profesionalno vrlo cesto bavio „pakovanjem“ elektrokomponenti u autu. Problemu prodora i kondenzacije vlage uvek se posvecuje velika paznja, elektronicari postavljaju za to veoma precizne zahteve! Na primer, sve uticnice moraju biti okrenute nanize da se kondenzovane kapljice ne bi slivale u elektronski uredjaj vec izvan njega. Sada se odjednom pojavljuje nezasticena elektronska grupa najvise kategorije – i to kod Audija koji vodi racuna o kvalitetu i pouzdanosti na najvisem nivou?! Najverovatnije da su u timu imali inzinjera-pocetnika ciji rad slucajno niko nije kontrolisao. Jedna obicna ploca sa dihtungom… Pročitaj više »

s mile

možda neki roditelji ne koriste pampers za klince ;-), ilil se sokići rasipali