1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota planira 200 km električne autonomije za priključne hibride
Toyota planira 200 km električne autonomije za priključne hibride
1

Toyota planira 200 km električne autonomije za priključne hibride

168
1
Podelite sa prijateljima:

Za automobile sa hibridnim plug-in sistemom, koji kombinuju mogućnost punjenja baterije iz utičnice sa vožnjom na benzin (ili dizel), uobičajeni električni domet je oko 50 kilometara. Toyota planira da značajno poveća ovu cifru – do preko 200 km.

„Poboljšanjem efikasnosti baterije tako da domet u električnom režimu bude preko 200 km, mi ćemo plug-in hibride učiniti ‘praktičnim električnim automobilima’“, citira britanski sajt Autocar reči Toyotinog potpredsednika Hirokija Nakadžime. „Radićemo na razvoju kao još jednoj opciji među baterijskim električnim automobilima“, dodaje menadžer.

Ideja je deo Toyotine nove strategije upravljanja, koja dolazi dolaskom Kojija Satoa na mesto izvršnog direktora. „Prvo ćemo temeljno uvesti elektrifikaciju“, rekao je Sato.

„Kako bismo nastavili da smanjujemo emisiju CO2 iz sadašnjeg stanja, promovisaćemo praktičnu popularizaciju elektrifikovanih vozila. Takođe ćemo ojačati prodaju hibrida na tržištima u razvoju i proširiti asortiman plug-in hibrida“, nastavio je Sato.

U prošlosti, Toyota je zauzela stav da baterije u mnogim električnim automobilima nisu u potpunosti iskorišćene. To znači da vozači ovakvih automobila provode znatnu količinu vremena u vuči nepotrebnog kapaciteta koji im nije potreban, a sa njim i težinu. Ovo dodatno troši energiju u poređenju sa vožnjom lakšeg plug-in hibrida.

„Znamo da smo u periodu ograničene dostupnosti baterija. Dakle, zar se baterije za jedan električni automobil ne bi mogle bolje koristiti u osam plug-in hibrida (…), gde bi taj kapacitet doprineo većem ukupnom smanjenju emisija za skoro svaku vožnju?“ pitao je ranije Gil Prat, šef Toyotinog istraživačkog instituta.

Međutim, proizvođač automobila ne želi da promoviše jedan način pogona na račun drugih. Fokusiraće se na baterijske električne automobile, plug-in hibride, konvencionalne hibride, automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama i sagorevanjem vodonika i sintetičkih goriva. „Cilj nam je da smanjimo prosečne emisije automobila koje prodajemo širom sveta za 33 odsto do 2030. i za više od polovine do 2035. u poređenju sa 2019.“, rekao je Koji Sato.

Toyota želi da svetu do 2026. godine predstavi deset novih električnih automobila, koji bi po pozicioniranju na tržištu trebalo da odgovaraju njenoj trenutnoj ponudi. U Aziji želi da ove godine počne da proizvodi pikape sa električnim pogonom.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mogu da se složim sa Toyotom da je (ekološki) bolje istu količinu sirovina za proizvodnju baterija potrošiti za proizvodnju više komada PHEV vozila, nego sam jednog EV-a, ali, zar je za PHEV zaista nužna EV autonomija od 200 km ?