1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Ford Mustang bi da obori brzinski rekord
Električni Ford Mustang bi da obori brzinski rekord
3

Električni Ford Mustang bi da obori brzinski rekord

149
3
Podelite sa prijateljima:

I ne, pritom ne pričamo o onom krosoveru pod imenom Ford Mustang Mach-E, već američki proizvođač vozila ima još velikana s pogonom na struju. Svaki Fordovac je sigurno čuo ono „Cobra Jet“, ako ni po čemu drugom, onda po fantastičnim modelima iz šezdesetih godina prošlog veka, a tokom godina je nudio takvo izdanje svima onima koji su želeli da se bave amaterskim auto-moto sportom.

Ipak je bila retkost da dobijete trkački model direktno iz fabrike, pa Cobra Jet svakako uživa u kultnom statusu među ljubiteljima američke automobilske industrije.


Međutim, Ford je iznenada promenio strategiju kako se revolucija električnih automobila otela kontroli. Cobra Jet više nije imao nekog glomaznog benzinca već motor na struju za čak 1.400 konjskih snaga. Ako to nije dovoljno, onda je pomoć na putu, pošto je kompanija predstavila još jedno ekstremno izdanje.

Nosi oznaku Cobra Jet 1800 i kao što mu ime kaže, može se pohvaliti sa čak 1.800 „grla“. Ne samo što je snaga impresivnija, već je pažnja posvećena tome da se dobije što bolja trakcija na zadnjoj osovini. Motor je zapravo isti kao i ranije, samo što tehnologija omogućava više snage, ali su trakcione baterije nove i one zbog kojih je Cobra Jet izgubila par stotina kilograma na masi.


I koja je onda poenta ovakvog automobila kada je već protivzakonit za vožnju na javnim putevima? Pa obaranje rekorda u kategoriji električnih modela šampionata National Hot Rod Association (NHRA).

Ova serija profesionalnog trkanja i njeni prethodnici postoje još od pre Drugog svetskog rata i organizuje se trkanje na pravcu među raznim kategorijama. Fordov fabrički vozač u kategoriji „Funny Car“ je Bob Taska III čiji je istoimeni deda igrao veliku ulogu u razvoju prvog Cobra Jeta krajem šezdesetih godina preko svoga trkačkog tima.

Upravo je mladi Taska postavio rekord u šampionatu NHRA među električnim četvorotočkašima pre tri godine kada je s ovim specijalnim primerkom Mustanga prešao četvrtinu milje (402 metra) za samo 8,128 sekundi pri brzini od 275 km/h.


U svakom slučaju, odgovor na pitanje da li je Cobra Jet 1800 brži ćemo saznati u nedelju kada je na programu četvrta runda ove sezone. Događaj će se inače odigrati u gradu Las Vegas unutar američke savezne države Nevade. Taska će opet da bude jedan od vozača, a šansu da obori rekord će dobiti i Pat Mekru.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo pod haubom 4-cilindrični boxer motor ? 😊

Zna li se, koje su dimenzije guma napred i nazad ?

BB

Baš ekološki…

Yankee

Ovo je pravi Mustang za NHRA … Oko 11.000 konjskih snaga.

comment image