1. Home
  2. Life
  3. Greta će dobiti nervni slom – stiže Chryslerov motor sa 1.500 „konja“
Greta će dobiti nervni slom – stiže Chryslerov motor sa 1.500 „konja“

Greta će dobiti nervni slom – stiže Chryslerov motor sa 1.500 „konja“

1.30K
1
Podelite sa prijateljima:

Već nekoliko meseci američka divizija velikog globalnog igrača Stellantisa nas ubeđuje kako će penzionisati većinu motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i fokusirati se samo na strujne pogonske sklopove. To se pre svega odnosi na brendove kao što su Dodge i Chrylser, dok će Jeep pružati ponudu neke kombinacije obe tehnologije, a Ram će ostati sa SUS motorima još minimalno desetak godina.

Ova vest nije dočekana preterano pozitivno među Jenkijima, posebno kada se odnosi na modele kao što su Dodge Charger i Challenger, a oni su se prethodnih godina mogli pohvaliti sa fantastičnim benzincem pod imenom Hellcat.

Reč je o nekim od najmoćnijih serijskih agregatima ikada viđenih da dolaze direktno iz fabrike gde je snaga prelazila cifru od 800 „grla“. Ali samo zato što korporacija Chrysler više neće ugrađivati Hellcat, ne znači da će prestati sa njegovom proizvodnjom i da neće dozvoliti svima onima da ga „ubace“ pod haubu svog modernog ili klasičnog četvorotočkaša.

Naime, takozvani „crate“ motori su veoma popularni u Sjedinjenim Američkim Državama. Reč je o mehanici koju gotovo sve veće kompanije nude kao zaseban artikal, a kupci su uglavnom oni koji se bave restauracijom klasičnih četovoročkaša. Većina njih će ugraditi motor iz istog perioda kada je automobil sišao sa proizvodne trake, ali u dosta slučajeva će se naći i oni koji ne žele glavobolje sa starom tehnologijom i radije bi da iskoriste nešto gde neće morati da brinu hoće li upaliti svaki put kada okrenu ključ. U takvim uslovima „crate“ motori su najbolji izbor, a ime su dobili po tome što stižu na paleti i u drvenoj kutiji lično na vašu adresu.

Da ne dužimo dalje i da pređemo na ono šta nas sve interesuje, a to su brojke. Ponuda startuje sa dva nova motora koje Chrysler naziva HurriCrate. Reč je o novom 3,0-litarskom benzincu pod imenom Hurricane, a Stellantis će ga ugrađivati u sve svoje skuplje modele. Dostupan je u konfiguracijama sa 420 i 550 konjskih snaga.

Za one koji bi ipak čistokrivnog Amerikanca, tu su četiri benzinca sa imenom Hellephant. Ovo ime je kombinacija reči „Hellcat“ (po istoimenom motoru) i „Elephant“ („slon“ na engleskom jeziku). Dostupan je u radnoj zapremini 6,2 i 6,4 litre, a raspon snage se kreće od 900 do 1.100 „grla“. U samom vrhu ponude se nalazi konfiguracija sa čak 1.500 „konja“, a proizvodiće je Dodgeov dugogodišnji partner DSR Performance.

Cene nisu objavljene, ali u prošlosti bi ovakvi motori koštali od 12 do 30 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Crn, veliki, mracan, krvolocan! Ljubi ga tata! 🙂 Dobar trik Krajslera: „mi pravimo ciste automobile a u pozadini prljave motore!“ A sta cemo sa Gretom? Bilo bi dovoljno da toj ruznoj devojcici oduzmemo telefon pa bi odmah shvatila sta je to civilizacija koju zeli da unisti! Svi tzv. zeleni fanatici su zapravo lazovi: zive u udobnim kucama od betona, celika i cigle, za koje je potrebna velika kolicina materijala i energije, hodaju asfaltiranim ulicama za koje se koristi nafta i velika kolicina energije, koriste tramvaje i autobuse za koje je potreban celik i puno energije, koriste komunikacije za koje je… Pročitaj više »