1. Home
  2. Vesti
  3. Kreće izvoz TOGG-a
Kreće izvoz TOGG-a
6

Kreće izvoz TOGG-a

11.07K
6
Podelite sa prijateljima:

Samo jednu nedelju nakon što je svoj primerak vozila marke TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ili Turkish Automobile Initiative Group) dobio, čini se večni predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, stižu i najave da će proizvođač elektromobila započeti s izvozom automobila ove marke.

Vest je preneo medij Trend, pozivajući se na izjave turskog ministra spoljnih poslova, Mevluta Čavusogluoa. Po njegovim rečima, rastuće je interesovanje svetske publike za „zelenim“ automobilima, što se posebno odnosi na države središnjeg dela Azije. Prvo izvozno tržište TOGG-a će biti Turkmenistan. Tamo će biti otpremani samo automobili čija je školjka ofarbana u belo. Zašto je to tako, predlažemo da pročitate ovaj veoma interesantan članak.

U uvodu naznačismo da je Erdogan zaprimio jedan primerak TOGG-a, ali istina je da je dobio dve jedinice, od čega će jedna igrati ulogu „kompanijskog vozila“. Pored toga, svoj primerak automobila istog brenda je dobio i Ilham Alijev kao predsednik Azerbejdžana, s tim da je njegov četvorotočkaš u ličnom vlasnišvu. Šef Uzbekistana, Šhavkat Mirzijojev takođe očekuje skoru isporuku vozila TOGG-a.

Iako su prve najave početka izvozne ofanzive već stigle, još uvek se ne zna kada će se tačno krenuti s tom akcijom i u kom obimu će biti sprovedena. Uprava TOGG-a gaji planove u duhu „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“, pa se najavljuje izvoz i na tržište Starog kontinenta. Prva zemlja čiji će građani dobiti mogućnost da pazare TOGG jeste Nemačka, verovatno i kao prebivalište najvećeg broja naslednika Otomanskog carstva na tlu Evrope.

Jedno od važnih tržišta turske firme biće valjda i rusko, gde je još 2020. godine izdat patentni dokument za TOGG. Istina, radilo se samo o zaštiti prava na dizajn enterijera, a jasno je i da zaštita kod Zavoda za protekciju intelektualne svojine nije nikakav garant da će do komercijalizacije ideje zaista i doći.

Jedini model brenda je do sada bio poznat pod kodnim imenom T10X i utemeljen je na platformi konstruisanoj od praznog lista papira. Poseduje dve verzije, jednu s prednjim pogonom i drugu s pogonskom formulom 4×4. U prvom slučaju vozač može računati na 200 konjskih snaga, dok je u drugom konjica udvostručena usled ugradnje dueta elektromotora.

Najmoćnija varijanta, koja će biti ponuđena kasnije, sprint do stotke kompletira za 4,8 sekundi, dok je autonomija na nivou od pola hiljade kilometara. Bateriju je moguće dopuniti do nivoa od četiri petine napunjenosti, za svega pola sata. Početna cena kreće od milion turskih lira, što nam Google prevodi kao ekvivalent sume od 46.750 evra.

AutoRepublika

(11072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš me interesuje koje će cene imati u Nemačkoj.
Saznaćemo uskoro.
Srećno im bilo !

BB

Sad će Nesla (Don) da ga pazari, pa da nam priredi test, obako sa turbanom (da vidimo vsinu vozila) 😉

J4ZZ3R

Nije Tikova Nesla Meljko Žitrović pa da mu neko prodaje kinesku pa(s)letinu pod tursku baklavu…

BB

Wauu, nikad nisam vidio bolju Škodu 😜

Vojo

A šta vi imate protiv dugovečnosti oredsednika Erdogana. Ako ga narod bira neka bude i doživotni predsednik!