1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen po deseti put izmenio grb i slogan
Citroen po deseti put izmenio grb i slogan
12

Citroen po deseti put izmenio grb i slogan

1.01K
12
Podelite sa prijateljima:

Originalni dvostruki ševron kao amblem kompanije Citroen je uspostavljen 1919. godine i ovo će biti jubilarni deseti put da se menja. Potez je usledio nakon što su slično delo u nedavnoj prošlosti počinili i VW, Škoda, Volvo, Renault, Dacia, pa i sada bratski Peugeot.

Nov logotip francuske marke je snažno oslonjen na izvorni bedž nastao pomenute godine i po prvi put ćemo ga videti na modelu koji u kompaniji opisuju kao „značajno konceptualno porodično vozilo.“

Revidirani grb će se pojaviti u različitim verzijama na serijskim i konceptnim vozilima, što će krenuti da se dešava od sredine naredne godine. Konstruktor navodi da radi na novom stilskom jeziku čija će primena dovesti do toga da bedž bude upadljiviji i da odmah bude jasno da se radi o Citroenu. Sličan pristup je već viđen kod pomenutog sestrinskog brenda po imenu Peugeot koji je simbolizovan kroz uvećanu glavu lava.

Monte Carlo Blue, kao specifična nijansa plave boje, a koja je viđana na kultnim modelima nazvanim 2CV i DS, će se vratiti u upotrebu i to ne samo kao opcija za farbu karoserije, već i kao deo korporativnog i trgovinskog identiteta marke. Povrh toga, infracrvena boja će zameniti crvenkastu nijansu u štampanim i digitalnim materijalima.

Ažurirani logotip s uspravnim i kružnim okvirom u kom se nalazi dvostruki ševron („deux chevrons“ na francuskom jeziku) je začet od strane dizajnerskog tima kompanije uz ispomoć koju je pružio centar Stellantis Design Studio, kao stilska agencija. Novi grb je lišen završne obrade u duhu hroma i biće korišćen od strane distributivnih mreža, na kompanijskim zgradama, administrativnim materijalima i dokumentaciji. Izvršni direktor Citroena Vinsent Kobe je opisao novi bedž kao „elegantan simbol napretka“ na putu ka električnoj budućnosti.

Marka koja posluje unutar Stellantisa je u život unela i novi slogan firme: „Ništa nas ne pokreće kao što to čini Citroen“  (Nothing Moves Us Like Citroën). U kompaniji veruju da su promene bile nužne kako bi se ušlo u „najzanimljiviju eru“, onu u kojoj se postepeno i neizbežno kreće ka elektromobilnosti. Inače, saglasno odredbama stragegije Dare Forward 2030, Citroen postaje električna marka (kao i sve ostale unutar Stellantisa kada pričamo o putničkim automobilima) do kraja ove decenijie.

U međuvremenu, pre nego što Francuzi „Rusiju zgaze a Ameriku opkole“, očekuje se da se novi logotip pojavi na novom misterioznom konceptu koji će debitovati najdalje u petak.

AutoRepublika

(1011)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Imam neodoljiv utisak da Citroen kopira VW. Zasto? Trodimenzionalni znak moze mnogo bolje da se uklopi u dizajn nego ova flekica.

BB

Moda je kad nosiš ono što drugima lijepo stoji 😜

moron

Ah … Pa i pežo je netako davno imao vrlo lepog trodimenzionalnog lava … A sada ima „onu stvar“ od znaka …

Matija

Meni se Pezoov novi emblem vise dopada nego stari. Novi je realniji, glava lava sa grivom i sa pravim proporcijama, predhodni prikazuje lava u nekoj neprirodnoj pozi, vise lici na karikaturu.

s mile

Prethodni je bio dobar, novi je još bolji

TheStig

Uh jest ruzan sunce ti. Ovi nisu isli na casove likovnog vaspitanja. 😅

Iznogud Časni

Kao da su izviđači dobili flekicu na rukavu. No, od te firme ni c ionako nema, prepakira pezoa pa nek rade šta hoće.

Bungi

Od znaka je mnogo važnija hidraulika koju bi Citroen trebao da ponudi barem opciono u višim klasama a ne da se vadi na troškove i uvaljuje plastiku u rangu Dačije ili još goru.

Branko

Desetar u JNA…😂😂😂 Mogli su bar poručnika da stave na haubu!

BB

Jedno V je razvodnik, a oni mislili da sa duplim V će biti zavodnik 😂🤣😂🤣

Iznogud Časni

A Jesil vidio koliko je samo stručnjaka bilo uključeno u ovo a sve da bi promijenili boju starom logu! Impresivno, nema sta 😹

BB

A tek koliko stručnjaka da ti objasne sva ta nova civilizacijska dostignuća 😜