1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Policijska uprava Los Anđelesa prodaje zalihe modela BMW i3
Policijska uprava Los Anđelesa prodaje zalihe modela BMW i3

Policijska uprava Los Anđelesa prodaje zalihe modela BMW i3

860
2
Podelite sa prijateljima:

Pre tri godine je zvanična policijska uprava grada Los Anđeles (LAPD – Los Anđeles Police Department) najavila da će, u želji da smanji stepen zagađenosti vazduha, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, koji je na značajno višem nivou nego u preostalih 49 država zajedno, planira da nabavi flotu električnih automobila. Pozvane su sve zainteresovane strane da predstave svoju ponudu, a odgovorile su samo dve kompanije i to BMW i Tesla.

Posle duže rasprave, nemački proizvođač vozila je izašao kao pobednik zahvaljujući nižoj ceni modela i3 u poređenju sa Teslinim velikanom Modelom S. Lokalni izložbeno-prodajni salon nazvan New Century BMW je isporučio 100 jedinica nakon što je ih ofarbao u prepoznatljivu crno-belu boju. Takav potez je koštao poreznike čak 10,2 miliona dolara ukoliko uračunamo i troškove nabavke i montaže punjača i potrošene struje.

Usledio je veliki skandal 2018. godine, kada su mediji preneli vest da je novac uzaludno bačen i da „momci u plavom“ izvegavaju da voze i3, o čemu smo i mi svojevremeno pisali. Neki primerci su prve godine prešli tek par stotina kilometara, pa se investicija definitivno nije isplatila. LAPD je pokušao da zataška problem tako što je preradio neke i3 da umesto službe u policijskim patrolama, budu na usluzi radnicima za pisanje kazni za nepropisno parkiranje.

I tako danas, tri godine kasnije, LAPD je zaključio da je najbolje da preproda vozila na struju, koje i tako retko ko koristi, i na taj način povrati deo uloženih sredstava. Posao je poveren salonu koji ih je i prodao 2017. godine kao nove, a većina njih su tokom tog perioda prevezla distancu manju od 30.000 kilometara. New Century BMW je sve detaljno proverio i sertifikovao, pa ih prodaje kao deo takozvane CPO ponude (Certified Pre-Owned) što znači da su svi nedostatci uklonjeni i da važi produžena garancija.


Nažalost, svi primerci i3 su opremljeni starijom generacijom baterija kapaciteta od 22 kWh, pa su u stanju da prevale svega 130 kilometara između dva punjenja baterija. Ovo je ujedno bio i ključni razlog zašto su policajci izbegavali da ih voze, ali s(p)retni kupci su sada u stanju da ih kupe za „samo“ 20.000 dolaza, što je za 60% niža cifra u poređenju sa novim primerkom i3.

Naravno, neko će reći da su polovni električni automobili, poput starijih pametnih telefona koji su evolulirati toliko u roku od nekoliko godina da se čak i nekoliko godina stari baterijski četvorotočkaši čine kao stara vest. Ali istovremeno, ukoliko želite da impresionirate javnost sa BMW-om na struju, a pri tom možete da prišutite samo Toyotu Corollu, onda polovni i3 koji policija Los Anđelesa (ni)je vozila i nije loš način da potrošite 2o hiljada dolara.

AutoRepublika

(860)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Bojane i zveki, sta se čeka?🤪
Haha,koji papci ovi policajci , al je dobro neko maknuo lovu, ekološki – sve ih pročistio.

EVERICE.

Klasika za bilo koji BMW. V