1. Home
  2. Vesti
  3. Tihi kraj za Džambo džet
Tihi kraj za Džambo džet
0

Tihi kraj za Džambo džet

2.77K
0
Podelite sa prijateljima:

Airbus A380 je već duže vreme skrajnut s proizvodnih traka u evropskoj kompaniji. Sada stižu i prve naznake o nastupajućoj skoroj analognoj sudbini i za Boeing 747, a one su isplivale iz pojedinih obelodanjivanja u napomenama uz finansijske izveštaje američkog proizvođača aviona.

Naime, Boeing je izostavio da u tom prilogu bilansima naznači da je pozitvno razmotreno dalje postojanje u ponudi svih modela, što je inače običaj. Upućeni u problematiku iz same kompanije su preneli novinarima Bloomberga da sama ta činjenica sugeriše da će u naredne, otprilike dve godine, poslednji primerak kultne letilice s oznakama 747, sići s proizvodnih traka fabričkog kompleksa u američkoj saveznoj državi Vašington.

Boeing se nije oglasio, to jest nije demantovao tvrdnje iznete u Bloombergovom izdanju. Prema navodima iz kompanije „uz brzinu montaže jedne letelice na svaka dva meseca, pred nama su zasigurno, još uvek više od dve godine života za 747“, Konstuktor je još dodao da će „nastaviti s izborom pravih odluka kako bi proizvodna linija ostala funkcionalna, odnosno kako bi mogla da odgovori na eventualne nove impulse tražnje sa tržišta.“

Čak i uz najbolju volju uprave Boeinga, koja očigledno teži tome da sve opcije ostavi otvorenim, trendovi na tržištu govore protiv mogućnosti nastavka proizvodnje modela 747-8. Svi vodeći avionski prevoznici tokom prethodnih godina vrše otklon od upotrebe neekonomičnih letilica sa četiri motora, okrećući se ka energetski efikasnijim dvomotornim jedinicima.

Tako su A380 i 747 izgubili bitku od koncepcijski savremenijih letilica, a Airbusov pulen je od velike nade, poslat u više milijardi evra vredan pepeo. Prema podacima koje iznosi Bloomberg, još uvek se u Boeingovim knjigama porudžbina drži tuce aplikacija za različitim teretnim verzijama džinovskog aviona, dok se godinama unazad ne beleži nikakva tražnja za putničkim jedinicama s ovim oznakama.

Kraj legendarnog aviona je morao biti pretpostavljen od strane novog šefa kompanije Boeing Dejvida Kalhouna, koji ima 63 godine. Novi rukovodilac je prinuđen da se bori na više frontova istovremeno, nakon što je u januaru preuzeo dirigentsku palicu. Katastrofa sa modelom 737 Max je urušulia ne samo ugled marke, već i kompletan poslovni model. Povrh toga, Kalhoun se suočava i sa strateškim dilemama u vezi sa procvetalom tražnjom na tržištu vojne opreme i naoružanja.

Air Force One kao poslednji izrađeni primerak Boeinga 747?

Pandemija i posledična kriza avionske industrije samo je ubrzala oproštaj od gigantskih aviona, jer su kompanije sve više prinuđene da obraćaju pažnju na visoke troškove. Tako je ortakluk Air France-KLM, na primer, još u maju obustavio dalje korišćenje flote aviona s oznakama A380. Džinovski avioni su bili zamišljeni da ostanu u funkciji do 2022. godine. Jednostavno su zamenjeni manjim, energetski efikasnijim modelima Airbus A350 ili pak Boeing 787.

Prema proceni pripremljenoj od strane društva Credit Suisse, više od 90% flote koja uključuje najveće letilice tipa 747 i A380 su trenutno prizemljeni, odnosno, van fukcije su.

O skorom kraju Boeningovog modela 747 govori i činjenica da je dobavljač za izradu komponenti trupa, kompanija Triumph zatvorila fabriku u kojoj su se proizvodili delovi za 747. Ogroman avion je ušao u upotrebu još pre 50 godina, odnosno 1970.

Ako se neko i pojavi sa još kojim zahtevom za isporuku Boeinga 747, postoje velike šanse da bi to mogao biti američki predsednik Donald Tramp, čiji bi predsednički avion bio izrađen na tom temelju.

AutoRepublika

(2765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments