1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvodnja Toyote Corolle GR će prve godine biti limitirana na 6.500 jedinica
Proizvodnja Toyote Corolle GR će prve godine biti limitirana na 6.500 jedinica
0

Proizvodnja Toyote Corolle GR će prve godine biti limitirana na 6.500 jedinica

181
0
Podelite sa prijateljima:

U vremena kada novi modeli krosovera niču kao pečurke posle kiše, a putničkih automobila je sve manje i manje, Toyota nas je ugodno iznenadila tako što je predstavila izdanje GR popularne Corolle. Ime je dobila po timu iz profesionalnog auto-moto sporta Gazoo Racing, a za razliku od Supre i nekih drugih modela koji su dobijali kritike da su samo prepakovani stranci, Corolla GR je čistokrvna Toyota.

Pokreće je identičan 1,6-litarski turbobenzinac sa tri cilindra koji smo već videli u Yarisu GR, ali ovaj put razvija okruglo 300 „konja“ i maksimalnih 370 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača, a automobil je u stanju da prebaci većinu obrtnog momenta na prednje ili zadnje točkove ili da ih ravnopravno rasporedi.

Eksperti smatraju da će biti brži od spomenutog Yarisa kome je potrebno 5,5 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h i dostigne maksimalnu brzinu od 227 km/h.

Ovu specijalnu Corollu ćemo videti u izložbeno-prodajnim salonima krajem godine, a kako prenose mnogobrojni mediji, barem prve godine, ponuda će biti veoma limitirana. Motor1 piše da je kontaktirao čelnike japanskog proizvođača vozila i dobio informaciju da će prve godine biti dostupo izdanje nazvano Circuit Edition.

Reč je o modelu namenjenom konkretno za vožnju na stazama, pa će biti napucan gotovo svakom opcijom, kako mehaničkom tako i onom po pitanju enterijera. Njegova proizvodnja će biti ograničena na samo 1.500 jedinica. Posle toga će uslediti onaj pristupačniji paket nazvan Core, koji će moći da se naruči sa istim opcijama, ali one neće biti deo standardne opreme. Kada znamo da će proizvodnja Corea iznositi samo pet hiljada primeraka, dolazimo do zaključka da će nam Toyota ponuditi samo 6.500 Corolla GR za 2023. godinu.


Nažalost za kupce, ne samo što će se boriti za tako malu inicijalnu zalihu, već će sasvim sigurno morati da plate cenu daleko veću od one koju će Toyota odrediti. U razgovoru sa jednim od zaposlenih u salonu mi je rečeno da će ona biti „oko 30 hiljada američkih dolara“, ali je teško očekivati tako nešto kada znamo da čak i ona bazna Corolla ume da košta više od toga, onda kada je nafilovana s mnogo opcija.

Mediji napominju i da je Volkswagen Golf R pozicioniran na novčanoj koti od nešto više od 44 hiljada zelembaća, pa ne sumnjamo da će i tvorci modela Corolla GR biti slične pohlepe. A, onda će naravno, keša jednako gladni trgovci da se „vade“ s pričom u vezi uticaja potražnje i ponude. Lično me neće iznenaditi ukoliko na kraju dana bude jeftinije kupiti Supru nego Corollu GR…

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments