1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Slovo zbog kog svakom Fordovcu zastane dah
AR pijaca klasika: Slovo zbog kog svakom Fordovcu zastane dah

AR pijaca klasika: Slovo zbog kog svakom Fordovcu zastane dah

452
10
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno čuli za Ford GT40 i njegove uspehe na čuvenoj trci 24 sata LeMansa tokom kasnih šezdesetih godina. Iako je imao dosta pozitivnih karakteristika na temu celog vozila, ono što je posebno krasilo GT40 je bio njegov aluminijumski motor radne zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara).

Ovaj agregat nije bio opredeljen da služi samo za trke izdžljivosti, već smo ga mogli videti i u drugim šampionatima, posebno u onim na američkom tržištu. A da bi takav motor homologovao za profesionalni auto-moto sport, Ford je morao da ugradi određeni broj primeraka i u serijske modele. A izbor je pao na poveći Galaxie i ulice nikada više nisu bile iste.


Galaxie je velika Fordova legenda na američkom tržištu. Iako nikada nije ostvario onaj komercijalni uspeh kao rivalski model Chevrolet Impala, stekao je kultni status na trkačkim stazama zahvaljujući pozavidnim rezultatima.

Automobil je stavljen na veliku dijetu tokom 1963. godine i mnogi delovi su bili napravljeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima da bi se dobila masa manja od 1,7 tona. Takva cifra svakako nije bila generalno mala, ali za jedan veliki automobil gde su mase redovno prelazile dve tone se smatrala fantastičnom.

A onda je pala odluka da se u njega ubaci i spomenuti 7,0-litarski motor koji je podigao snagu na 425 „konja“ i maksimalnih 650 Nm obrtnog momenta. Menjač je bio četvorostepeni manuelni. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 6,2 sekunde dok je maksimalna brzina iznosila 218 km/h.

Takvo zadovoljstvo je koštalo 4.200 američkih dolara (oko 41.290 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a fabriku će napustiti tek 212 jedinica. Ovi modeli su nosili ime R-Code i danas se smatraju jednim od ključnih razloga zašto je GT40 slavio na LeMansu, pošto su uklonili sve rane boljke sada legendarnog motora.

Tokom godina je viđeno dosta uljeza, a jedini način da se prepozna autentičan R-Code je po broju šasije i motora. To je zato što je automobil izvana izgledao kao svaki drugi Galaxie za šire narodne mase, a tokom spomenute 1963. godine, fabriku je napustilo preko 100 hiljada jedinica u konfiguraciji sa dvoje vrata (takođe se nudio i kao limuzina i karavan).

Imao je identične 15-inčne felne i hromirane branike, a jedna od retkih opcija je bila na račun toga što su prednja sedišta bila podeljena a imala je centralnu konzolu između njih (kod ostalih Galaxija se nudila prednja klupa).

Primerak iz današnje priče smo pronašli u gradu Klarksvil unutar američke savezne države Merilend i do sada je prešao 73.600 kilometara. U oglasu se navodi da je prošao kroz detaljan proces restauracije pre nekih petnaestak godina i da je od tada u rukama istog vlasnika.


Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi 25 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep auto! Iz doba kada sam poceo da dobijam casopise iz americke citaonice u Knezmihajlovoj u secanju mi je ostao model sledece generacije, od 1965 do 1968 godine.

comment image

Jos impozantniji i sa karakteristicnim vertikalnim svetlima! Bile su varijante sa dvoje i cetvoro vrata.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Laki

👍

Yankee

R-Code je postojao i u toj generaciji. Malo vise se razlikovao od baznog Galaxie nego sto je to slucaj bio kod prethodnih generacija (kod radnijih modela R-Code je bukvalno izgledao kao svaki drugi Galaxie), jer su mu falili gornji farovi i imao je drugaciju haubu.

comment image

Matija

Majke ti, sta bilo ispod haube? Neki monstrum od motora? Ne, ne, nije ova limuzina za takav tjuning!

Yankee

Isto kao i u ovome iz price, 427 kubnih inca (7,0 litara) sa 425 ks. Postojao je i motor Cammer 427 u verzijama sa 616 i 657 ks, koji je uglavnom sluzio za profesionalni auto-sport (najvise NHRA drag racing), ali je odredjeni broj takvih motora ubacen i u Galaxie za ulice. Vidim ih sa vremena na vreme u oglasima. Cammer 427 je najekstremniji motor koji je Detroit ponudio tokom 1960-ih godina. Bolji nego Hemi, bolji nego LS. Ali je bio nevidjeno skup i zato ih je jako malo ugradjivano u drumske aute, uglavnom su korisceni za profesionalni auto-moto sport gde… Pročitaj više »

Matija

Prelep motor, da ga stavis u dnevnu sobu!

moron

Znači, pre nama poznatog Galaxy-a, koji je startovao pre 25-30 godina kao MPV, postojao je i Galaxy limuzina ?

Da sam juče umro ovo ne bih znao 😊😊😊

Yankee

Galaxie*. 😉
U Americi se pravio od 1958. godine do ranih 1970-ih godina, znam da je ime masovno korisceno i u Australiji i Juznoj Americi. Postojao je u dosta konfiguracija sa 2 i 4 vrata, isto kao karavan.

Moj omiljeni ’59 Galaxie 500.

comment image

moron

Znači, ipak jedno slovo razlike 😊

BB

Vjerovatno sad pripremaju SUV i to električni 🤣