1. Home
  2. Vesti
  3. Teška godina za Volkswagen, ali ih raduje rast prodaje EV modela
Teška godina za Volkswagen, ali ih raduje rast prodaje EV modela
1

Teška godina za Volkswagen, ali ih raduje rast prodaje EV modela

188
1
Podelite sa prijateljima:

Uprkos rastu isporuka električnih automobila, Volkswagen je imao potpuno razočaravajuću godinu. 

U 2021. godini nemački gigant prodao je 4,897 miliona vozila na globalnom nivou, što predstavlja manjak od 8% naspram 2020. godine. Uzme li se u obzir da su i te godine ostvarili pad prodaje od 15%, jasno je da Volkswagen nije ni blizu onog nivoa komercijalnog uspeha koji je imao pre početka pandemije korona virusa.

U Volfzburgu ističu da je glavni krivac nedostatak poluprovodnika i mikročipova, te da imaju veliki broj nagomilanih narudžbina. Šta više, u Evropi čak 543.000 četvorotočkaša čeka odgovarajuće komponente kako bi mogli da budu upućeni ka novim vlasnicima. Volkswagen navodi da očekuje da kriza sa nestašicom mikročipova nastavi u prvoj polovini tekuće godine…

S druge strane, slave ozbiljan rast prodaje baterijskih vozila od čak 77% naspram 2020. godine. Od toga su plug-in hibridi upisali plus od 33%, dok su EV modeli ostvarili bolji rezultat za 97% sa 263.000 registracija širom planete.

U Volkswagenu očekuju da se taj trend nastavi i ove godine, pogotovo zbog činjenice da će ID.Buzz, model o kom se dugo govori konačno stupiti na scenu. Baterijski automobili činili su 7% od ukupnog broja prodatih automobila nemačkog brenda, ali je u Evropi udeo daleko veći (gotovo 1/5).

Najveći rast prodaje EV modela ubeležen je u Kini sa neverovatnih 437%, i Nemci očekuju nastavak odličnih rezultata u ovoj zemlji. Najpopularniji električni četvorotočkaš Volkswagena u 2021. godini bio je ID.4 na koji je otpala gotovo polovina od 263.000 isporučenih „strujaća“ ove marke.

Slede ga ID.3 sa 76.000 dostavljenih jedinica, te e-up sa 41.500 registracija. ID.6, koji se za sada nudi samo u Kini, našao je put do 18.000 kupaca na tom tržištu.

AutoRepublika 

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

I ne bila teška.Od kad su sfušerili Golfa 5 , VW teško da je napravio čestita auta.Ovaj ID4 sam vidio u tržnom centru, auto je nevjerovatno ružan a tek što izgleda(i jeste) jeftino napravljen.???Navedena autonomija je moguća jedino u filmovima Stivena Spilberga a namjerno se krije veličina baterija u KWh i brzina punjenja.Astronomska cijena je šlag na tortu.VW zna kako da rastjera kupce fuš robom i to mu poslednjih godina sve više polazi za rukom.Godine nerada i javašluka dolaze na naplatu.Rast prodaje EV modela subvencioniše Njemačka Vlada.Na svjetskom tržištu u klinču sa Teslom i Kinezima, proći će katastrofalno.