1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen Mercedes-Benz GLS
Osvežen Mercedes-Benz GLS
2

Osvežen Mercedes-Benz GLS

2.07K
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon što smo videli inovirani krosover Mercedes-Benz GLE, ped nama je i veći brat, model GLS koji je upravo provučen kroz proces modernizacije. Za razliku od arhirivala iz BMW-a, krosovera po imenu X7, švapski automobil nije bio predmet revolucionarnih promena u smislu stila.

Naprotiv, obim unapređenja kod GLS-a je čak i skromniji od onog kom je izložen GLE, a ni on se nije mogao pohvaliti dubinskim ažuriranjem. Na primer, farovi su ostali netaknuti, a LED trake dnevnih svetala i dalje imaju oblik slova L.

Najupadljivija promena u dizajnu se ogleda u zoni nove maske hladnjaka s četiri masivne letvice, umesto ranije dve. Drugačiji je i prednji odbojnik, dok su se pojavile i nove varijante 20-colnih felni. Grafika zadnjih svetlosnih grupa je inovirana, ali su kućišta stop svetala ostala ista.

Avaj, Mercedes je objavio samo one ilustracije koja otkrivaju izgled grdosije opremljene sportskim paketom AMG, što je pomalo za nevericu, s obzirom na činjenicu da vozilo iz ove klase nikako ne može biti „ruska balerina lagana“. Isto važi i za BMW, a kada sam nedavno konfigurisao primerak X7-ice, a koji očekujem da mi bude isporučen u naredne dve nedelje, od prodajnog savetnika sam čuo da se ne seća da je iko (kao tada ja) poručio najveći krosover u gami, a koji bi bio lišen sportskog paketa (M).

Još je manje promena u putničkoj kabini. Glavna stvar se tiče novog obruča upravljača s tasterima osetljivim na dodir, umesto onih s klasičnim analognim dugmićima. Vozila opremljena opričanom paketu AMG se oslanjaju na volan s dva kraka, koji se smatra brendiranim.

Predmet revizije su bili materijali za završnu obradu i dekor. Centralna konzola je sada bogatija (opciono) za dodatna dva priključka USB, dok je proširena unutrašnja ambijentalna rasveta bezmalo u ravni s atraktivnošću iste u, ipak nedodirljivom perjaničnom sedanu – S Klasi.

Glavni fokus je usmeren na unapređenje multimedijalnog sistema MBUX. Iako je zadržan stari ekran osetljiv na dodir, onaj dijagonale 12,3 inča, nova je grafika, modernizovana je funkcija glasovnog upravljanja, a pojavila se i opcija bežičnog ažuriranja programa.

Uz pomoć poznatog sistema kamera koji omogućava pun nadzor nad zbivanjima u neposrednom okruženju vozila, dostupna je i „providna hauba“ poznata iz mnogih rasnih terenskih modela. Uređaj za klimatizaciju poseduje režim automatske recirkulacije vazduha koji nosi naziv Energizing Air Control.

Osavremenjen i vidno proširen je i kompleks elektronskih pomagala koji je na usluzi vozaču. To je posebno korisno vozačima koji koriste GLS kako bi vukli prikolice. Novi pomagač je nazvan Trailer Manoeuvring Assist i kao takav predstavlja autopilot od pomoći prilikom parkiranja prikolice. Radi na brzinama kretanja koje su skromnije od 5 km/h, ali i to samo na putevima s nagibom koji je blaži od 15%.

Pride, ovaj asisten može biti kupljen post festum, onda kada već uveliko posedujete vozilo. To se čini putem multimedijalnog sistema. Navigacija sada može predlagati i najpodesnije rute za situacije u kojima vučete prikolicu, na koji način se potencijalno ubrzava transport.

Sve benzinske i dizel verzije Mercedesa GLS-a su sada opremljene sistemom lakog hibrida (48 volti) nove generacije. To praktično znači da je električni motor integrisan u menjačku kutiju. Taj motor, zavisno od modifikacije, može razvijati 20 ili 22 konjske snage i 200 do 250 Nm obrtnog momenta, pomažući tako motoru s unutrašnjim sagorevanjem u prvim sekundama ubrzavanja. Sve varijante džinovskog SUV-a su ukomponovane s automatskom transmisijom 9G-Tronic i integralnim pogonom. Iz imena menjača se jasno razaznaje da je devetobrzinski, zar ne?

Lista modifikacija je ista, ali njihove karakteristike su revidirane. Trolitarski redni turbobenzinac u verziji GLS 450 je navijen sa 367 na najviše 381 konjsku snagu uz isti najviši obrtni moment od 500 Nm. Prelaskom na priču o varijanti GLE 580, srećemo se s biturbo jedinicom V8, radne zapremine 4.0 litra. Njena snaga je uvećana sa 489 „konja“ i 700 Nm na 517 „grla“ i 730 Nm.

Zanimljivo, automobili namenjeni Amerikancima poseduju elektronsko ograničenje na 130 mph (209 km/h), dok je ono u Evropi na standardnih 250 km/h.

Dizel modifikacije s rednim šestocilindarskim motorom kodne oznake OM 656 takođe nude nove specifikacije. Bazični Mercedes-Benz GLS 350 d je nekada davao 286 „konja“ i 600 Nm, dok je sada motor u stanju da odbaci 313 konjskih snaga i 650 Nm.

Umesto verzije s indeksom GLS 400 d, ponuđena ja varijanta GLS 450 d, jer se ispostavilo da je dizel još impresivnije ojačao. Umesto nekadašnjih 330 „konjića“ i 700 Nm, sada imamo 367 „grla“ i 750 Nm. Ipak, još uvek nema priče o hibridnim alternativama modela GLS, i to uprkos tome što ih je GLE dobio dve, i to od odma’ .

U isto vreme su prezentovane i najsnažnije i najskupocenije modifikacije pod oznakama podmarke. Iako je nabrijani  Mercedes-AMG GLS 63 sa spoljašnje strane skoro isti kao onaj pre restilizacije, rešetka hladnjaka ostaje ista, dok je prednji branik neznatno izmenjen. Ali, ne samo da je ponovo podešen sistem vazdušnog oslanjanja, već je u ponudu dodata i opciona šasija s aktivnim stabilizatorima. Razlika između različiti režima rada sistema ogibljenja je sada više primetna.

Moćni V8 4.0 biturbo(benzinac) iz AMG verzije je takođe dobio 48-voltni sistem anlaser-alternator, ali su parametri moći ostali neizmenjeni: 612 konjskih snaga i 850 Nm. Ubrzanje iz mesta do “stotke” nije promenjeno i traje i dalje 4,2 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena, ali tek na 280 km/h. Ova cifra se odnosi na vozila namenjena Amerima, dok je ranije za takvo „otključavanje“ bilo nužno doplatiti.

Naposletku, krosover Mercedes-Maybach GLS 600 je osvežen s dvorednim enterijerom i maksimalnom dozom luksuza. E kod njega imamo značajnu promenu njuške, pa je umesto hromirane rešetke hladnjaka unutar prednjeg branika, sada se vijore dva skromna umetka s ornamentom u obliku logotipa podmarke Maybach.

Maybach pre i posle zahvata rejuvenacije

Nove su i felne prečnika 23 cola, a i revidirana je matrica presvlaki sedišta u kabini (mada se mogu birati različite opcije). Mercedes-Maybach GLS 600 sada nudi novi sistem lakog hibrida koji radi na 48 volti. Biturbobenzinac V8 zapremine 4.0 litre i dalje razvija 557 konjskih snaga i 730 Nm. Najviša brzina kretanja je ograničena na oko 250 km/h, dok ubrzanje od nule do „stotke“ traje nekih 4,9 sekundi.

Celokupna paleta modela GLS će biti sklapana u Americi i tamo prodaja kreće u septembru. U Evropu će novajlija stići s oktobrom, a sasvim je izvesno da u Mercedesu ne znaju kako se cena snižava. Trenutno grdosija u Americi staje 82 hiljade dolara, a u Nemačkoj je početna cena 96 hiljada evra. Distributeri za Maybach traže najmanje 170 hiljadarki dolara, ili 173 hiljada evra.

Čudan neki kurs razmene stranih valuta, zar ne?

AutoRepublika

(2074)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Koliko CO2? 😜

moron

Korektno ovo izgleda za današnja sumanuta vremena. Čak skoro da deluje i klasično.