1. Home
  2. Vesti
  3. Ferrari: Prodisali smo s produženjem upotrebe motora SUS u Evropi
Ferrari: Prodisali smo s produženjem upotrebe motora SUS u Evropi
1

Ferrari: Prodisali smo s produženjem upotrebe motora SUS u Evropi

273
1
Podelite sa prijateljima:

Predstavnici proizvođača automobila pod imenom Ferrari ne žele da kupcima sugerišu u pogledu toga kakav pogonski sklop bi vozilo trebalo da ima, već žele da ponude paletu koja će uključivati hibride, električne i konvencionalne automobila. Direktor kompanije sa sedištem u italijanskom gradu Maranelu, Benedeto Vinja, stoga pozdravlja odluku Evropske unije u vezi sintetičkih goriva.

U razgovoru s novinarima Reutersa, odluka čelnika Evropske unije donosi više slobode Ferrariju.

„Dobra vest za nas kao kompaniju jeste to što ćemo pored električnih automobila moći da ponudimo i vozila pokretana motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva,“ kazao je on. Međutim, to ne znači da će doći do izmene planova kompanije. I dalje je na snazi obećanje prema kom je premijera električnog automobila zakazana za 2025. godineu, ali za razliku od marki Bentley i Rolls-Royce, Ferrari nikada nije oročio datum za napuštanje četvorotočkaša s motorima SUS.

Ferrari je prošlo godine predstavio poslovni plan gde je naveo da očekuje i želi da do 2030. godine, ukupno 80% prodaje otpadne na električne i hibridne automobile, dok bi preostalih 20% pripadalo kategoriji konvencionalnih automobila. „To se ne menja. Ne želimo da govorimo klijentima šta da izaberu, koji automobil. Želimo da im omogućimo izbor od tri pogonska rešenja, hibridno, električno i s unutrašnjim sagorevanjem, pa oni neka rešavaju šta će i kako će,“ nastavlja Vinja.

Po njegovom mišljenju, gorivo je način da se ponude automobili s performansama kakve dolikuju Ferrariju kao brendu. Stoga ne može biti pretpostavljeno s dozom razuma da će određeni tip pogonskog sklopa biti karakterisičan za neki zaseban budući model marke.

Iako se očekuje da cena goriva ne igra neku ulogu od značaja za kupce koji su spremni da izdvoje goleme sume kako bi došli do vikend igračke, Vinja kaže da očekuje da sintetička goriva budu jeftinija. “U pitanju je nova tehnoloogija, a kao i svaka tehnologija, dok je nova skupa je – kako vreme protiče, ona postaje više dostupna,” reče on.

Kritičari veštačkih goriva kao glavnu manu istog navode suludo visoku cenu istog. Čak i u slučaju masovne proizvodnje, njegova cena bi bila višestruko jača od one koliko trenutno plaćamo za naftne derivate.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lako ću ja za kupca Ferrarija 😀