1. Home
  2. Vesti
  3. „Rodni, sledeće godine u ovo doba ćemo biti milioneri“
„Rodni, sledeće godine u ovo doba ćemo biti milioneri“
10

„Rodni, sledeće godine u ovo doba ćemo biti milioneri“

283
10
Podelite sa prijateljima:

Ilon Mask zaista nekada zvuči kao Del Boj Troter, zar ne? Glavni lik iz serije „Mućke“ je često voleo da kaže ovu rečenicu svaki put kada bi bio akter neke „mućke“, iako je Mask nikada nije ponovio, priča oko kamiona pod imenom Semi je u neku ruku veoma slična.

Semi je najavljen još 2016. godine i onda predstavljen godinu dana kasnije, a prvi primerci su isporučeni kompaniji Pepsi u decembru 2022. godine nakon nekoliko odlaganja i prekršenih obećanja. Čelnici Pepsija su nakon toga izjavili da će Semi prevoziti njihove proizvode na distancama do 680 kilometara, ali za teže terete, kao što su gazirana pića, distanca će biti ograničena na samo 160 kilometara.


Ali kako to obično biva kod Tesle, retko šta ide po planu. Tokom prethodnih nekoliko meseci je zabeleženo najmanje devet slučajeva, gde su Semije morali da šlepaju zastareli kamioni sa dizel motorima, zato što je iz ovog ili onog razloga ovaj električni kamion zakazao.

Teško da Maska nešto može pogoditi u srce više nego da vidi bučnog i prljavog Peterbilta kako šlepa njegovo čedo, ali baš takve fotografije kruže internetom.

Kažemo da je zabeleženo minimalno devet slučajeva iz razloga što je toliko različitih kamiona uslikano, ali postoji mogućnost da je brojka značajno veća. U nekim slučajevima ipak nije bio potreban drugi kamion da „spasi dan“ već bi se inženjeri pojavili na licu mesta i nekako pokrenuli Semi.

Tesla nije voljna da kaže u čemu je problem, ali mediji spekulišu da je reč o softveru koji ume da zakaže u određenim situacijama. Izvor Teslarati kaže da problem zapravo ne leži u samoj mehanici koja pokreće kamion, već u onom segmentu vezanom za dva poveća monitora.

Na njima se nalaze sve komande, kao što su kamere retrovizora, autonomija i komande za upravljanje u saobraćaju, pa kada se monitori iznenada ugase, vozač je primoran da stane pored puta iz bezbednosnih razloga. Ova informacija nije došla direktno iz Tesle, već Teslarati kaže da im je pričao „blizak izvor“ koji radi za firmu Frito-Lay.

Ona je u vlasništvu Pepsija i bavi se proizvodnjom različitih vrsta čipsa, kao što su Fritos, Cheetos, Doritos, Lays i mnogih drugih. Jedan od izvora je i vozač kamiona za pomoć na putu, i taj je rekao da je do sada vukao četiri Semija do Tesline lokacije koju ne sme da objavi.

Problem navodno nije previše ozbiljan i može se rešiti osvežavanjem softvera. Doduše, eksperti se ovde pitaju zašto nije rešen na licu mesta kada je tako „lako“ popraviti ga, pa će uvek postojati teoričari zavere.

Tesla kaže da je proizvela samo 35 jedinica u periodu od 30. novembra prošle godine do kraja februara ove godine, a nije nam poznato koliko njih je isporučeno Pepsiju. Proizvedeni kamioni nakon tih datuma već imaju drugačiji softver i trebalo bi da su značajno pouzdaniji. Tesla je već proglasila opoziv, ali ne zbog softvera već zbog problema sa kočnicama koja gube pritisak nakon što je kamion parkiran. Iz kompanije nam kažu da nije zabeležen niti jedan incident po ovom osnovu.


Ne sumnjamo da će problemi biti uklonjeni i da ćemo Semi sve češće viđati na putevima. I Del Boj sa početka priče je jednog dana zaista postao milioner.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Ko nije kreirao nešto potpuno novo, i suočavao se sa gomilom izazova, nije svestan muka i problema na koje se nailazi. Laici koji se sa strane podrugljivo smeju, a ni smart telefon ne znaju valjano da koriste.

Matija

Da li je to „novo“ uvek potrebno? To je sustina poslovne strategije! Patentne arhive su prepune patenata koji nikada nece naci svoju primenu.

S mile

NijeUvek, ali od 100 patenata, 1 bude onaj pravi, koji doprinese boljitku, razvoju.

Treba se truditi kreirati. Nesto uspe, nesto ne.

Matija

Generalno, to je OK.

Matija

Po mom misljenju kamionski transport na duge staze je tehnicki i ekoloski absurd – bez obzira da li se radi o gorivnom ili e-pogonu! Za duge relacije postoji zeleznica koja stagnira u razvoju zbog razmazenosti prevoznika i politike cuvanja radnih mesta kod proizvodjaca! Energetska efikasnost zeleznice zajedno sa e-pogonom cini je nezamenljivom u saobracaju. Kamion ostaje nezamenljivo transportno sredstvo na relaciji „proizvodjac-zeleznica“ i „zeleznica-korisnik“. Tehnicki je potrebno usavrsiti pretovar sa kamiona na vagone. Dalje, potrebno je prosiriti zeleznicku mrezu. Vise od 50% vozila na putevima su kamioni. Redukovanjem kamionskog prevoza smanjilo bi se habanje puteva, poboljsala sigurnost saobracaja i smanjio… Pročitaj više »

Laki

👍

Laki

Možemo je voljeti ili ne ali karaktera i originalnosti ne manjka!

Laki

Mislim na Mazda vozila !!!

moron

Koliki je kapacitet baterija Semija? Negde piše 900, a negde 1.000 kWh?

Za težinu baterija bolje da i ne pitam, jer pročitah negde da su samo one teške 11,8 tona 😊

Matija

Nedavno sam citao izvestaj da su se prevoznici pobunili protiv teskih baterija – smanjuju im produktivnost – prevoz tona tereta/po kilometru/ po satu voznje.

Kapacitet do 1000 kWh. Teslina baterija od 100 kWh teska je 700 kg – to znaci da je baterija od 1000 kWh teska 700 kg x 10 = 7.000 kg. Sitnica!