1. Home
  2. Prezentacije
  3. Evo i Hyundaijeve Sonate s izmenjenim imidžom
Evo i Hyundaijeve Sonate s izmenjenim imidžom
9

Evo i Hyundaijeve Sonate s izmenjenim imidžom

1.20K
9
Podelite sa prijateljima:

Ovde nemamo posla s premijerom sedana nove generacije, pre će biti da se radi o restilizaciji. Aktuelna Hyundaijeva Sonata je debitovala u osmoj generaciji pre neke četiri godine, pa se ne može pričati o eventualnom zastarevanju. Ipak, Korejci su se opredelili za temeljniji zahvat, pa je Sonata praktično neprepoznatljiva kada se gleda spreda.

Kompanija naziva proklamovani stil „The Sportiness“, što će reći da nadležni veruju da je limuzina sada s više atletskih atributa.

Juče i danas Sonate

Ako vam njuška Sonate „zvuči poznato“, to je zbog toga što je izvedena u istom stilu kao taze modeli iz iste palete, oni po imenu Grandeur i Verna. Sonata sada poseduje svetleću traku s ulogom dnevne rasvete, a njena osobenost je da se prostire celom širinom vozila. Glavna svetla – farovi su izmešteni dole, dok je duga hauba sada izravnata.

Mešutim, pre restilizacije je Sonata posedovala poklopac motora koji je imao padajući smer, ali su s nje uklonjeni oni karakteristični brkovi u formi LED dioda. Uključivale su se onda kada se aktiviraju migavci.

Sada postoje i nove zadnje signalne grupe, drugačiji je odbojnik na tom delu sedana, dok je rekonstruisan i poklopac prtljažnika zahvaljujući čemu sada nudi integrisani spojler. Sonata je dobila novostilizovane naplatke s dekoravnim umecima kojia imitiraju usisnike vazduha na prednjim blatobranima. Plastika koja je montirana po bokovima vozila nije bila predmet izmena. U verziji s više sportskog duha, onoj koju zovemo N Line, dobijamo i mnoge karoserijske dodatke koji naglašavaju atletsku konotaciju, a tu su i felne prečnika 19 cola.

Predmet ekstenzivnog preuređenja je bila i putnička kabina. Pred vozačem se sada nalazi blago zakrivljeni panel bez natkrivke a koji predstavlja spoj dva ekrana dijagonale po 12,3 inča, pri čemu jedan emituje ono što se očekuje od instrumentacije, dok je drugi za potrebe informativno-zabavnog sistema.

Tasteri za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju su sada osetljivi na dodir, iako su prisutna i dva rotaciona tastera za podešavanje temperature. Umesto obruča upravljača s četiri kraka, montirana je jedinica s triom, a izostavljen je amblem Hyundaija, uostalom kao i na ostalim taze artiklima iz iste kuhinje.

Ručica menjača je izmeštena s centralnog tunela na „mercedesovsko“ mesto uz volan, pa je lociran s desne strane, neposredno ispod polugice za aktivaciju brisača. Tako je omogućeno prepakivanje na središnjem tunelu, uz posledično oslobađanje mesta za panle za bežičnu dopunu mobilnog telefona i ostalih spravica koje je moguće povezati na internet.

Još uvek nisu obnarodovane tehničke specifikacije, a to je učinjeno tendenciozno, da bi se dobilo parče medijskog prostora u više navrata, bez da se plati. Ništa novo, a reći ćemo da je živi prikaz Sonate zamišljen da se dogodi na Salonu automobila u Seulu, onom koji započinje 30. marta.

Sudeći po preliminarnim informacijama, glavna novina će biti uvođenje u ponudu verzije s integralnim pogonom, iako je rođački model po imenu Kia K5 tu mogućnost dobio još 2020. godine.

Sonata je pre modernizacije na matičnom, korejskom tržištu bila u ponudi s dvolitarskim atmosfercem od 160 konjskih snaga i oznakom 2.0 GDI, ali i s turbomotorom od 189 „konja“ (1.6 T-GDI). Dodatno, mogao se poručiti i u dvolitarskoj verziji koja sagoreva LPG (146 konjskih snaga), a i kao hibrid utemeljen na istom dvolitarskom atmsfercu koji je uparen s električnim motorom (195 „grla“).

Hyundai Sonata N Line dolazi s turbobenzinskim četvorocilindrašem: 2.5 T-GDI. Nudi 290 konjskih snaga i time se izdvaja od braće u porodici limuzine. Očigledno je ipak, da neće biti fundamentalnih novina u paleti agregata. Prodaja ažurirane Sonate kreće tokom narednog meseca, ako pričamo o matičnom tržištu. Za sada, to je sve što znamo o novoj Sonati. Sumnjamo da ćemo se na nju vraćati ponovo, izuzev ako ne ponudi nešto revolucionarno, a proizvođači neka se zamisle zašto serviraju poluinformacije javnosti.

AutoRepublika

(1198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Aktuelna Sonata je kod nas dostupna samo sa atmosfercem 2,5 sa 180 ks i automatskim menjačem sa 6 stepeni prenosa.

A prvi put čujem sa njihov hibrid na bazi 2,0 MPI.

J4ZZ3R

Hoće li Sitroen da ih tuži? hyundai, BMW i redom

Bungi

Prednji kraj je sada svakako elegantniji ali je to već viđeno kod američkog Lucid Air proizvođača el. automobila.

s mile

Ja se zaista DIVIM HYU & KIA na hrabrosti i dizajnu, dok jaki igrači zbog prepoznatljivosti itd imaju finese u promeni generacija automobila, koreanci imaju ogromnu promenu, i po meni na bolje.

A kako im ide prodaja, mislim da tradicionalisti baš i nemaju osnova za lošiju prodaju, mislim VW Golf sad i pre 3 generacije je „isti“, dok je I30, Tucson, blesavo puno promenio dizajn, i to svakako na bolje.

Hrabriji su u svom dizajnu, BRAVO za hrabrost i dizajn

Matija

Slicnost sa Lucid Air? Lucid Air je po eleganciji i estetici nekoliko klasa iznad Sonate! Dizajn Lucida bazira se pre svega na perfektnim proporcijama, na savrsenosti povrsina i na absolutnom minimalizmu detalja, koji su u pavoj meri i formi rasporedjeni po karoseriji. Izgleda da je Sonatu radio neki mladi dizajner koji puca od kreativnosti pa nije znao sta je dosta: – prednji deo je u osnovi dinamican i lepo proporcionalan ali preko svake mere pretrpan detaljima! Mislim da bi bilo dovoljno da ukloni onu belu svetlecu traku i nos bi izgledao vec normalnije. – Sa strane kao da je bio… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Zsphere

Odlican komentar! Ova dupla i opadajuca bočna linija koja se širi da obuhvati zadnju svetlosnu grupu i cijeli prtljaznik i spojler previše naglašava je katastrofa. Bas djeluje kao greška. Kod mnogih dizajna korejskih automobila se provlači poneka crta i „duh“ nesklada ssangyong Kyron-a.

Bungi

Kažem sa za prednji dio sa tankom led linijom.Da, Lucid ima dobro odmjerene proporcije i ako sam dobro primijetio , pažljivo izvedenu unutrašnjost.

Matija

Lucid je auto najvise klase u svakom pogledu. Pogledaj ovaj video – na zalost, momci govore nemacki, mogu samo da kazem da su sokirani autom u pozitivnom smislu!

https://youtu.be/ZjBpd_LHyKA

Video nosi naslov: „Ovaj auto nisu napravili ljudi!“

Fala Qrcu

Ne znam ko im odabire materijale. Sjedio sam u onom ioniq 6, nije me se dojmio, imaš kamere velike kao retrovizori, a unutra ekrane sa kojih se pokazuje ta slika sa kamera. Koji klinac si onda micao retrovizore? Mogli su imati male kamere, pomoći aerodinamici ali ne tako veliko ..
Ovo je neki miks toga..ali dobro izgleda, bar koliko se može vidjeti.