1. Home
  2. Prezentacije
  3. Luksuzni minivan Lexus LM postaje globalni model
Luksuzni minivan Lexus LM postaje globalni model

Luksuzni minivan Lexus LM postaje globalni model

1.28K
3
Podelite sa prijateljima:

Lexus je izvršio upliv u segment minivanova pre oko četiri godine, ali je model prve generacije po imenu LM (Luxury Mover) nuđen samo u Narodnoj Republici Kini i u ponekim azijskim državama. Uglavnom tamo gde su kombi vozila smatrana prestižnim vozilima i ekspresijom materijalnog blagostanja. Očigledno je da je inicijalno iskustvo procenjeno uspešnim, pa su Japanci novi LM premijerno prikazali na Salonu automobila u Šangaju, a novost je i to da će vozilo postati deo globalne ponude Lexusa.

Toyota ima nameru da ponudi ovaj četvorotočkaš na tržištima šezdesetak zemalja sveta, a u tu cifru su uključene evropske zemlje, a isto tako i matična država.

Stari Lexus LM je bio redizajniran i predstavljao je najbogatiju varijantu više poznatog modela zvanog Toyota Alphard. Stepen unifikacije između ova dva modela je bio izuzetan.

Novi Lexus LM je tako debitovao čak i pre Alpharda, pa su razlike među njima još uvek nesagledive, ali je konstruktor ranije obećao da će LM biti više udaljen od originalne narodske Toyote. U svakom slučaju, poznata zakrivljenost bočnih prozora koju su imali Alphardi svih generacija sada je u ovoj iteraciji LM-a nestala.

Novi minivan je utemeljen na modularnoj platformi GA-K (koja bejaše i osnova za Camry, Highlander i mnoge druge) s poprečno postavljenim motorom. Ipak, međuosovinski razmak je ostao nepromenjen i iznosi tačno tri metra. Arhitketura TNGA podrazumeva niže težište i za 50% impresivniju torzionu krutost, dok su neki paneli karoserije izrđaeni od aluminijuma.

Novi Lexus LM je za 85 milimetara duži od prethodnika, pa sada po dužini meri 5.125 mm. Širina je uvećana za 40 mm (do 1.890 mm), dok je visina jača za santimetar i iznosi 1.945 mm. Izbor točkova uključuje felne u rasponu od 17 do 19 inča, dok je moguće poručiti vozilo s jednom od samo tri raspoložive nijanse. Sistem vešanja može biti samo s oprugama, dok vazdušno ogibljenje nije kompatibilno s platformom GA-K. Ali, amortizeri jesu prilagodljivi i amplituda im je zavisna.

Frontalni panel je osmišljen na isti način kao kod modernih krosovera marke Lexus. Tu je virtealna instrumentacija, veliki displej multimedijalnog sistema. Osnovni paket opreme već nudi dosta toga, pa možemo pobrojati kožni enterijer, elektropokretana prednja sedišta, sistem kamera za pun nadzor nad zbivanjima u neposrednom okruženju vozila, muzički sistem koji je razvio brend Mark Levinson, koktel pomagala komercijalnog naziva Lexus Safety System, a na listingu je još svašta nešto.

Dve su opcije dostupne kada govorimo o organizaciji prostora u putničkoj kabini. Inicijalna nudi tri reda za sedenje gde je moguće udomiti do sedam osoba. Druga alternativa podrazumeva duet zasebnih fotelja u srednjem redu. Grejane su i elektropokretane i svaka od njih pruža svom kralju i ekran osetljiv na dodir u naslonima za ruke. Takođe, na plafonu je montiran panel za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju. Glasovna kontrola, to jest elektronski pomoćnik može prepoznati komade koje stižu s različitih mesta za sedenje u samom vozilu.

Top verzija poseduje sekciju iza prednjih sedišta i samo su dve fotelje u zadnjem delu. Elektrohromatsko staklo s različitim stepenom propustljivosti svetla su obezbeđene u toj zoni, dok je ispod instaliran TV prijemnik dijagonale 48 inča. Sedišta nude naprednu funkciju grejanja, uključujući i zone za noge i odmorište za ruke, a dostupna je i ekstenzivna lista podešavanja za ista.

Mogu biti postavljena tako da omogućavaju prijatan san, dok se tokom kočenja elektronika stara da prednja ivica jastuka bude povišena kako putnike ne bi iskliznuo iz mesta ka napred. Rasklopivi stočići i frižider su takođe dostupni srećnicima koji koriste ovo vozilo. Pride, najprestižnija verzija je dobila i bolju zvučnu izolaciju, a pride je ugrađen i sistem aktivnog gušenja buke.

Novi Lexus LM je debitovao kao automobil s pogonom na sve točkove i kao hibrd, iako će uslediti i čisto benzinske verzije na nekim tržištima. Uvodna opcija nosi naziv LM 350h i po prirodi je hibrid u čijem je srcu 2,5-litarski amtosferski benzinac s četiri cilindra. Uparen je s elektromehaničkim menjačem tipa CV i dodatnim električnim motorom na zadnjoj osovini (E-Four). Najviša snaga pogonskog sklopa je na nivou od 250 „konja“ uz 239 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Najviša brzina krstarenja minivana iznosi solidnih 190 km/h.

Već druga modifikacija s oznakom LM 500h je uređena drugačije. Ovde imamo turbobenzinski motor zapremine 2,4 litre i on sarađuje s osmostepenom automatskom transmisijom i električnim agregatom. Zasebni elektromotor je pričvršćen na zadnju osovinu, pa je onda najviša snaga pogonskog sistema oko 350 „grla“, iako tačni podaci još uvek nisu publikovani, već će to biti nešto kasnije.

Izdanje s oznakama Lexusa LM, će kao i ranije biti dostupno samo u Japanu dok će se u Kini i Evropi pojaviti na leto i na jesen, ali samo u formi uvodne modifikacije nazvane LM 350h. Uslovi će za ostala tržišta biti ugovarani zasebno. Pravi šok dolazi sa spoznajom cene za Luxury Mover. Definitivno nije pristupačan i biće zasigurno skuplji od 170 hiljada američkih dolara, koliko odlazeći model trenutno staje u Narodnoj Republici Kini.

AutoRepublika

(1281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neko is mase

Ruzan za medalju…

Matija

Sacuvaj Boze!!! Ovo je samo za kinesko trziste!

Laki

Strašno.