1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovan Jeep Gladiator
Restilizovan Jeep Gladiator
4

Restilizovan Jeep Gladiator

129
4
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je ažuriran SUV po imenu Jeep Wrangler, proces orošavanja je prošao i njegov najbliži rođak nazvan Jeep Gladiator. Restilizovana verzija ovog pikap kamioneta je prikazana na Salonu automobila u Detroitu, i ispostaviće se da su skoro sva unapređenja, zapravo ista ona koja je dobio i originalni terenac Wrangler.

Gladiator je dobio rešetku hladnjaka koja će se nalaziti bliže tlu u odnosu na ranije i koja iposeduje dodatne otvore između poznati sedam letvica koje su zaštitni znak američke marke. Tako je dobijena dodatna mogućnost hlađenja motorne tečnosti.

Antena je sada integrisana u okvir prednjeg vetrobranskog stakla. Izmenjen je i stil naplataka, pa je omogućeno da se bira između čak sedam opcija. Prečnik felni varira u rasponu od 17 do 20 inča.

U putničkoj kabini noviteta se ističe novi multimedijalni sistem Uconnect 5 sa ​​širokim ekranom dijagonale 12,3 inča i ova glavna jedinica je već uključena u osnovnu konfiguraciju, dok je ranije Gladiator mogao imati ekran od pet ili sedam inča.

Vazdušne zavese su takođe dodate i isto tako su standardna oprema. Porodica uključuje prethodne nivoe opreme Sport, Sport S, Villis, Mojave i Rubicon. Pored toga, pojavila se i modifikacija Rubicon X, koja se od običnog Rubicona razlikuje po čeličnom braniku, prednjoj kameri, presvlakama sedišta od kože tipa nappa, električnim prednjim sedištima i još nekoj drugoj opremi.

Takođe, u ponudi su i novi fabrički off-road paketi za pikap kamionet koji je glavna zvezda ove priče. Pripremljeni su u saradnji sa specijalizovanom kompanijom AEV (American Expedition Vehicles). Najekstremniji komplet Nivoa II za verziju Gladiator Rubicon uključuje povećanje klirensa na čak 400 milimetara, uz omogućeno gaženje rečnog korita na mestu gde voda nije dublja od 914 milimetara, ugradnju dodatne zaštite, elektro pokretanih branika i terenskih guma sa spoljnim prečnikom od 37 inča.

Međutim, generalno govoreći, tehnološka rešenja su na ovom vozilu ostala ista. A sada se Jeep Gladiator nudi samo sa jednim motorom – atmosferskim benzincem u rasporedu cilindara V6 i s radnom zapreminom od 3,6 litara. Motor nudi 289 konjskih snaga koje se prenose putem ručnog ili osmostepenog automatskog menjača.

Jeep je napustio dizel motor, nakon što je nedavno objavio oproštajnu specijalnu verziju, a pikap još uvek nije opremljen dvolitarskim turbobenzinskim četvorocilindrašem i hibridnim pogonskim sklopom zasnovanim na njemu. Pominjemo to jer je ovakav koktel motora svojstven za model Wrangler. Izbor između povremenog prenosa i pogona na sve točkove sa spojnicom za povezivanje točkova prednje osovine je zadržan.

Sužavanje izbora na temu pogonskih sklopova se odrazilo i na teritorijalan raspored izvoznih tržišta za Gladiator, pa tako novi neće biti dostupan Evropljanima. Naposletku, čak i osveženi Wrangler će pred Starokontinentalce samo u hibridnom izvođenju 4xe.

Sve u svemu, glavno tržište osavremenjenog pikap kamioneta ostaje američko, gde će prodaja novajlije biti pokrenuta na samom kraju 2023. godine. Pre restilizacije se Gladiator tamo prodavao za sumu od 38,8 hiljada dolara, pa naviše.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kako li je ovaj prošao na USA testu bezbednosti?
Koliko se sećam, na NCAP-u je pominjani Wrangler prošao kao bos po trnju, samo jedna zvezdica, kao da je Dačija Jogger ili maleni Spring.

BB

Ma te nove zvjezdice nemaju nikakvog smisla

MRN

Pojedinačne ocene po kategorijama svakako imaju smisla.

Matija

Dzip ostaje uvek Dzip – tradicija koja se postuje i donosi novac! Ako bih se jednoga dana odlucio za terenca onda ce to biti Dzip. 🙂