1. Home
  2. Life
  3. Da li je Tesla premijum marka?
Da li je Tesla premijum marka?
5

Da li je Tesla premijum marka?

521
5
Podelite sa prijateljima:

Kao što svi znamo, Tesla je sada glavni igrač u globalnoj automobilskoj industriji. Sa više od 1,3 miliona isporučenih vozila prošle godine, bio je to 16. najprodavaniji automobilski brend na svetu, ispred Fiata i iza kineskog Changana. Količina je porasla za 40 odsto u odnosu na 2021. godinu, što znači da je drugi najbolji u 25 najboljih na svetu, nadmašio ga je samo BYD, sa povećanjem od 152 odsto.

Kako vreme teče, Tesla dobija sve više rivala. Kompanija je relativno nov brend u poređenju sa tradicionalnim koje proizvode automobile već čitav vek i jače. Međutim, s obzirom da Tesla progresivno osvaja, neizbežno je upoređivati automobile američkog proizvođača sa automobilima drugih brendova.

Neki od njih pripadaju tržištu, kako Peki kaže generalista, dok drugi pripadaju premijum tržištu. Ali da li je Tesla pravi premijum automobil?

Glavni razlog za stavljanje Tesle u premijum segment je pozicioniranje njenih automobila, što uključuje ne samo cenu, već i način na koji kompanija saopštava javnosti informacije o svojoj proizvodnji i karakteristikama na koje se fokusira. Kompanija Ilona Maska ima prednost što je prepoznata kao inovativni i avangardni proizvođač automobila u poređenju sa drugima u smislu tehnologije i efikasnosti električnih vozila.

Ovo pozicioniranje i imidž koji uživa u javnosti omogućavaju Tesli da svoje automobile ceni na istom nivou kao i drugi premijum brendovi automobila kao što su Mercedes ili BMW. Glavni konkurent Modela 3 na tržištu automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem nije Toyota Camry, već Mercedes C-Klasa, iako je Tesla prilično ograničen u pogledu uređaja i detalja unutrašnjosti.

Kao inovativan i alternativni izbor za mnoge potrošače, Tesla može sa sigurnošću da igra obe strane industrije, premijum i mejnstrim. Činjenica da ovi automobili predstavljaju nešto zaista novo i bolje od većine drugih električnih vozila je dobar razlog da se Teslina linija uvrsti među premijum vozila.

S druge strane, postoji subjektivna definicija premijuma. Premijum automobil se obično povezuje sa nemačkom trojkom Audi, BMW i Mercedes-Benz, mada sigurno postoje i drugi brendovi koji se uklapaju u ovu kategoriju. Ovaj trojac uglavnom prodaje automobile po višim cenama jer imaju bolju završnu obradu, naprednije karakteristike i jednostavno zato što su sinonim za ekskluzivnost.

Njihov uspeh inspirisao je mnoge druge proizvođače automobila da izađu na ovo unosno tržište sa svojim premijum markama, među kojima su Lexus, Acura, Infiniti i Genesis.

Nesumnjivo govoreći, kokpit Tesle nije elegantan. Može da ima mnogo zanimljivih vozačkih i softverskih rešenja, ali unutrašnjost obično nije tako elegantna kao kod običnog premijum automobila. Kontrolna tabla nije samo jednostavna (jednostavna može biti i vrhunska) već je ponekad i loša u smislu kvaliteta. Neki bi tvrdili da su čak i sedišta korak unazad u odnosu na premijum brendove.

Naravno, ovo je subjektivna stvar. Kvalitet automobila određuje mnogo različitih faktora koji se razlikuju od vozača do vozača. Važan deo priče je sreća i zadovoljstvo vožnje automobila.

Autor članka je Felipe Munjoz i stručnjak je za automobilsku industriju a radi u kompaniji JATO Dynamics, a mi ovaj tekst prenosimo sa sajta motor1.com.

AutoRepublika

(521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

U poređenju sa premijumom, Merc, Audi, BMW, Lexus npr, sumnjam da može Tesla da se poredi.

Teslina inovativna tehnologija je skupa, i diže cenu. Tako da ima malo mesta za luksuz,

Renault Terminator

Ne,kao što premijum nije ni BMW,ni Mečka a pogotovo ne Audi.

Zoca

Oni misle ,zato imaju nomenklaturu modela po S klasi i seriji 3..Veci su premium neki Kineski proizvodjaci.

Dragan

Izeš premijum kad svako ko ode da čisti klozete na zapadu vrati se sa nekim „premijumom“.

Fala Qrcu

a sta da ti kazem, osim da je to ovdje (nekad) bilo jeftino. Da ti sad pisem kako sam kladu nekad kupio za 14 k iako je kostala 18 al utrpao im nekog srota pa malo tam malo vam i eto me na 14, a poslije 5 godina i 110 k km mogu je prodati za 20k…luda vremena, a ta ista klada bila godinu dana stara i sa 43k spala na 18k u toj jednoj godini, toliko o premijumu i drzanju cijene, a onda neko kaze