1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Denzel Vašington prodaje svoj Porsche 911 iz 1997. godine
AR pijaca klasika: Denzel Vašington prodaje svoj Porsche 911 iz 1997. godine

AR pijaca klasika: Denzel Vašington prodaje svoj Porsche 911 iz 1997. godine

547
2
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji neko ko nije čuo za Denzela Vašingtona. Slavni holivudski glumac iza sebe ima preko šezdeset uloga i osvojio je sve nagrade koje neko može da dobije u filmskoj industriji. Iako nije poznat kao veliki kolekcionar automobila, njegova visoka plata je očigledno dovoljna da omogući Vašingtonu da kupi neke od najboljih četvorotočkaša na svetu. Među njima je i Porsche 911, a primerak iz 1997. godine se nedavno pojavio na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“.

Kao što nam je poznato, većina istoričara dele istoriju ovog legendarnog nemačkog sporiste na dve generacije. Ona prva s vazdušno hlađenjim motorima se proizvodila od 1964. do 1997. godine, dok je motor sa vodenim hlađenjem debitovao 1998. godine i u proizvodnji je do današnjeg dana.

Pošto je Vašingtonov 911 iz 1997. godine, to nam govori da je iz poslednje godine originala sa vazdušnim hlađenjem i spada pod takozvanu seriju sa kodnom oznakom 993 (proizvodila se od 1994. do 1998. godine). Nudio se sa bogatom ponudom motora zapremine 3,6 i 3,8 litara, a primerak 911 u vlasništvu holivudskog glumca poseduje ovaj veći sa turbo punjačem, što je dovoljno za 400 konjskih snaga i maksimalnih 540 Nm obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača. Prema fabričkim podacima ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 3,7 sekundi dok je maksimalna brzina bila 300 km/h. Ovaj model ipak nije bio najmoćniji 911, iz te godine pošto je Porsche nudio i konfiguracije nazvane Turbo S i GT2, ali Vašington očigledno nije previše mario za to i nije tragao za najboljim performansama.

U oglasu se navodi da ga je glumac kupio kao novog, i da je do sada prevalio svega 18.145 milja (oko 29.202 kilometara). Vašington nije žalio da izvodji novca ni za opremu, pa se automobil može pohvaliti ksenonskim favorima, moćnijim završecima izduvnih cevi, svim komandama na dugme i Porscheovim muzičkim sistemom s oznakom CR-210.

Naravno, ovakvo zadovoljstvo nikako ne može da bude jeftino. Porsche 911 s malom kilometražom je sam po sebi veoma skupoceni klasik, a kada ga je posedovala slavna ličnost, onda cena skače u još većoj meri.

Do sada smo videli čak šesnaest ponuda, a najviša od njih iznosi 317.993 američkih dolara. Spomenućemo da je do kraja aukcije ostalo tek nešto više od četrnaest sati i ne sumnjamo da će u završnim minutima nadmetanja, ponude stizati sa svih strana.

Nije loše za poslednjeg modernog klasika, zar ne?

Zoran Tomasović

(547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Lepotan, vredi svaku paru

S mile

Sad odgledah spot Dorothy Down to the bottom. Pojavljuje se auto sa bas originalnim farovima. ZNAŠ li koji je to auto….