1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Imate oldtajmer koji obožavate a on uz to vredi i mnogo novca? Evo rešenja
Imate oldtajmer koji obožavate a on uz to vredi i mnogo novca? Evo rešenja

Imate oldtajmer koji obožavate a on uz to vredi i mnogo novca? Evo rešenja

847
1
Podelite sa prijateljima:

Većina vlasnika automobila garažu smatra mestom potrebnim da se automobil održava suvim. Međutim, priča se tu ne završava, posebno kada je reč o oldtajmerima.

Garaža je idealno mesto za starovremenski automobil, posebno ako se on ubraja u one vrednije, bilo da je reč o merenju emocija ili novčanica. Izgradnja garaže posebno za potrebe automobila će ga zaštiti od vremenskih uticaja i nepogoda, a u isto vreme je zgodna za odlaganje alata i opreme na jednom mestu.

Nije li lepo da možete da „umastite“ ruke na motoru svog ljubimca tokom zime, u suvom i toplom ambijentu?

Izgradnja garaže od samog početka

Ova varijanta uključuje najveće troškove i napore. Pored toga, ukoliko je izdvojena, biće neophodno priključiti se na vodovodne cevi i električnu mrežu.

Betonski temelj, spoljni zidovi, vrata i krov, uz odgovarajući nagib za odvod vode treba uzeti u razmatranje.

Debljina zidova će diktirati i stepen izolacije, a posebna pažnja treba da se obrati na nagib krova ukoliko živite u području gde ima mnogo snega. Odgovarajuća ventilacija je važna da ne bi dolazilo do prevelike vlage u vazduhu tokom letnjih meseci.

Garaže standardne veličine obično su pogodne za automobil prosečnih gabarita, sa nešto dodatnog prostora. Produžavanje ili proširivanje objekta možda donosi nešto veće troškove, ali će omogućiti dodatni komfor, kao i smeštanje većih vozila. O lakšem uparkiravanju i isparkiravanju iz garaže da ne govorimo…

Blagi nagib poda prema vratima će omogućiti lakše pranje šmrkom, a može da se napravi i kanal, da ne bi bilo potrebe da se automobil diže na dizalicu svaki put kada treba da se pogleda nešto ispod. Postoje firme koje prave kanale sa osvetljenjem, ugrađenim dnom, šinama i površinom protiv klizanja. Naravno, neko mora prethodno da iskopa rupu.

Instalacija električnih vrata je sjajna stvar, koja pomaže „zdravim leđima“, štedi vreme, a i više nego dobro dođe kada je napolju kijamet. Aluminijumska ili čelična vrata zahtevaju manje održavanja od drvenih, ali mogu lako da se ulube. Vrata koja se vertikalno namotavaju omogućavaju da automobil može mnogo bliže da im se parkira, kada je van garaže.

Kada govorimo o automobilskim klasicima, oni su generalno nešto manji u odnosu na moderne pandane, ali bez obzira na to, i oldtajmeri variraju kada je o gabaritima reč, tako da je premeravanje vozila poželjno.

Primera radi, Bentley Turbo R je dugačak 5,2 metra i širok 2, dok je Porsche 911 sa motorom na vazdušno hlađenje jedan metar kraći, a širok samo 1,6 metara. Poželjno je dodati bar još jedan metar oko automobila.

Produžetak kuće

Ovaj metod zahteva sličan nivo posvećenosti, jer se praktično na kuću dodaje ekstra prostor. Međutim, iskorišćenje postojećeg zida i dela temelja, u svakom slučaju će sniziti troškove.

Bez obzira da li planirate da izgradite zasebnu garažu ili onu naslonjenu na kuću, ukoliko budete radove obavljali sami, u velikoj meri ćete uštedeti. Naravno, posao nije mali, a profesionalci će svakako biti neophodni prilikom uvođenja električne struje i vode.

Drvene strukture

Drvena garaža može biti estetski mnogo prijatnija oku ali i jeftinija solucija od one od cigala. Međutim, ipak je potreban čvrst temelj, dok će sam objekat tokom godina zahtevati nešto više održavanja.

Postoje različite veličine garaža a neke firme nude jedinice za tri automobila uz dodatni radni prostor, ukoliko je neophodno. Neke nude opciju da sami izgradite garažu, što može da uštedi do 20 odsto ukupnih troškova.

Nadstrešnice

Nadstrešnice za automobile su takođe dobra opcija. Štede novac, štite automobile od sunčevih zraka, kiše i „zla“ u vidu grada. Međutim, ne nude neku posebnu dozu sigurnosti. Neke firme u ponudi imaju nadstrešnice na koje se naknadno mogu dodati zidovi, što je dobra opcija ukoliko želite da rasporedite troškove na duži period.

AutoRepublika

 

(847)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Praktično sam „odrastao“ u garaži. Više vremena u njoj proveo, nego u kući. I danas je imam. Malo drugačiju. I mnogo mi znači. Mesto za odmor, „rekreaciju“ i „meditaciju“ … Za dušu …