1. Home
  2. Life
  3. Najmanji elektromotor na svetu donosi revoluciju u performansama budućih EV
Najmanji elektromotor na svetu donosi revoluciju u performansama budućih EV

Najmanji elektromotor na svetu donosi revoluciju u performansama budućih EV

8.97K
11
Podelite sa prijateljima:

Budući električni automobili neće biti samo konstruisani na naprednijim platformama tipa skejtbord, već će morati da ispune niz tehničkih zahteva kako bi nadmašili konkurenciju. Baterije će biti ključne za manju težinu i veću autonomiju, ali električni motori takođe moraju biti efikasniji i nuditi odlične performanse.

Kombinovanje ova dva kvaliteta je pravi izazov, mnogo veći ako se uzme u obzir da je treći cilj da automobili budu smanjeni. Manja glomaznost znači manju težinu u električnim automobilima, dok se povećava prostor, rešenje je napola izmišljeno: električni motori u svakom točku ponaosob. Danas se ove jedinice nalaze samo u najsportskijim i najekskluzivnijim modelima među kojima je i budući Mercedes EQG.

U kompaniji Schaeffler tvrde da mogu da uštede milione evra industriji sa novim električnim motorom koji prevazilazi ono što je do sada poznato.

Integriše ne samo stator i rotor, već i menjač i frikcionu kočnicu, sve smeštene oko ležaja točka sa unutrašnje strane naplatka. Uprkos činjenici da je to važan napredak, za sada su njegove prednosti ograničenije, pošto je sistem dizajniran za točak od 14 inča, kao i njegove performanse, koje variraju između 7 i 26 nominalnih kW, ali mogu dostići maksimum od 60 kW.

Drugim rečima, govori se o tome da, pod normalnim uslovima malog opterećenja, svaki elektromotor može da ponudi između 9,5 i 35 KS, a može i 82 KS. Četiri motora ovog tipa mogu proizvesti minimalno 38 KS i maksimalno skoro 330 KS, plus što svaki model može imati pogon na sve točkove. Pored toga, svaki električni motor sa glavčinom, koji ima sopstveni menjač, generisani obrtni moment prenosi direktno na svaki točak.

Jedina komponenta koja nije ugrađena na točkove je inverter, ali je nemački dobavljač pronašao praktičnije rešenje, jer ističe da se može instalirati bilo gde na platformi, a omogućava i upravljanje jednim ili dva motora, što omogućava više prostora za bateriju. Za sada su ovakvi motori pripremljeni samo za vozila specijalne službe, ali zaposleni u Schaeffleru rade na poboljšanjima za električne mreže od 48V, 400V, pa čak i 800V, što otvara sasvim drugačiju panoramu za električnu budućnost u odnosu na trenutne tehnologije.

AutoRepublika

(8971)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Nisam optimista u pogledu ovakvog rješenja el. pogona.Povećava se masa na vješanju svakog točka, izloženost vodi, blatu i prljavštini je ekstremna.

teo

Slovenci Elefe to razvijaju i implementiraju več 10 godina. https://in-wheel.com/en/
Postoji jedan problem. Neamortizirane mase. Dobro je za male dostavnike s brzinom do 60 na sat.

Goran

Prije 15 ili čak 20 godina svojim sam očima vidio početke tog razvoja u Sloveniji

Ljuba

Pogledaj časopis Sam svoj majstor iz 80-te..clanak elektro Fića, ing. Zlatko šafranko…

Matija

Nemacka firma Schaeffler ukljucila se prilicno kasno u ovu oblast e-motora. Ovo je njihov prvi motor ove vrste, ima skromne performanse, razvoj tek sledi. U svetu postoji vise firmi koje u svom programu imaju ovakve motore. Jedna od njih je ELAPHE iz Slovenije, ciji su motori u tockovima od 2018 godine do danas doziveli obimne testove u teskim terenskim uslovima a ugradjuju se u velike pikapove americke firme Lordstown Motors, model se zove Endurance. Motori u tockovima nisu nikakva novost, prvo vozilo koje je konstruisao Feri Porse bilo je elektricno i imalo je 4 motora u tockovima. Bio je to… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Ne razumijem naslov… Po čemu je to najmanji električni motor na svijetu? Nije čak i automobilskim mjerilima…

s mile

Skoro je Mladen iz S.A.T. a bio u Rimcu, baš su pokazali nov EM koji je puno kompaktniji. Ima tu puno posla u osvajanju te tehnologije.

Zoca

Motor nije problem,pet puta je laksi od SUS…Baterije ….

Mix

Samo napred!

BB

Ovaj je više za nazad 😜 mislim zadnji pogon 😉

Matija

Po izgledu bih rekao da je za privredna vozila a ne za limuzine. Malo zbunjuje ona alu-felga a li je motor toliko voluminozan da za normalan auto ne dolazi u obzir!