1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Tiguan Allspace peva labudovu pesmu
Volkswagen Tiguan Allspace peva labudovu pesmu
10

Volkswagen Tiguan Allspace peva labudovu pesmu

567
10
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Tiguan Allspace je debitovao na Salonu automobila u Detroitu pre više od šest godina. Nemačka firma je iskoristila prvi veliki događaj u godini da predstavi varijantu svog hvaljenog kompaktnog SUV-a sa dužim međuosovinskim rastojanjem i tri reda sedišta.

Porodični model sa svojih 4,7 metara dužine nudi i zapreminu prtljažnika dostojnu velike limuzine od 700 do nešto više od 1.700 litara.

Kada je ovaj model predstavljen, praktično nije imao konkurenciju osim Škode Kodiaq, koji je pomeo knjige narudžbi, i koji je imao još jednog rivala u istoj grupi dolaskom Seata Tarraco samo nekoliko godina kasnije. Cilj Tiguana Allspace je bio jasan, da prednjači na tržištu SUV-ova sa sedam sedišta, ali stvarnost je bila sasvim drugačija. Preferencija za „klasični“ Tiguan je bila norma, sa jasno vidljivom razlikom u brojkama prodaje.

Podaci iz Carsalesa-a pokazuju da se Tiguan 2017, 2018. i 2019. održavao iznad 200.000 godišnje prodatih jedinica u Evropi, što je palo ispod ovih cifara u 2020. i 2021. godini, ali i dalje znatno iznad 100.000 jedinica. S druge strane, Tiguan Allspace nije prešao 50.000 jedinica na tržištu ni u jednoj godini, što je cifra koju čini model Škode.

To je ključni faktor za budućnost Tiguana Allspace, kojem se dodaje i dolazak novog osnovnog modela. Iako će rasti, zadržaće svojih pet sedišta, ali sa većim kapacitetom u prtljažniku. Nemački brend odlučio je da ne zameni model koji zauzima preostalu prazninu u odnosu na Touareg. Tiguan Allspace će završiti svoj komercijalni ciklus od sedam godina i nestaće sa tržišta.

Pre dve i po godine, izveštaj je ukazivao na proizvodnju Tayrona koji se prodaje u Kini u fabrici u Volfsburgu, ali danas nema mesta. Brend želi da sklapa milion primeraka novog Tiguana godišnje, u ovom postrojenju će se proizvoditi i električna verzija, gde se proizvode i Tarraco, Golf i Touran, a potvrdili su i ID.3 za 2024. godinu, čime je zaokružen optimalni proizvodni kapacitet .

Pored toga, postoje dva faktora koja treba uzeti u obzir, a jedan je nepotrebno trošenje novca, pošto bi Volkswagen bio primoran da transformiše prednji izgled Tayrona, koji je praktično kopija T-Roca, u isto vreme kada su električna vozila veći prioritet. KIA EV9 je bio ispred Volkswagena i nije jedini, jer je na putu i ​​budući Peugeot e-5008. Tayron je sada daleko od Evrope sa budućim ID.6 u razvoju, električnim SUV-om sa 7 sedišta koji će biti predstavljen 2025. i pušten u prodaju 2026. godine.

AutoRepublika

(567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudi me da je izostao tržišni uspeh ovog modela.

BB

Meni je baš takav mjera… Ima kolega obični Tiguan (nije obični jer je RR line 😀), auto ima fino prostora samo mi je gepek manji, dakle ovaj malo duži idealan…

Matija

Mozda je u pitanju cena? Auto nije prevelik, 4,7 m je umerena duzina. Po mom misljenju VW ima problem sa dizajnom: korporativni dizajn koji potice od Pasata nije pogodan za SUV i pikap! To je razlog zbog cega je prvi pokusaj sa Amarokom propao a verovatno ce i drugi. Spasenje bi mogao i morao da donese Skaut, jer nova marka moze da ima svoj dizajn!

s mile

ja se divim njihovom korporativnom dizajnu, tako fine promene, sa modela na model, sa godišta na godište

zar toliko ne smeju da ponude nešto novo, nešto drugačije

kia i hy… ogromne razlike iz generacije u generaciju

Kitittelj

Mozda zbog toga sto „ono sto valja ne treba da se menja“?

Matija

Ono sto valja mora stalno da se usavrsava inace stvari zastarevaju jako brzo.

Matija

Takodje postujem VW dizajn (imam T-Roc) ali mora da postoji razlika izmedju limuzina i terenaca.

Kitittelj

Slazem se da nisu dovoljno diferencirani (limuzine i terenci), ali ono sto sam hteo da kazem je da kada pogledate neki novi VW model (izuzev ID-ova) nekako odmah znate ciji je naslednik i koji je to auto. E sad, to se nekom svidja, nekom ne, meni recimo da, posto kad vidim Golf 8 zbog raznih karakteristika dizajna (opet ako izuzmemo prednju svetlosnu grupu), odmah znam da je to Golf (nebitno da li je platforma promenjena ili ne).

Matija

Tako je! 100% se slazem!

Zoca

A Reno izbacuje produzeni Austral (nazvavsi ga Espace) ,na isti kalup.5008 -3008 isl..