1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Camaro odlazi u privremenu penziju
Chevrolet Camaro odlazi u privremenu penziju
0

Chevrolet Camaro odlazi u privremenu penziju

176
0
Podelite sa prijateljima:

Ono šta se nagađalo već poduže je danas postalo realnost. Chevrolet Camaro, jedan od omiljenih američkih mišićavih automobila, će u penziju na kraju 2024. godine. O tome se dosta pisalo tokom poslednje godine, posebno nakon što je prodaja pala na nivo statističke greške, a informaciju je sada potvrdio i sam General Motors.

Proizvodnja šeste generacije će biti kompletirana u januaru sledeće godine, a Camaro će se još uvek moći kupiti u izložbeno-prodajnim salonima tokom 2024. godine.

Ova šesta generacija je bila u proizvodnji od 2016. godine i najviše kupaca je privukla na svom debiju sa 72.705 isporučenih jedinica. Međutim, od tada je prodaja postepeno padala, a prošle godine Camaro je pronašao tek 24.652 kupca na domaćem tlu.

Mnogi su krivca pronašli u samom Chevroletu, a jasno je zašto, posebno ako se Camaro uporedi s rivalima kao što su Ford Mustang i Dodge Challenger. Dok se konkurencija trudila da privuče kupce svih godina i interesovanja, Chevrolet je uglavnom ciljao samo na one kojima „benzin teče kroz vene“. Mnogi su se žalili da je nemoguće videti iz njega, kao i da su zadnja klupa i prtljažnik neupotrebljivi, pa samim tim bi se malo koji porodični kupac odlučio za njega, osim ako već poseduje još jedan automobil.

Ruku na srce, Camaru se mora odati veliko priznanje što je promenio način na koji je javnost gledala na mišićave automobile. Kada je ponovo oživljen 2009. godine, mogao se pohvaliti nezavisnim ogibljenjem i fantastičnim ponašanjem u krivinama, i samim tim je konstruktor ovog Chevroleta naterao Ford i Dodge da unaprede svoje velikane. Camaroovo najekstremnije izdanje pod značkom ZL1 je zabeležilo vreme od sedam minuta i šesnaest sekundi na čuvenoj stazi Nirburging, što je jednako brzo kao najnoviji BMW M4 CSL.

Medijima se obratio podpredsednik Chevroleta za globalna tržišta Skot Bel i najavio da će Camaro nastavljati da predstavlja brend u šampionatima NASCAR, IMSA, SRO, NHRA i Supercars. On je takođe rekao da je ova penzija samo privremena i da nikako ne označava definitivan kraj za Camaro.

Bel nije bio voljan da nam kaže šta budućnost donosi, ali se već duži niz godina priča da će zamena biti na struju, pa čak i da Chevrolet planira da iskoristi takvo ime za limuzinu i na taj način privuče više kupaca kao što je to uradio Dodge Charger.

Pre nego što Camaru napišemo čitulju, videćemo posebno izdanje nazvano Collector’s Edition. Ono će biti deo paketa na konfiguracijama RS, SS i ZL1 i fokusiraće se na neke retro linije. Konkretno, Bel nam kaže da će više podsećati na prvu generaciju ovog modela koja se proizvodila od 1967. do 1969. godine.

Šta da kažemo osim, „Kralj je mrtav, živeo kralj“.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments