1. Home
  2. Prezentacije
  3. Delimična odmena za Passat polovično predstavljena
Delimična odmena za Passat polovično predstavljena
3

Delimična odmena za Passat polovično predstavljena

510
3
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Passat se postepeno gasi i nestaje sa svetskog tržišta. Proizvodnja je već obustavljena u Americi, dok će u Evropi opstati jedino kao karavan. Sledeća generacija Passata će biti analog Škode Superb, ali to nikako ne znači da će Volkswagen da se odrekne igre u klasi limuzina. Ne nikako, jer bitku u niši sedana srednje veličine na sebe preuzima model iz palete Volkswagen ID.

Mislimo na model Aero, onaj koji će biti šesti član porodice vozila koja se prezivaju ID.

Prototip ovog modela je bio postavljen na modularnu platformu MEB negde pre četiri godine i tada nam ga predstaviše kao konceptni model Volkswagen ID Vizzion, ali je on kao takav bio izrazito van zone automobila podesnog za masovnu proizvodnju, isuviše je bio vanserijski.

Zato je aktuelni Volkswagen ID. Aero već koncipiran tako da može, skoro i odmah ovakav kakav je. To se da zaključiti na osnovu velikog broja dorađenih detalja, poznatih retrovizora i minimalnog broja neobičnih elemenata. Rekli bismo da su jedino kao „vanzemaljske“ opstale svetleće ručice za otvaranje vrata, umesto uobičajenog rešenja.

Konceptni automobil

Novi ID. Aero po veličini nadilazi ne samo evropski, već i tradicionalno izduženi kineski Passat jer meri 4.975 milimetara po dužini, dok su širina i visina na kotama od 1.897 mm i 1.528 mm. Razmak između osovina je uporediv s onim koji krasi Mercedesovu E Klasu i BMW-ovu „peticu“: 2.966 milimetara.

Samo ime odslikava jednu od glavnih osobina vozila, a ona se tiče odlično stilizovane aerodinamike. Koeficijent otpora vazduha Cx ovde iznosi odličnih 0,228, iako to više nije rekordna cifra moderne industrije razvoja četvorotočkaša. Na primer liftbek Mercedes-Benz EQS nudi nešto još bolje po ovom pitanju. Numerički izraženo to glasi: Cx 0,2.

Enterijer da vidimo ćemo još malo da popričekamo, a valja i uštedeti na troškovima marketinga, pa da se dobije još trunka publiciteta na konto preogatih specijalizovanih medija sveta 🙂

Ipak, Nemci rekoše da je kapacitet trakcione baterije na nivou od 77 kWh, što bi trebalo da omogući bešumno krstarenje s jednim punjenjem seta ćelija, u trajanju od 620 kilometara. Podatak je obezbeđen uz primenu formule iz WLTP-a. Jasno je da će sve komponente i sklopovi biti isti kao oni na drugim vozilima nastalim na arhitekturi MEB. Očekuju se verzije sa zadnjim pogonom.

Prvo testno tržište za novajliju biće ono koje je ujedno i najvažnije svetsko. Jasno, važnost se nekako iz Amerike preselila na istok sveta, i do sada je dobacilo do Narodne Republike Kine, a da li će se širiti i na Evropi malo bliži istok, videćemo uskoro.

Kako bilo, testna proizvodnja u ovoj zemlji će biti pokrenuta pre nego što krene da se odmotava 2023. godina, dok će se prvi primerci novog baterijskog sedana naći u salonima sredinom naredne godine. Povrh toga, kao što je to bio slučaj i sa SUV-om komercijalizovanim pod imenom ID.4, videćemo dva varijateta za tržište najmnogljudnije zemlje planete. Jedan će raditi zajednički poduhvat FAW-Volkswagen, a drugi SAIC-Volkswagen.

Znamo i to da će u drugoj polovini sledeće godine, ID. Aero dobaciti i do „domovine“ i tamo će se montirati u fabrici izdignutoj u Emdenu. Upravo tamo proizvedni primerci će se isporučivati evropskim i severnoameričkim kupcima.

Uzdravlje!

AutoRepublika

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Na prvi pogled dizajnerski ne izgleda loše, samo s boka deluje nekako podgojeno za jednu limuzinu. Što VW jednostavno ne napravio novi Passat koji bi bio neki liftbek, fastbek, s petim vratima, sa sličnim dizajnom. Mislim da greše što Passata izbacuju samo kao čistokrvni karavan. I VW i drugi brendovi, kao da se ne trude da D segment učine poželjnim i zanimljivim kupcima.

TheStig

Izgleda kao i skoro svaki VW…nedovršeno đubre. Ovo ko kupi dokazani mazohista 😅

moron

Lepo izgleda. Ako je to najbitnija osobina automobila.