1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat verovatno produžava službovanje motora SUS
Fiat verovatno produžava službovanje motora SUS
3

Fiat verovatno produžava službovanje motora SUS

1.01K
3
Podelite sa prijateljima:

Nasuprot nedavno izrečenim planovima o tome da će od 2024. godine biti nemoguće u Evorpi kupiti neki Fiat bez elektromotora, izgleda da to neće biti tako.

Između ostalih znakova, naglašava se da bi novi Fiat 500 bi mogao da bude onaj prvi koji se ne uklapa u izvornu ideju o ubrzanom tempu elektrifikacije. Naime, on bi mogao da postane model koji je dostupan i u hibridnom izdanju. Ovo u tehničkom smislu i nije čudno ako se prisetimo da je izvršni direktor Fiata, Olivije Fransoa još u oktobru 202o. godine, prilikom premijere novog Fiata 500e, objasnio da arhitektura gradskog mališana omogućava instalaciju različitih tipova pogonskih sklopova: „Tehnički posmatrano, platforma to dozvoljava“, rekao je on tada.

Tako je tehnički moguće izvesti hibridne verzije novog Fiata/Abartha 500 kako bi se nadogradila ponuda električnih alternativa. Ali, ova „novina“ u razmišljanjima otkriva da je moguće da se ponovo pristupi razmatranju ponude pogonskih sklopova u celoj gami Fiata, pa i šire, u celom Stellantisu.

Piše se o tome da bi i modeli Doblò i Ulysse mogli da dobiju benzinske i dizel verzije, a ako se vest ispostavi tačnom, onda bi i Citroenu bila otvorena vrata lansiranju termičkog Berlinga, onda kada usledi za sledeću godinu planirana restilizacija. U slučaju modela Doblò postoji mogućnosti opredeljenja za hibrdno izvođenje, dok je kod modela Ulysse u izgledu i ponuda dizela koji je već eksploatisan kod modela Scudo.

Ovo možda i ne bi bila masna vest da pomenuti Fransoa, govoreći o nasledniku modela Fiat Tipo, a koji će biti krosover iz C segmenta, nije rekao i da je: „ambicija kompanije da lansira samo elektrifikovane automobile u Evropi, počev od 2024. godine (pri čemu misli na čisto električne od 2027. godine). Posmatrajući tržište zaključujemo da ima potencijala za tako nečim, ali isto tako moramo biti osetljivi ako drugačije note stignu s tržišta. Naime, trošak proizvodnje baterija ne opada brzo kako smo želeli. Ako pak tehnološki proboji i infrastruktura to dozvole, guraćemo brz tempo elektrifikacije. Pošto nastupamo na različitim tržištima, imamo luksuz primene različitog pristupa. Moramo biti pragmatični“.

Ovakve reči ostavljaju mogućnost opstanka motora SUS na duži rok od onog koji je prognoziran do nedavno. Deluje realno da će pored električnih verzija novih modela, u ponudi opstati i one s motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Tu se najpre misli na Tipo, novu Pandu koja će biti veoma pristupačan (budžet) model proizvođen u Srbiji, i kao hibrid za Brazil.

U svakom slučaju, aktuelna hibridna Panda, čija restilizacija se očekuje u ovoj godini a prilikom koje će dobiti novi obruč upravljača, digitalnu instrumentaciju, bežičnu dopunu pametnih telefona i nove bezbednosne sisteme, ostaje u ponudi do 2026. godine. Najavljuje se i dolazak planiranih verzija iz opusa Fiata Professionala, vodoničnih i dizel opcija usklađenih sa standardom Euro 7 (Multijet3).

AutoRepublika

(1009)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

He, he, he! Folker Vising, svapski ministar saobracaja, inspirisao je autoindustriju na ponovno razmisljanje kako ici dalje u buducnost! 🙂

moron

Meni je veća enigma do kada će Fiat zadržati u ponudi 1,6 MJ i 1,3 MJ. Juče sam čuo u salonu Fiata da je 1,3 MJ ukinut za poručivanje u svim verzijama Tipa. A posle videh da je tako i u cenovnicima. Pitao sam ih i da li ima nekih neformalnih nagoveštaja o eventualnom ukidanju 1,6 MJ iz ponude u toku ove godine, ali, nisu imali pojma (tako je delovalo, kao da sam ih pitao koliko treba azotnog đubriva po hektaru i koliko puta u toku jedne sezone za uzgoj pšenice ). Kako i da imaju pojma kada nisu znali… Pročitaj više »

BB

Kod dizel motora azotno đubrivo (AddBlue) se računa po dužnom kilometru a ne po površini 😀