1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto je Nemačka ključna za rešavanje problema oko zabrane motora SUS
Zašto je Nemačka ključna za rešavanje problema oko zabrane motora SUS
2

Zašto je Nemačka ključna za rešavanje problema oko zabrane motora SUS

1.90K
2
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila ozbiljno su zabrinuti zbog zabrane motora sa unutrašnjim sagorevanjem koju je odobrila Evropska Unija. Ova transformacija je ključna i za građane i za proizvođače, koji svoje termičke i hibridne modele ne mogu da zamene u električne u dogledno vreme, nakon što su milijarde evra namenili novim tehnologijama i dobavljačima.

Građani su gotovo više zabrinuti od samih brendova. Istina je da je Brisel sam sebi napravio haos. Prvo glasanje u Parlamentu održano je sredinom maja, a drugo glasanje nakon napornih pregovora u Evropskom savetu u oktobru. Mesec dana kasnije, stalni predstavnici država članica potvrdili su rezultat, uključujući Nemačku, a ponovo ga je Evropski parlament odobrio sredinom februara.

Sporazum je trebalo da bude usvojen 7. marta, poslednji korak u zakonodavnom procesu i obična formalnost za koju zakonodavci smatraju da nije trebalo da se dogodi, ali koju Brisel smatra neophodnim da odluka svih partnera u zajednici bude jasna. Sada je ovaj datum odložen kada je sporazum miniran. Nemci su čekali mišljenje EU o sintetičkim gorivima, koje nije stiglo.

Volker Vising, nemački ministar saobraćaja, ne protivi se odluci da novi automobili budu električni, ali veruje da se sintetičkim gorivima takođe može dati prilika da produže život tradicionalnim motorima nakon 2035. godine, što je dalo pozitivne rezultate u različitim studijama. Iza kulisa deluje da je na udaru Frans Timermans, jedan od najkontroverznijih evropskih komesara, uz napomenu da „Do danas nismo dobili nikakve sugestije, samo negativne izjave“.

Važan sukob koji je doveo do krize između zemalja članica, onih koje podržavaju odluku EU i onih koje prate Nemačku, a među kojima su Italija, Poljska i Bugarska. Nemački izvori ističu da bi Brisel dozvolio upotrebu sintetičkih goriva u vozilima za hitne slučajeve, ali ne i u privatnom transportu, za šta Nemačka kaže da nije upoznata. U stvari, Nemci su dozvolili prodaju e-goriva na svojoj teritoriji, što je očigledan šamar EU.

Kratkoročno rešenje sukoba je relativno nemoguće, jer Nemačka ima prednost. Za usvajanje zakona koji će zabraniti automobile sa unutrašnjim sagorevanjem potrebno je da se 15 od 27 evropskih zemalja članica EU ne samo složi, već i da predstavlja 65 odsto ukupne evropske populacije, a Nemačka je ključna. Ali ona neće napraviti potez dok nema odgovora, tako da to može dugo potrajati. U najmanju ruku, konačni dogovor se ne očekuje pre 2026. godine.

AutoRepublika

(1903)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Imam osjećaj daEU neće sastaviti duže od dvije – tri godine, tako da sve zabrane će nestati sa istorijske scene zajedno sa EU…

Matija

BMW je vec investirao u proizvodnju sintetickih goriva, Porse takodje. Po definiciji, sinteticka goriva su CO2 neutralna i imaju sva prava na to priznanje. Trziste ce kasnije pokazati da li je njihova proizvodnja komercijalno opravdana. Isto pitanje odnosi se i na Vodonik ali se on izborio za zivot jer je on visokokvalitetno gorivo neophodno ne samo u saobracaju vec i u industriji. Drcan karakter Nemaca u ovom slucaju ima pozitivno dejstvo!