1. Home
  2. Vesti
  3. Kakav je Sandero Stepway koji je trebalo da dobiju Rusi, a dobiše ga Brazilci
Kakav je Sandero Stepway koji je trebalo da dobiju Rusi, a dobiše ga Brazilci
0

Kakav je Sandero Stepway koji je trebalo da dobiju Rusi, a dobiše ga Brazilci

5.66K
0
Podelite sa prijateljima:

Često se stvari ne odvijaju na način na koji su inicijalno zamišljene. Tako je postojala ideja da se važna premijera dogodi u Rusiji tokom prošlog leta, ali nije bilo suđeno. Razlog koji je sprečio promociju posebnih verzija Logana i Sandera, svima je poznat. Ali, ono što nije bilo naširoko znano, jeste to da ova dva vozila nisu bila kopije evropskih Dacija s tim imenom (ali Renaultovim grbom), kako je to bio slučaj ranijih godina, već ozbiljno modifikovani četvorotočkaši.

Kamuflirani prototip primerci su se svojevremeno muvali u okolini Toljatija, gde je i trebalo da se sklapaju, ali i na evropskim drumovima, zahvaljujući politici Renaulta da se razvoj noviteta uglavnom odigrava na tlu Evrope. Avaj, francuska kompanija je napustila Rusiju i premijera se nikada nije dogodila. Kako bilo, sada zahvaljujući objavi holandskog specijalizovanog medija zvanog AutoWeek, u prilici smo preneti patentne slike kros-heča koji bi nosio indeks Renault Sandero Stepway.

Ako je serijska verzija koja se prodaje pod imenom Dacije ona koja se može okarakterisati strogom i konzervativnom, onda je analog s Renaultovim dijamantom zamišljen da promoviše potpuno drugačiju sliku. Prednje svetlosne grupe iz dva dela, sa zasebnom sekcijom za dnevna svetla donose savremeni duh, dok su se na petim vratima našli delovi zadnjih signalnih grupa.

Činjenica da „obični“ Sandero, onaj bez dodatnih aplikacija karakterističnih za proterenski Sandero, nikada nije ni bio planiran za teritoriju Ruske Federacije, pa su iz kompanije poželeli da više ofroud duha podare ovoj verziji heča.

 

 

Sudeći po onome što se da videti na priloženim crtežima, novitet je trebalo da donese skoro potpuno nov set panela karoserije, što će reći da nisu originalni samo hauba i poklopac prtljažnika, već i blatobrani, pa čak i vrata. Naravno, to važi i za plastične dodatke za karoseriju.

Zapravo, treća generacija Sandera je propoznatljiva ne samo po bočnim otvorima za vrata, zastakljenim delovima i krovnim nosačima.

Uzgred budi rečeno, limuzina zvana Renault Logan Stepway je trebalo da izgledaisto: prototip primerci s karakterističnim naglašenim lukovima iznad i oko točkova su takođe zapaženi tokom testnih seansi na javnim mestima, pa je čak i pod maskirnom folijom bilo moguće razlučiti implementaciju dvodelnog koncepta prednjih farova.

Ali, patentni crteži ove verzije (s četvoro vrata) nikada nisu obelodanjeni. Isti stil je trebalo da „zakači“ i obični Logan, ali bez karakterističnih proterenskih karoserijskih dodataka, uz dozu preklapanja koja obezbeđuje solidan stepen unifikacije među modelima.

Renault Sandero ovog dizajna će na koncu ipak biti sklapan. Naravno i nažalost, ne u Rusiji, ali u Brazilu da. Brazilska ispostava Renaulta, iako je napustila bazične verzije modela Logan i Sandero (koji neće stići u novom pokolenju na lokalno tržište) i dalje primprema kompaktni SUV na modularnoj arhitekturi CMF-B, a on se trenutno zove projekat HJF. Zameniće Stepway a pojaviće se sa originalnom karoserijom. Ovo je automobil s patentnih crteža.

Još koja reč o sudbini Renaulta, to jest zaostavštini francuske privredne priče u Rusiji. Od ovog projekta kodnog imena XJO je ostala samo nova Lada Granta. Porodica kompaktnih mdela putničkih automobila utemeljenih na platformi CMF-B je razvijena pre razvoda ruske i francuske strane, pa je u Toljatiju već bila započeta i probna proizvodnja. Došlo se dotle da je instaliran pogon za varenje.

Shodno tome, Avtovaz i dalje planira da plasira novu Grantu i da se ona sklapa na tim linijama, ali je nužno doći do novih dobavljača mnogih komponenti. Početak proizvodnje je zakazan za kraj 2024. godine.

AutoRepublika

(5658)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments