1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: 1996 Ford Taurus sa milion milja
Zanimljivost dana: 1996 Ford Taurus sa milion milja

Zanimljivost dana: 1996 Ford Taurus sa milion milja

1.81K
2
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da vidimo neki japanski automobil, pa i nemački dizel, sa približno milion milja (oko 1,6 miliona km) na satu, ali sa američkim automobilima takvi slučajevi su retki osim kada je reč o komercijalnim vozilima. Ne zato što oni ne mogu traju toliko dugo, već zato što Amerikanci prilično često menjaju svoje prevozno sredstvo.

Taurus sa slike je vlasništvu Tima Marinana i trenutno na satu ima 998.216 milja ili 1.597.146 kilometara. Tim živi u saveznoj državi Nju Džerzi, ali svakog dana putuje u grad Njujork na posao, pa tako dnevno na svog ljubimca stavi oko 250 kilometara. On kaže da redovno menja ulje u motoru i filter svakih 3.000 milja (4.800 kilometara) dok ulje u menjaču se menja svakih 30.000 milja (48.000 kilometara). Tim dodaje da automobil nije bez mane i da je tokom godina imao određene mehaničke probleme, među kojima je najskuplji bio zamena menjača posle 600.000 milja (milion kilometara).

Nakon što je dostigao spomenutu cifru, Taurus je penzionisan, a mesto u garaži je popunio novi(ji) model iz 2006. godine. Tim je takođe veoma veran Fordu pa u garaži poseduje i 2015 F-350 pikap.

Taurus iz 1996. je deo treće generacije čuvenog Fordovog sedana koja je debitovala navedene godine. Za razliku od prethodne dve generacije, koje su bile najprodavaniji automobil u SAD, treća generacija je slabije primljena kod kupaca zbog čudnog dizajna. Taurus je uspeo da zadrži titulu najprodavanijeg automobila i 1996. godine, ali je predao već naredne. Automobil pokreće “Vulcan“ V6 motor zapremine tri litra (koji je takođe debitovao iste godine), a snaga se prenosi na prednje točkove preko četverostepenog automatskog menjača.

Zoran Tomasović   

(1814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Vulcan V6 se i nije bas pokazao kvalitetom.

dubioza

U Hrvatskoj čovek na Marei nabio milion kilometara bez zamene menjača, samo redovni servisi kvačilo i kočnice.