1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai najavljuje nastavak razvoja novih generacija kompaktnih vozila
Hyundai najavljuje nastavak razvoja novih generacija kompaktnih vozila
2

Hyundai najavljuje nastavak razvoja novih generacija kompaktnih vozila

732
2
Podelite sa prijateljima:

Ni u južnokorejskoj grupaciji Hyundai ne sede poluobrazovani likovi. Poznato je i njima da kupci dominantno luduju za krosoverima, ali isto tako veruju da još uvek ima i dovoljno onih koji žele dobre stare konvencionalne automobile, pri čemu ovde mislimo na konvencionalnost u smislu odstojanja vozila od tla. Shodno tome, šef Hyundaija za Evropu, Majkl Kol je izjavio da kompanija neguje planove za promociju sledećih pokolenja modela i10, i20 i i30.

Odmah moramo reći da je lepo čuti da u eri kada neki čuveni konstruktori odustaju od ponude vozila iz segmenta putničkih, okrećući se onim s povišenom pozicijom sedenja, ovi Azijati žele da u portfelju poseduju i malene verzije hečbeka.

„Trenutno se bavimo razmatranjem šta bismo mogli da smestimo da bude u paleti ispod Kone, i to na duži rok. Za sada u planovima nam ostaju model i10, i20 kao i i30, i razvijamo nove generacije ovih aduta. Ne želimo da gubimo kupce, i ne želim da ostavim na cedilu bilo koju grupu kupaca. Dakle moramo da mislimo i na one kojima su potrebni i10, i20 ili i30,“ rekao je direktor.

Biće neizbežno elektrifikovati ove modele, barem do nekog nivoa, a sve kako bi mogli da zadovolje sve rigidnije standarde u pogledu štetnih emisija. Pre ili kasnije, svi će skončati kao elektromobili, kako bi se očuvao san o transportu bez lokalnih isparenja štetnih jedinjenja, a koji važi za Evropu i do 2035. godine. To je i dalje dvanaest godina daleko od ovog trenutka, što znači da ima vremena za naslednike aktuelnog trilinga pomenutih aduta Korejaca.

Najavu razvoja nove Elantre je već pružio izvršni tehnički konsultant Albert Birman koji je krajem 2022. godine rekao da će se pojaviti novo pokolenje ovog modela, ali bez sportskih verzija, kako Elantre, barem na evropskom tlu. Elantra N će tako postati žrtva emisionih propisa na tlu Starog kontinenta. Što se tiče nove Kone N, već je bilo priče da će on zaći u segment EV, ako uopšte i bude lansiran, zavisno od uspeha budućeg Ioniqa 5 N.

Iako rukovodstvo marke Hyundai namerava da se za sada zadrži u segmentu omanjih automobila, budućnost izgleda sivo za modele s konvencionalnim pogonom na Starom kontinentu. Propisi iz koktela Euro 7, a koji stižu kasnije ove decenije dodaće nove hiljade evra na cenu malih vozila, čineći ih preskupim za ovaj segment. Shodno tome, sve više i više proizvođača automobila će verovatno odustati od svojih malih SUS automobila ili ih pretvoriti u elektromobile.

Najranjivije su varijante sa sportskim ambicijama, tipa i20 N, VW Polo GTI a razlog su visoki nivoi emisija.

AutoRepublika

(732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1,2 MPI će još da živi?

BB

Ljubomoran si na četvrti cilindar, priznaj 😜