1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Impresivni porast cene Renaulta Clija kroz godine
Impresivni porast cene Renaulta Clija kroz godine

Impresivni porast cene Renaulta Clija kroz godine

6.00K
27
Podelite sa prijateljima:

U pet generacija modela, cena uvodne verzije Renaulta Clija je više nego udvostručena. Samo poslednja generacija je poskupela za više od 6.000 evra od 2019. godine!

Da li su novi gradski automobili i dalje pristupačni automobili? Moglo bi se sumnjati u to proučavanjem nedavne evolucije cena i čitanjem cenovnika aktuelnog Renaulta Clija, tradicionalnog modela francuske marke.

Clio prve generacije koštao je 53.000 franaka 1990. godine kada je pušten u prodaju u svojoj osnovnoj verziji, što je ekvivalent današnjih 13.427 evra. Clio druge generacije, koji se pojavio 1998. godine, te je godine počeo sa 11.300 evra, što odgovara današnjim 16.185 evra uzimajući u obzir inflaciju.

U svojoj trećoj verziji lansiranoj 2005. godine, francuski gradski automobil koštao je 13.950 evra po prvoj ceni (ili 17.776 evra po trenutnoj vrednosti valute). Clio 4, plasiran na tržište 2012. godine, počeo je sa 13.700 evra, odnosno 15.563 evra u današnjem novcu. Aktuelni Clio 5 se prodavao od 14.100 evra u svojoj osnovnoj verziji 2019. godine (15.152 evra).

Ali u poslednje vreme, potrebno je staviti 20.400 evra na sto da biste sebi priuštili Renault Clio u njegovoj najpristupačnijoj verziji. Proizvođač sa znakom dijamanta (😉) je odlučio da povuče mali benzinski blok SCe od 65 konjskih snaga, čime je benziski turbo motor TCe od 90 konjskih snaga postao najjeftinijim. Ova visoka cena se takođe objašnjava prisustvom mnogo bolje standardne opreme nego na starim primercima Clija, inače koje od milja u redakciji zovemo Klića.

Treba imati na umu da prvi Clio nije imao čak ni servo upravljač i da klima uređaj nikada nije bio uključen u standardnu opremu osnovne verzije do kraja prethodne decenije. Takođe treba napomenuti da neki konkurenti kao što je Peugeot 208 (po ceni od 19.200 evra) ostaju malo pristupačniji u svojim osnovnim varijantama, često zahvaljujući manje moćnom motoru ili ograničenijoj opremi.

Ali povećanje cene Clija ostaje spektakularno čak i uključujući inflaciju i najbolju standardnu opremu. Treća generacija Clija RS 2 (203 konjske snage), koji se smatrao izvanrednim sportskim automobilom kada je pušten u prodaju 2009. zahvaljujući svojoj šasiji koja je bila oštra koliko je bila razigrana, tada je koštao samo 22.100 evra (26.530 evra danas).

Zbog toga su Dacijini modeli tako uspešni: od 11.990 evra bez ikakvih opcija i od 13.600 evra sa dobrim nivoom opreme, Sandero je takođe pretrpeo veliko poskupljenje poslednjih godina. Prostran, udoban i čak prilično dobro tehnološki opremljen, on više nego ikada otelotvoruje pristupačan gradski automobil par ekcelans.

Standard Euro 7 će naterati proizvođače da dizajniraju mnogo sofisticiraniju mehaniku pre potpune elektrifikacije tržišta, cena gradskih automobila će verovatno rasti još vrtoglavije u godinama koje dolaze…

AutoRepublika

(5999)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da Sandero u Srbiji danas startuje sa oko 15.500.
A ako Clio sa 90 ks danas startuje sa 20.400, bazni Yaris sa 125 ks ipak košta manje (19.800).

Peki

Da, ali se cena odnosi na Sandero Stepway, obican Sandero se za razliku od Francuske ne prodaje u Srbiji. Osnovna cena u Zemlji Gala za ovaj je 12.000 evra. Inace razlika u pocetnoj ceni izmedu Sandera Stepway i Clia (isti agregat 1.0 TCe/90), uz slicnu opremu, iznosi preko 5.000 evra. Vise o svemu ovom u subotu, sledi test Sandera Stepway 1.0 TCe/90 s automatskim menjacem CVT…

moron

Ja se radujem tom novom testu jer bih rekao da do sada nisi imao na testu tu kombinaciju motora i menjača. A siguran sam da nam je Dačija i za ovaj put pripremila neko iznenadjenje po pitanju i same opreme 😊 Kada sam pre više od oko godinu dana počeo da razmišljam o novim kolima kao zameni za 500L, Sandero Stepway mi je bio u grupi od oko pet finalista i to baš u toj varijanti menjača, sa CVT. Jer mislim da je to ( CVT) idealno za grad, ugodnije od bilo kog drugog AT-a. Na žalost (ili kako već),… Pročitaj više »

Peki

CVT nije u Srbiji u ponudi uz Stepway ali ga ima Logan, skuplji je za 1.100 evra od rucnog, barem tako stoji na sajtu Dacije…

BB

Opaa, moron ne gleda cjenovnike i opcije a Peki gleda … Čudna vremena došla 😜

moron

Neko (iz BG) je nedavno (pre par meseci) na domaćem Dacia forumu predstavio svog novog Sandero Steway-a sa CVT-om.

N.N.

Voziti tu Daciju je vec samo po sebi dijagnoza..

moron

Da li je „dijagnoza“ kada u 2023. godini neke motore u novim automobilima „vežeš“ za petostepeni manuelni menjač ?
Ako ne grešim, kod Fiata su tako još uvek „vezani“ 1,0T i 1,3 MJ ( npr kod aktuelnog Tipa ). Za mene, to je „šamar razumu“, posebno ako imaš u vidu da su motor 1,0 MHEV od 70 ks „vezali“ za 6 MT.

Milan

Ja sam prvi u gradu kupio Sandero koji je došao crven ,lep,nov 7600 e i razočarao se nije imao klimu ,servo volanma ništa nije imao i dao sam ga novog za jednu veliku garažu investitoru u zgradi od 30 m2.koja sada vredi 10000 e a dacija 2008 je 1000 e

Dragan

Sad ga kupi opet. Pa kad budu počeli da jure ljude zbog korišćenja klima uređaja, utopićeš ga bolje nego garažu. 😁

Neko sa strane

Potrosio 7600 e i tek posle kupovine saznao da nema klimu, servo?! Pa – blago tebi kad si u mogucnosti da se razdvojis od 7600 ne neznajuci unapred sta kupujes.

Ekonomik

Ja kupio 2010. na Sajmu automobila Sandero. Plavi, lep, nov, 6990 e. Oduševljen ponudom: niti klima, niti servo, ma ništa od tih nepotrebnih džidžabidža. I danas ga vozim, odličan auto

Zoca

A jos impresivniji rast Logana ..Od 7 hiljada do 15…..Za 16-17 god..

Rikošet

VW Jetta u Americi košta 20.665 Dolara. To vam je po večerašnjem kursu 18.128 Eura. 1.5 TSI motor sa 158 KS i šestostepenim ručnim mjenjačem. https://www.vw.com/en/models/jetta.html Za činjenicu što Clio sa tri cilindra i 90 KS košta 20.400 Eura narod treba da se zahvali evropskom rukovodstvu, koje je svojom „zelenom politikom“ zavilo čitav kontinet i šire u crno. Ako iko poslije Dieselgate afere vjeruje u iskrene ekološke namjere Evrope onda je razumljivo zašto su nam automobili sve skuplji jer smo mi sve gluplji. Dok Amerikanci i dalje voze „američki san“ s puno više konja i puno jeftinije nego što će… Pročitaj više »

BB

Pa nije taj Cllio električni a ameri provode elektrifikaciju svega i svačega… Ali hajde da ne miješamo dva problema. Postoje električni auti i u Americi pa je opet Jetta 18 k EUR, problem je što Evropa služi kao poligon za ispitivanje koliko žaba može dugo da se kuva a da ne iskoči iz vode, pa imaš prvo ekološke trocilindraše koji piju više goriva nego 4 cilindra, pa onda uvedu koronu, pa vele nedostatak čipova, pa povećaju cijene svega i svačega – najprije energije, onda uvedu rat i kažu da je inflacija zbog rata iako su cijene porasle ranije, pa onda… Pročitaj više »

Nekadašnji ljubitelj francuskih kola

Zamislite da se danas prodaje Clio prve generacije za 13000 i nešto evra. 1.2, 60ks, bez klime, serva, ABSa i svega drugog što nije imao tada. Ko bi bio lud da ga kupi pored Sandera za petnaestak ili koliko već košta. Čak je naspram toga cena od dvadesetak hiljada za Clio poslednje generacije više nego prihvatljiva.

Lala

Klica vama jedino sto imate u glavi. Clio 1 kostao po vama 28000 maraka? Jos malo pa 190e koji je kostao 32000 maraka. 93god kupljen u ljubljani 11900 maraka, eno ga jos u garazi, a motda u nekim papirima naletim i na racun. Mozda je vama vreme pre euro propasti, praistorija, ali tada su glupi bili retkost, a danas je to IN

Laloš

20.000 evra za Clio,Yaris……Kia Sportage ili Hyundai Tuscon u srednjoj opremi sa motorima od 150 KS su 27.000 evra.

Zvezdan Božinović

Evro uložen u Clio ili Yaris više vredi od evra uloženog u Sportage ili Tucson. Više automobila dobijete po evru ako kupite Renault ili Toyotu nego što dobijete ulaganjem u Korejce, i to neuporedivo!

moron

Mada ću sada da „popijem“ i ja minuse, ja bih se složio 😊 Barem je to tako na našim prostorima, čini mi se.

BB

Može li nego obrazloženje tog stava?

J4ZZ3R

Ja kontam da misli na preprodajnu vrednost tj znatno manji gubitak vrednosti kod Toyote i Renoa. E sad, po meni, problem je i tome što se porede dva superminija i dva kompaktna crossover-a, ako bi poredili gubitak vrednosti i20 vs Clio nisam siguran ko bi tu prošao bolje jer je i20 po pravilu jeftiniji… Nikada u životu nisam posedovao Koreance, ali sam ih imao u široj porodici i nikakvih problema nije bilo sa njima. Ko može da istrpi jeftin enterijer (mada ni Toyotin kod Yarisa nije bolji) Koreanci meni lično najviše imaju smisla u A i B segmentu Istina samo… Pročitaj više »

Laloš

Vozio sam Hyundai ix35 1.6gdi 10 godina u najnižoj opremi koji je tada nuđena. Plaćen je 17500 evra 2013. godine a za 10 godina sam mu promenio pločice,akumulator i levu sponu. Služio je kao sat a prodat je za 10500 evra sa 100.000km i garantujem da će uz redovno održavanje proći još bar toliko bez velikih intervencija. Gubitak od 7000 evra odnosno 40% vrednosti za deset godina je sasvim prihvatljiv.

BB

Ali nije BMW 😜

Laloš

Računica je veoma jasna. Sad gledam polovan X3, što je otprilike klasa Kie Sportage ili Tucsona, 2018. sa 164.000 km na cajgeru traže 31000 evra. Za te novce nova Kia Sportage sa 180ks , automatskim menjačem i svim ostalim džidža bidžama koje idu uz tu opremu plus 7 godina garancije.Pri tome je čak i veća od X3. Na BMW 2018. za 7 godina bi potrošio bar 5000 evra na vanredno održavanje plus redovni servisi. Novi auto je novi i najbolji osećaj je kad ga izvezeš novog iz salona. Ako imaš viška para ok je da se počastiš i sa X3.… Pročitaj više »

BB

Potpuno se slažem sa tvojim stavom i sam se tako ponašam, ali nekima to nije dovoljno jer nije BMW 😉

xtrimi

Ček koliko se ja sećam Clio 2 je 1998 godine bazni ( nebojeni branici 1.2 60ks podizači samo napred i klima ) plaćen 22000DEM i to posle onih carina i poreza koji su bili oko 70% vrednosti automobila. Auto je kupljen na sajmu beli je bio.

Izmenjeno 1 godina pre od strane xtrimi