1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen kažnjen i u Australiji zbog dizelgejta
Volkswagen kažnjen i u Australiji zbog dizelgejta
2

Volkswagen kažnjen i u Australiji zbog dizelgejta

199
2
Podelite sa prijateljima:

Afera dizelgejt i dalje traje, a kraj još uvek nije na vidiku. 

Poslednja u nizu zemalja koje su kaznile Volkswagen zbog prometa dizel automobila sa lažljivim softverom jeste Australija. Federalni sud ove države osudio Volkswagen za varanje kupaca koji su preuzeli ovakve modele, pre svega zbog znatno veće emisije štetnih gasova.

Sud je naložio nemačkom proizvođaču da kao kaznu isplati 125 miliona australijskih dolara, blizu 78 miliona evra. Rod Sims, predsednik Australijske komisije za konkurenciju i zaštitu potrošača rekao je da je zadovoljan presudom.

„Volkswagen je svojim radnjama prekršio pravila o uvozu vozila u Australiju. Ponašanje ovog proizvođača bilo je bezobrazno i bahato“, zaključio je Sims.

Presudom suda utvrđeno je da je Volkswagen koristio plažljivi softver na 57.000 vozila koja su uvezena u Australiju u periodu između 2011. i 2015. godine.

Isplaćivanjem kazne u Australiji, ukupni troškovi Volkswagen zbog dizelgejta popeće se na više od 30 milijardi američkih dolara. Ipak, ni tu nije kraj. Nedavno je 100.000 bivših vlasnika dizel vozila nemačke marke u Velikoj Britaniji podnelo kolektivnu tužbu zbog prevare.

Kako stvari stoje Volkswagen će i tu biti primoran da isplati odštetu.

AutoRepublika 

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ja pitah lika u osiguranju da ulozim tužbu, kaže nemaš šanse protiv mercedesa, iako je sve na tvojoj strani, sud je njihovoj, oni su sud (u njemačkoj Jel).
Glede kazne, Švabe u 10-15 godina otkako varaju zaradili su pitaj Boga koliko, tako da sve do sada isplaćene kazne su zapravo možda jedva dostigle 1% zarade ostvarene prodajom. Čisto bacanje prašine u oči, iz nekog razloga se forsira prelazak na baterije a razlog su morali napraviti, tj taj dizelgejt, isti kao kad je onaj Caplin iz Austrije napao Poljsku(morao je imati izliku, opravdanje).

Rade

Još što su sigurno imali „podršku“ od strujaškog lobija… VW umesto da bankrotira, sledeće godine 34 nova modela.