1. Home
  2. Prezentacije
  3. Great Wall lansirao minivan po imenu Wey Alpine
Great Wall lansirao minivan po imenu Wey Alpine
1

Great Wall lansirao minivan po imenu Wey Alpine

186
1
Podelite sa prijateljima:

Great Wall Motor je već okušao sreću u segmentu minivanova. Model na donjoj fotografiji nazvan Great Wall Cowry (ili Voleex V80), je predstavljao kopiju japanskog monovolumena po imenu Toyota Noah, je sklapan od 2007. do 2014. godine, ali je tražnja ostala skromna. Samo je pet do osam hiljada jedinica plasirano na godišnjem nivou, i to uprkos tome što je ova klasa izuzetno popularna u Kini.

Automobili ove kategorije su popularni i kao porodična prevozna sredstva, ali i kao poslovni prevoz. Kako bilo, idemo ponovo. Poželimo sreću Great Wall i njihovom brendu po imenu Wey.

Great Wall Cowry

Kompanija Great Wall je ovaj put namerila da uleti i osvoji segment skupih i luksuznih minivanova, pa je u tom smislu i izabran brend Wey, a koji je do ovog trenutka bio korišćen samo za promocije različitih krosovera. Monovolumen Wey Alpine je rival modelima kakvi su recimo Buick Century, Denza D9 i Hongqi HQ9.

Stil je izveden tako da bude u harmoniji sa statusom vozila, pa vidimo obilje hroma koje vole Kinezi (a i mi), iako se vizuelna prezentacija ovog MPV-a razlikuje od estetike koju promovišu ostali savremeni predstavnici palete marke Wey.

Ovog puta nije bilo direktnih pozajmica. Wey Alpine poseduje originalnu školjku, dugačak je 5.045 milimetara, širok je 1.960 mm, dok je visina na nivou od 1.900 mm. Instalirani su točkovi s felnama od 18 inča. Šasiju krasi međuosovinski razmak od 3.085 mm, i aluminijumske komponente: opruge Mekferson napred, dok je multilink u pet tačaka na zadnjoj osovini. Takva konstrukcija se razlikuje od arhitekture na krosoverima. Kao elastični elementi se javljuju obične opruge.

Wey Alpine je plug-in hibrid s pogonskim sklpom zvanim DHT-PHEV, ali mu je postavka drugačija od sličnih sistema na krosoverima brenda. Osnovu čini turbobenzinski motor s 1,5 litara zapremine i 156 konjskih snaga, i on može pokretati prednje točkove (pri čemu nije naznačen tip transmisije), a može služiti i kao generator, proizvođač struje koja ide u baterije.

Glavna pokretačka snaga vozila je stigla u formi elektromotora kapaciteta od 184 „grla“ i on je pričvršćen za zadnju osovinu. Kapacitet trakcione baterije je 38 kWh.

Minivan se za sada nudi samo kao sedmosed. U drugom redu su montirana zasebna sedišta koja su elektropokretana, grejana, hlađena, a poseduju i sklopivo odmorište za noge. Zaboravismo umalo i na funkciju masaže koja je aktuelna.

Obezbeđena je zasebna sekcija panoramskog krova, a tu su i audio sistem marke Harman & Kardon, frižider zapremine 12,5 litara koji je integrisan u središnji tunel. Izolovana komora može održavati zadatu temperaturu tokom celog dana.

Treći red je osmišljen za tri osobe i pokreće se na istim šinama na kojima i sedišta iz drugog reda, što bi značilo da je opseg uzdužnog podeđavanja za sva sedišta veoma širok Maksimalna zapremina prtljažnika iznosi 1.725 litara. Što se tiče radnog mesta pilota (i kopilota), tu je sve usklađeno s aktuelnim trenutkom: dva ekrana, minimum dugmadi i veliki prostor za bežičnu dopunu na internet povezivih spravica, što je obezbeđeno na central tunnel.

Wey Alpine bi se trebalo pojaviti na kineskom tržištu koliko već sledećeg meseca. Procenjeni cenovni raspon se kreće u intervalu od 40 do 45 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvim utiskom dominira groteskna prednja maska. Steta, jer od ovog i slicnih kineskih vozila moglo bi nesto korisno da se nauci. Pitanje: zasto miniven u Evropi izumire a u Kini cveta? Odgovor bi bio: Kinezi kapiraju da je miniven izvrstan koncept za luksuzna porodicna i poslovna vozila jer raspolaze sa necim sto je vrhunski luksuz a sto limuzine nemaju – veliki prostor! U Evropi je miniven porodicno vozilo, maksimalno srednje klase i tu je kraj. Tek poneko specijalno izdanje prevazilazi ovu granicu. Poucen ovom lekcijom, Audi je nedavno napravio iznenadjenje sa svojom studijom „Urbansphere“ – veliki miniven, futuristicki dizajniran i… Pročitaj više »