1. Home
  2. Liste
  3. Najbolji motori godine na listi renomiranog WardsAuta
Najbolji motori godine na listi renomiranog WardsAuta
12

Najbolji motori godine na listi renomiranog WardsAuta

8.64K
12
Podelite sa prijateljima:

Američko izdanje WardsAuta sastavilo je godišnju rang listu deset najboljih motora, na osnovu testiranja 26 novih automobila. Prvi put za 11 godina na listi su i tri linijska „šestaka“, a takođe, treću godinu zaredom, četiri mesta su zauzeli „električari“.

Lista deluje kao svojevrsni indikator trendova u industriji i signalizira novi krug interesovanja za hibride. Ovde postoji samo jedan motor tipičan za Ameriku – V8 6.2 LT2 iz novog Chevroleta Corvette Stingray. Urednici WardsAuta, ne bez ponosa, primećuju da su došla vremena kada pikapima nisu potrebne ogromne osmocilindarske jedinice, a porodičnim automobilima nije potreban V6.

BMW M340i B58

Pobednicima se ne dodeljuju bodovi, tako da je lista automobila i njihovih odgovarajućih motora po abecednom redu. Lista počinje sa BMW-om M340i, opremljenim unapređenim trolitarskim rednim turbo šestocilindrašem B58. Proizvodi 381 konjsku snagu i 500 Nm, koji su već dostupni od 1800 o/min. Veoma informativan članak o ovom modelu je dat ovde, dok možete i pročitati test karavanske verzije M340i.

Ovaj motor se može pohvaliti dvostrujnim turbo punjačem integrisanim u čeličnu izduvnu granu, 25 procenata lakšim radnim kolom koji poboljšava odziv, sistemom ubrizgavanja sa 350 bara, odvojenim krugovima za hlađenje i novim izduvnim sistemom. BMW M340i se je rangirao zahvaljujući rezervi vuče u celom opsegu i bogatom zvuku.

Mercedes-Benz GLE 450 4Matic M256

Hibridni Mercedes-Benz GLE 450 4Matic dopao se žiriju zbog nesmetanog rada trolitarskog „šestaka“ oplemenjenog blagim hibridnim sistemom, i njegove tišine i snage. Motor M256 proizvodi 367 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta, čemu prilikom ubrzanja motor-generator može dodati još 22 „konja“ i 250 Nm obrtnog momenta.

Hibridni deo motora GLE 450 4Matic je 48-voltni starter generator (ISG) i litijum-jonska baterija od 0,9 kWh, koja takođe zamenjuje sistem start-stop. Tokom testova, krosover je pokazao prosečnu potrošnju od 11,2 litara na 100 kilometara.

Ram 1500 V6 3.6 Pentastar

Fiat Chrysler Automobili, koji su se spojili sa grupom PSA u jednu mega-grupu, drugu godinu zaredom predstavlja motor V6 3.6 Pentastar sa umerenim eTorque hibridnim sistemom. Na pikapu Ram 1500, motor proizvodi 309 konjskih snaga i 365 Nm obrtnog momenta, pokazujući prosečnu potrošnju od 8,7 litara na 100 kilometara. Tih rad i visoka efikasnost takođe nisu ostali neprimećeni od strane novinara.

Tokom ubrzanja, elektromotor, napajan baterijom od 0,43 kWh daje povećanje momenta od 122 Nm. Takođe deluje kao start-stop sistem, ponovo pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem za samo 0,4 sekunde. Pored Rama, V6 3.0 Pentastar sa eTorqueom je instaliran na Jeepu Wrangleru Sahara sa četvoro vrata. U čitavoj 26-godišnjoj istoriji Wardsovih 10 najboljih motora i pogonskih sistema, FCA motori su osvojili rangiranje 20 puta.

Ford Mustang High Performance Package 2.3

Ford Mustang High Performance Package sa 2,3-litarskim „turbakom“ iz Focusa RS zapažen je po doprinosu ponovnom promišljanju pojma „mišićavi automobil“. Na kupeu, novi motor isporučuje 336 KS i 475 Nm obrtnog momenta i ima linearniji odziv od osnovne varijante.

Adaptacija turbo motora trajala je 10 meseci. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je bio opremljen većim turbo punjačem, novim hladnjakom i elektronskom kontrolnom jedinicom. A „mišićavko“ je dobio izduvni sistem sa četiri cevi. WardsAuto je osetio da sa takvim motorom Mustang High Performance Package opravdava „svaki dolar potrošen na njega“ i da je istovremeno prilično ekonomičan – 10,2 litra na 100 kilometara.

Chevroletu Silverado 3.0 Duramax

Jedini dizel motor na listi je GM-ov 3.0 Duramax. Postavljen je na Chevroletu Silverado, ali su ga sudije WardsAuta testirale na GMC-u Sierra. Uredniku Bobu Gricingeru se dopao motor zbog tihog rada i eksplozivnog odziva kada, na primer, morate oštro da promenite traku u gustom saobraćaju.

Snaga 3.0 Duramaxa iznosi 281 konjsku snagu i 624 Nm obrtnog momenta. Radi u tandemu sa desetostepenim automatikom i tokom testiranja pokazao je neverovatno nisku potrošnju – od 7,4 do 9,5 litara na 100 kilometara.

Chevroleta Corvette Stingray V8 6.2 LT2

Drugi General Motorsov motor je V8 6.2 LT2 (502 konjske snage i 630/637 Nm, u zavisnosti od dostupnosti opcionog izduvnog sistema) iz novog Chevroleta Corvette Stingray. Prethodni osmocilindarski „small“ blok dva puta je bio među Wardsovih 10 najboljih motora, ali ga LT2 pobeđuje u svakom pogledu.

Autori ocene su naglasili da LT2 ima novi aluminijumski blok sa elementima od livenog gvožđa, kovanu radilicu, sistem za podmazivanje suvog kartera, dvostruko promenljivo vreme ventila i isključivanje cilindara pri malim opterećenjima. Međutim, odlučujući faktori za ulazak Corvette na listu WardsAuta bili su dinamika superautomobila (oko tri sekunde do sto) i niska cena.

Honda Accord 2.0 i-VTEC

Hibridna Honda Accord sa motorom 2.0 i-VTEC sa Atkinsonovim ciklusom je uspela da ponovi prošlogodišnji uspeh. Četvorocilindraš ima termičku efikasnost od 40 odsto i radi u sprezi sa dva elektromotora. Ukupno, instalacija proizvodi 215 konjskih snaga i 315 Nm obrtnog momenta.

Prema oceni žirija WardsAuta, Accord je učinio sve da uđe u ocenu: pristupačan je, ekonomičan i uopšte nije dosadan. Za deset dana testiranja na temperaturi vazduha od oko 5,5 stepeni Celzijusa, novinari su sa deklarisanih pet dobili prosečnu potrošnju od 6,4 litara na 100 kilometara.

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric je po drugi put na listi. Pohvalne reči date su trenutno dostupnom obrtnom momentu, dinamici u sportskom režimu i radu rekuperacije. Električni krosover proizvodi 204 „grla“ (395 Nm) i ima autonomiju od 415 kilometara (ciklus EPA), iako je tokom testa jedan od učesnika pokazao preostalu kilometražu od 489 kilometara.

SUV je opremljen baterijom od 64 kWh. Uz brzo punjenje (vršna snaga 75 kW) za 54 minuta, može se napuniti do 80 procenata.

Hyundai Sonata 1.6 T-GDi

1.6 T-GDi turbo motor iz porodice Smartstream u novom Hyundaiju Sonati je pohvaljen zbog svoje inovativne tehnologije CVVD neprekidno promenljivog vremena rada ventila. Motor od 180 konjskih snaga (265 Nm) stavljen je na isti nivo sa V6, ne zaboravljajući da se primeti dobro usklađen rad motora sa unutrašnjim sagorevanjem i osmostepeni automatski menjač.

Direktno ubrizgavanje pri pritisku od 350 bara, 34 odsto manje unutrašnje trenje i CVVD imaju značajan uticaj na potrošnju goriva (6,3 litra na 100 kilometara) i dinamiku. Sudije su bile iznenađene koliko je lako tako kompaktan motor povukao sedan srednje veličine.

Infiniti QX50 2.0 VC-Turbo

Poslednji od deset motora na listi WardsAuta je još jedna egzotična jedinica. To je 2.0 VC-Turbo koji je debitovao u Infinitiju QX50, a zatim se našao ispod haube Nissana Altima. Motor ima snagu od 251 konjske snage (370 Nm) i, za razliku od svih ostalih, u stanju je da promeni geometrijski odnos kompresije – od 14:1 do 8:1 i obrnuto.

Dizajnerska karakteristika VC-Turba je neka vrsta „klackalice“ između radilice i klipnjače. Položaj ovog dela može se promeniti pomoću elektromotora, kontrolišući hod klipa u odnosu na komoru za sagorevanje. Karakteriše ga i mala potrošnja (7,8 litara u kombinovanom ciklusu), i „ubrzanje kao iz praćke“.

AutoRepublika

(8642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kako motor od veš mašine svrstati u kategoriju najboljih motora?? Remek dela inženjeringa i upotrebljene tehnologije porediti sa brusilicom.

Debilizam.

moron

Samo za Hondin hibrid napisaše pri kojoj spoljnoj temperaturi je testiran ( 5,5 C ) I koliko dugo ( 10 dana ) ???
Šta bi bio zaključak da je testiran na minus 5,5 ili na plus 35,5 ?

BB

Ja testiram Berlingo 5.5 godina na svim temperaturama i svim uslovima, nema ta dva elektromotora (ako ne računaju brisače ili centralnu bravu 😜) i prosjek ispade 5.2 do 5.4 litra 😜🤣😂

moron

Ali, tvoj nema energetsku efikasnost od 40 % 😊

BB

Efikasnost 100%
Jer je službeni 😜🤣😂

BB

Čuj izbor najboljeg motora na novim vozilima…. Pa valjda se prvo definišu kriterijumi na osnov u kojih se vrši ocjenjivanje: Vuča, moment, zvuk, efikasnost, izdržljivost (mehanička, termička, itd..), efikasnost, odnos snaga/težina, proizvodnost (lakoća postizanja serije), bla, bla milion faktora…. E onda jedan po jedan na osnovu kriterijuma kreiraš skalu ocjenjivanja pa onda ocjenjuješ… Ovako je zbrda- zdola prezentovano nečije lično mišljenje, ne piše čije…

Iskustvo govori, onaj ko pokupi najviše nagrada, najlošije se pokaže u praksi 😜

moron

Taj nag(đ)eni hibrid iz Accorda je isti pogonski sklop kao i u novom civicu i novom CRV-u.
U Civicu zaista lepo ide. Za tu klasu i cenu kola odlično.

moron

A izgleda da je Hyundai malo „izduvao“ svoj 1,6T ( ali, sigurno i unapredio po mnogo čemu).
Ako ne grešim, on je kod nas u Evropi do sada bio dostupan samo u (prethodnoj) varijanti sa 204 ks ( Kona, x-Ceed … )

moron

Za BMW M340i B58 piše „Ovaj motor se može pohvaliti dvostrujnim turbo punjačem integrisanim u čeličnu izduvnu granu, “

Šta to u praksi (troškovno) znači (za vlasnika) kada „crkne turbina“, pošto je ona „integrisana“ u izduvnu granu, a i „dvostruka“ ?

Šta god da se tu pokvari („oko turbine“), menja se cela izduvna grana, sa turbinom ?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zvezdan Božinović
Renault Terminator

U prevodu računaj da te porpavka tog defekt košta oko 10.000 eura🤣.

Balkanboj

Zato takav voziš samo dok ima garanciju.
Sorry BMW

'79 DeVille

Jer u suprotnom svi do jednog crkavaju…