1. Home
  2. Vesti
  3. Francuski radnički sindikati ljuti na Renault zbog Dacijinog električnog automobila
Francuski radnički sindikati ljuti na Renault zbog Dacijinog električnog automobila
4

Francuski radnički sindikati ljuti na Renault zbog Dacijinog električnog automobila

1.09K
4
Podelite sa prijateljima:

Po sredi nije sukob kakav viđamo u VW grupaciji između nemačkog i češkog brenda, već činjenica da je Renault rešio da proizvodi Daciju Spring Electric u Kini i da je odande uvozi u Evropu. 

Radnički sindikati su već neko vreme nezadovoljni odlukama Renaulta, pogotovo onom koja se tiče otpuštanja većeg broja zaposlenih zarad restruktuiranja kompanije i ostvarivanja ušteda. Odluka francuske grupacije da Daciju Spring Electic montira u Kini u pogonu kojim zajednički upravlja sa Dongfengom bila je samo „so na ranu“.

„Fundamentalno se protivimo proizvodnji Dacije Spring u Kini“, rekao je Frank Daust, predstavnik sindikata CFDT. „Ovo nije u skladu sa vladinom podrškom za automobilsku industriju i poslove u Francuskoj“, naveo je Daust.

Renault je već uspeo da izvuče deo sredstava iz zajma od pet milijardi evra koji je obezbedila vlada Republike Francuske. Međutim, sva sredstva Renault će moći da povuče tek kada u potpunosti dogovori sve pojedinosti sa radničkim sindikatima u vezi sa dve domaće fabrike koje ne rade u svom punom kapacitetu.

Drugi sindikat zaposlenih u Renaultu po nazivu FO, pozvao je rukovodstvo francuske marke da ne skreće sa plana da ta zemlja postane globalni centar za razvoj i proizvodnju električnih automobila. Osim toga, čelnici ove radničke organizacije navode da će uvoz Dacije Spring iz Kine ostaviti „katastrofalan otisak ugljen-dioksida“. „Nezamislivo je i neodgovorno montirati ovaj model bilo gde sem u Francuskoj“, stoji u saopštenju pomenutog sindikata.

Renault nije jedini koji je rešio da uvozi EV modele u Evropu iz Kine. BMW će to učiniti sa iX3, Polestar to uveliko radi, a i Tesla je potvrdio da će primerci Modela 3 napravljeni u Kini stići na Stari kontinent.

Podsetimo, Dacia Spring Electric je u suštini prepakovan model Renaulta sa kineskog tržišta. Predstavljena je zvanično pre nekoliko dana, i prema prvim informacijama početna cena za ovaj električni automobil iznosiće oko 18.000 evra za baznu verziju.

AutoRepublika 

(1087)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
sami

Ovi prave kola da nadomeste ruska vozila, jugo, wartburg. Samo što koštaju kao 3 juga

Zoca

U Italiji je 500e od 26000.E.A sa subvencijom minus sest i vracanjem starog krsa minus jos cetiri k.eura.Znaci za 16 000 vozilo 100% made in Torino,avion za Donfeng-Reno-Daciu i duplo jacom masinom.

BB

Zar se 500 ne pravi u Poljskoj?

Zoca

Jeste SUS ,ali elektricni posle pola veka ponovo u Torinu.Danas i juce u Italijanskim medijima obilje testova 500e,cak je i u enterijeru logo“Made in Torino“.