1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan već planira da unapredi novi Z
Nissan već planira da unapredi novi Z
1

Nissan već planira da unapredi novi Z

129
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je manje od godinu dana od kada je Nissan predstavio novu generaciju modela Z i od kad ga je najavio kao idealnog naslednika u seriji sportista s takvom značkom. Njihova istorija vuče poreklo još od 1969. godine kada je debitovao čuveni 240Z i u potpunosti promenio način na koji je javnost gledala na japanske četvorotočkaše.

Daleko od toga da oni nisu imali slavu i ranije, ali je Z kombinovao italijanski stil, američku snagu i japansku pouzdanost, pa samim tim uspeh nije izostao.

Novi Z u velikoj meri prati sopstvenu dizajnersku školu i mogu se videti retro linije u mnogim uglovima, ali se sličnost tu završava. Dok je original pokretao atmosferski 2,4-litarski benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji i 150 konjskih snaga, novi Z stiže sa 3,0-litarskim turbobenzincem i čak 400 „grla“. Naravno, i razlika u masi između dva modela je očigledna, ali novitet to nadoknađuje značajno većom snagom.

Nissan kaže da vredno radi na novoj konfiguraciji svog velikana i on će ponovo nositi ime NISMO. Reč je naravno o diviziji visokih performansi i spomenuto ime je skraćenica od Nissan Motorsport. Kolege sa sajta NissanZClub nam kažu da japanski gigant nema u planu da značajno povećava snagu, već da se fokusira na kompletni paket.

Kao i raniji modeli sa značkom NISMO, i ovaj će da pruža sportske branike, poveći spojler, širu masku hladnjaka i 20-inčne felne, pa ga neće biti teško primetiti na ulicama. Izvor napominje da je mnogo veća pažnja posvećena segmentu mehanike, i da su mnogobrojni tehnički detalji pozajmljeni sa trkačkog Z-a iz serije GT4.

To se obično odnosi na ogibljenje i kočnice pa samim tim ne sumnjamo da će performanse biti bolje. NISMO bi i dalje trebalo da pokreće spomenuti 3,0-litarski turbobenzinac sa četrtnaest „grla“ više u poređenju sa baznim modelom. Izbor menjača će i dalje biti šestostepeni manuelni i devetostepeni automatski.

Izvor BestCar kaže da bi početna cena na japanskom tržištu mogla iznositi 8,5 miliona jena ili oko 62 hiljade američkih dolara. Radi poređenja, bazni Z će vas sada koštati 41.015 „zelembaća“, pa takva cena za NISMO je manje-više potpuno očekivana. Još da dodamo da bi najavljeni novitet zvanično trebalo da debituje krajem godine, a u prodaji će se pojaviti tokom 2024.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Bas mi se svidja ova forma. A ni cena nije previsoka.

Turbak od 400ks.. valjalo bi to provozati po nekom krivudavom planinskom putu…