1. Home
  2. Vesti
  3. Dileri Peugeota u Austriji tužili matičnu kompaniju zbog „dominantnog položaja“
Dileri Peugeota u Austriji tužili matičnu kompaniju zbog „dominantnog položaja“
1

Dileri Peugeota u Austriji tužili matičnu kompaniju zbog „dominantnog položaja“

601
1
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka je u problemu sa sopstvenim dilerima u Austriji koji su nezadovoljni stavovima Peugeota u vezi sa određivanjem konačne, prodajne cene automobila. 

U Austriji Peugeot se suočava sa besom svojih dilera, jer su oni nezadovoljni ometanjem „komercijalne slobode“. Oni ističu da je Peugeot odredio krajnje cene svojih vozila čime nije ostavio prostora za pregovarački manevar diler, niti za dozvoljavanje bilo kakvog popusta.

Osim toga, dileri i prodavci ističu da je Peugeot nametnuo „nerealne prodajne ciljeve“. Privredni sud u Beču doneo je odluku u korist dilera, navevši da je jasno da francuski brend ima dominantan položaj. „Prodajne marže su smanjene zbog namerno preteranih prodajnih ciljeva“, stoji u presudi i ističe se da je trgovac ekonomski zavisan od Peugeota te da potonji ima dominantan položaj.

Austrijski DerStandard piše da Peugeot Austrija primenjuje jednostana ograničenja slobode određivanja cena u odnosu na prodavce automobila i da ekonomski prisiljava dilere da učestvuju u proizvođačkim cenovnim kampanjama. Novinari DerStandarda prenose reči pravnog zastupnika dilera: „Trgovac je slobodan i nezavisan samo kada sam može postaviti cene. U suprotnom je agent.“ Peugeot Austrija već je najavio žalbu na presudu Privrednog suda, te će ova priča tek dobiti svoj epilog.

Odnos proizvođača automobila i prodavaca istih je veoma komplikovan i često zavisi od toga koliko su realni prodajni ciljevi koje proizvođači postave pred dilere. Previše ambiciozne prodajne strategije često mogu ostaviti dilere bez ikakve marže, sve u cilju da se dostignu zadate aspiracije.

Prepreke komercijalnoj slobodi koje je nametnuo Peugeot svojim dilerima u Austriji nije prvi ovakav slučaj u automobilskoj industriji, a sasvim je sigurno da neće ni biti poslednji. Svojevremeno je sličan problem imao i BMW sa svojim dilerima u Kini koji su zahtevali veći manevarski prostor za pregovaranje sa kupcima oko cena. Na kraju su Bavarci bili primorani da plate skoro 800 miliona evra kako bi spasili propasti svoju prodajnu mrežu u Kini.

AutoRepublika 

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pogrešan pokušaj „očuvanja vrednosti brenda“ … pri čemu taj brend uopšte nije neki „premium“, već običan FR jeftilen.