1. Home
  2. Vesti
  3. Stvari se polako vraćaju na „normalu“
Stvari se polako vraćaju na „normalu“
2

Stvari se polako vraćaju na „normalu“

175
2
Podelite sa prijateljima:

„Nemamo dovoljno radnika i nedostaje nam mnogo kompjuterskih čipova i ostalih delova“ – pa sigurno smo svi videli više nego dovoljno sličnih natpisa u automobilskom svetu tokom poslednjih nekoliko godina. Sve je započelo tokom ranih meseci epidemije virusa korone, a onda je priča nastavljena čak i kada se činilo da se situacija stabilizovala.

Peh su naravno plaćali kupci koji su se otimali za onu malu zalihu vozila i koji su često morali preplaćivati za svoje nove limene ljubimce. Nije bila retkost da oni popularni modeli koštaju po 20-30% od njihove realne cene, ali naravno, postoji ono pravilo „cena je ona koju kupac želi da plati“ i samim tim teško da je neko mogao kriviti izložbeno-prodajne salone.


Proteklih dana je jedna informacija izašla u javnost koja nam govori da se stvari možda vraćaju na normalu. Naime, General Motors je objavio da će na dve sedmice stopirati proizvodnju svojih pikap kamioneta s oznakama na kojima piše Chevrolet Silverado i GMC Sierra, zato što ima dovoljnu zalihu gotovih vozila.

Oni se proizvode u gradu Fort Vejn unutar američke savezne države Indijane, a distributeri trenutno imaju dovoljne količine četvorotočkaša za više od stotinu dana prodaje. Ukoliko ste pomislili „ma sigurno se loše prodaju, a ovo je samo trik da se zavara javnost“, uveravamo vas da to nije istina. Naime, Silverado je bestseler General Motorsa i drugi na listi najprodavanih vozila „preko bare“.

Prošle godine je isporučeno 523.249 primeraka, dok je Sierra dodala još 241.522 jedinice. Štaviše, kada bismo spojili njihove prodajne rezultate (što mnogi i rade, pošto je manje-više reč o istom vozilu), Silverado i Sierra bi nadmašili Fordovu F Seriju, kao najprodavanije vozilo u Americi.

General Motors je ranije rekao da se nada završiti 2023. godinu sa dovoljnom zalihom za 60 dana pokrivene tražnje za sve svoje modele. To je i dalje za nekih 30% manje nego u poređenju sa „zlatnim vremenima“ iz 2019. godine, ali svakako jeste dosta bolji rezultat u odnosu na situaciju s kojom smo se suočavali u poslednje vreme.

Nismo baš sigurni šta ova fabrika u Indijani radi drugačije od ostalih u vlasništvu General Motorsa pošto su Silverado i Sierra trenutno jedini modeli sa dovoljnom zalihom gotovih proizvoda. Neki izvori kažu da se mnogi delovi za njih proizvode u Meksiku gde nisu postojale velike restrikcije tokom poslednjih nekoliko godina.

Ova vest bi takođe trebalo da obraduje kupce pošto dovoljna zaliha znači, ne samo veći izbor već i mogućnost dobijanja popusta. Bilo kako bilo, zatvaranje fabrike će da usledi tek za nekoliko sedmica.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Teško da će ikada da se vrate „stara vremena“

s mile

Inflacija se ne vraća u nazad, precenjeni automobili … možda i malo pojeftine.. ali to najviše zavisi od ponude / potražnje. Dok god se traže… neće biti „rikverc“ u cenama. Izgovori oko čipova…trajaće godinama. Ali su to izgovori.

Ogromna zarada/profit, koju objavljuju proizvođači… poželeli bi je svi ostali u svim segmentima. Imati 18% zarade/rasta prodaje, je san svake firme.